Så kan du använda dina höstlöv i trädgården!

KATEGORI

Detta kan du göra med höstlöv i trädgården

Höstlöv är inte bara vackra med alla sina färger, de är också en chans för din trädgård att få ett skydd och bättre jord i rabatter och gräsmatta. Villalivet tipsar vad du kan göra istället för att elda upp eller köra dina höstlöv till soptippen!

höstlöv

6 saker du kan använda dina höstlöv till

1. Lövkompost

Höstlöv i sig innehåller inte mycket näring, men de är jättebra på att göra din jord bättre. De blir en fin mull som ger en bra struktur till jorden samtidigt som mullen hjälper till att bevara fukten.

Man kan göra lövmull på flera olika sätt, ett sätt är att samla upp löven i en stor sopsäck och vattna dem ordentligt. Gör hål i botten och knyt ihop och låt stå utomhus på ett skuggigt och svalt ställe i trädgården i upp till två år. Vill du inte ha en säck stående kan du istället samla ihop höstlöven i en hög.

Det är också bra om högen får vara i en skuggig del av trädgården. Vänd lövhögen efter ett år och vattna om det känns torrt. Vill du det ska gå fortare kan du hälla på lite färskt klipps gräs.

Självklart kan du gräva ner löven direkt i jorden och låta dem förmultna där istället.

2. Gör ett täcke till trädgårdslandet

När odlingssäsongen är över är det bra att täcka landet med löv. Detta gör att jorden i trädgårdslandet får mer näring och dessutom minska uppkomst av ogräs som ännu inte fått fäste i jorden.
Lägg ett lager av blast från dina skördade grönsaker eller gräsklipp. Toppa med ett lager av höstlöv och sedan något med lite tyngd, kompostgaller är perfekt. Tack vare täcket får nu alla smådjur och maskar arbeta med att bryta ner materialet och lufta jorden ordentligt.

3. Vinterskydd för dina buskar

Det är inte bara vi människor som fryser om fötterna, dina trädgårdsbuskar gör också det när det blir kallare. Genom att se till att de har rikligt med jord och sedan ett täcke med höstlöv runt rötterna minskar risken att dina buskar fryser. Ett tunt lager granris kan också vara en bra idé, speciellt för de lite mer känsliga buskarna såsom rosor.

höstlöv

4. Ge maskarna i gräsmattan mat

Det är bra om du lämnar lite höstlöv på gräsmattan. Detta kan daggmaskarna dra ner i jorden, vilket gör att du får bättre dränering samtidigt som maskarnas avföring bidrar med gödsling.

Ett bra tips är att låta höstlöven ligga kvar på gräsmattan när du klipper den för sista gången, då kan maskarna lättare dra ner de små bitarna.

5. Hjälp kökskomposten

Torra löv är jättebra att blanda med blött kompostavfall och hjälper till att bidra en bättre balans. Under sommaren och vintern kan det vara ont om kompostmaterial och då kan dina sparade höstlöv komma väl till pass.

6. Förvaring av dina lökar

Lökar och knölar som har ursprung från andra delar av världen, tycker inte om vår kalla vinter. Dahlia, Canna och Gladiolus är exempel på lökar som är bra att övervintra i en låda eller kartong. Fyll med höstlöv fram tills det dags att plantera dem till våren igen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -