- Annons -

Från jordkällare till växthus.

Mitt bland böljande sädesfält i Roslagen ligger ett vackert gult hus omgivet av prunkande rabatter och välkrattade grusgångar. Här har en gammal jordkällare förvandlats till en skön plats för känsliga växter och stressade själar.

Från jordkällare till växthus

Rosor, aklejor, pioner, örter, nejlikor, nävor och silverarv varvas med vilda blommor som prästkragar och vallmo. De olika växterna avlöser varandra i ett aldrig sinande flöde av överdådig blomsterprakt. Sällsynta exemplar varieras med mer robusta arter i stenpartier och planteringar. De allra sköraste sorter förvaras dock i en gammal jordkällare som husets ägare, Bob och Boel, byggt om till växthus.

– Den var i väldigt dåligt skick när vi flyttade hit, berättar Bob. Men så kom vi på idén att göra ett växthus av den istället; ett beslut vi inte ångrat en sekund.

Taket som bestod av ett valv av tegelstenar som vilade på en riktig stenmur revs och ersattes av isolerplattor av plast.

Tegelstenarna i taket hängde på fyra hörnstenar i stenväggen, fortsätter Bob. Det räckte med att vi tog bort dem så rasade resten ned.

Ljus som flödar

När taket var nedplockat kunde paret börja med att mura upp nya väggar som fortsättning på den gamla stenmuren. De tegelstenar som blev över användes till golvet. El och vatten drogs in i jordkällaren och en golvbrunn anlades precis vid ingången. När väggarna var uppmurade kunde det nya, genomskinliga taket läggas på. Det släpper in ordentligt med ljus samtidigt som det håller kvar värmen. De tjocka stenväggarna och jordkällarens placering en bit under jord bidrar till att temperaturen håller sig jämn under alla årstider.

– Jordkällaren håller +5 grader hela vintern, berättar Bob. Det är bara när det blir så där riktigt kallt, under 10 minusstrecket, som vi behöver använda värmefläkten.

– Många växter klarar både fukt och kyla, fortsätter han, men har däremot riktigt svårt om det är varmt och torrt.

Växthus för själen liten 232x131xBild_innehall_grona_rum.jpg.pagespeed.ic.bqroDBIUfA
Som planteringsbord hittade paret ett stort plåtbord som stått i ett restaurangkök. Även matbordet i rostfritt kommer från en restaurang. Tack vare att borden består av ett material som inte ruttnar kan de stå i växthuset utan att ta skada. Planteringsbordet har flera hyllor för redskap, krukor, hinkar och verktyg. Och i taket hänger vattenkannor och annat smått och gott man kan behöva när man planterar.

Som ett vackert uterum

Matbordet är stort, så här får man plats riktig många. På nischer, kantstenar och andra ­naturliga ojämnheter i väggen står ljus, krukor och blommor. Men kronan på verket är nog ändå det lejonhuvud med porlande vatten som hänger på stenväggen mittemot ingången. Fontänens porlande vatten ger en rofylld atmosfär, precis som det ska vara i ett växthus för själen.

Så byggde vi växthuset steg för steg

  1. Det gamla tegeltaket revs.
  2. 
Nya väggar murades upp av stenarna från taket. Resterande stenar blev golv.
  3. El, vatten och en golvbrunn installerades.
  4. Ett nytt tak av isolerplast lades.
  5. Växthuset inreddes med bord av plåt.
  6. Som pricken över i monterades ett lejonhuvud med porlande vatten på väggen.
- Annons -