- Annons -

Klätterväxter!

Syns du för mycket på din uteplats eller längtar du efter lite rumskänsla där ute? Lösningen är växter som klättrar och slingrar sig uppåt.

Klätterväxter

Ettåriga sommarblommande klätterväxter ger dig möjlighet att testa dina idéer. En annan fördel är att du kan prova med olika blomfärger. Vad passar till de andra färgerna i trädgården? Blåblommande blomman-för-dagen eller orangegula svartöga kanske inte stämmer in alls. Du kanske faller för de ettåriga klätterväxternas generösa blomning och väljer nya sorter varje år! Sommarblommande klätterväxter växer upp snabbt och ger allt under en säsong – både grönska och blomning. De perenna klätterväxterna har oftast en kortare koncentrerad blomningstid.

Krukor med hål i bottnen

Vill du hägna in dig med växter på balkong eller terrass? Det går bra att ha klätterväxter i kruka bara man väljer en som är tillräckligt stor. Se till att krukan har hål i bottnen eller lägg ett rejält lager av lecakulor underst. Det är viktigt att krukan är väldränerad. Om det regnar ner i krukan och rötterna blir stående i vatten ruttnar växten. Växter som står i kruka har bara det begränsade utrymmet i krukan att hämta näring och vatten ifrån. Plantera alltid i bra jord, blanda gärna ner långtidsverkande näring i jorden direkt vid planteringen.

Passionsblomma, Passiflora, är en häpnadsväckande vacker blomma som finns i många färger, men blå är den vanligaste. Frösådd/färdig växt i kruka. Kan överleva om den tas in och vinterförvaras ljust och svalt.

Svartöga, Thunbergia alata, finns i vitt, gult och rosa. Frösås/färdig planta.

Rosenböna, Phaseolus coccineus, lättodlad bönväxt som sås direkt på friland.Bildar ätliga bönbaljor.

Maurandia, Maurandya, är en lite ovanligare växt. Frösås/färdig planta.

Klockranka, Cobea, har blå, lila eller vita blommor. Bildar snabbt ett bra insynsskydd. Blommar sent. Frösås/färdig planta.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton,med rosa blommor,är en söt men lite ömtåligare växt som inte växer så snabbt. Frösås/färdig planta.

Spanska flaggan, Mina lobata, har gulröda tonade blommor. Frösås.

Slingerkrasse, Nasturtium,finns från vaniljvitt till mörkt rött. Sen i starten men växer sedan snabbt uppför allt. Frösås.

Blomman för dagen, Ipomoea, finns i många olika färger och är rikblommande och snabbväxande. Frösås.

Snabb förändring

Växter som har förmågan att klättra och slingra ger oanade möjligheter att snabbt ändra om. Det finns ofta någon hörna i trädgården somman vill gömma. Kanske vill du dölja komposten, arbetshörnan eller ett gammalt slitet trädgårdsskjul. Ett enkelt och snabbt sätt att gömma undan saker är att skapa en grönskande och blommande vägg som döljer det hela. En armeringsmatta från byggmarknaden kan kapas i rätt storlek och fungerar bra för växterna att klättra på. Finns det inget att hänga armeringsmattan på, kan man göra en fristående vägg genom att fästa armeringsmattan på en stolpe i vardera sidan. Stolparna förankras i jordankare som man slagit ner i jorden eller i plintar. Allt finns att köpa på byggmarknaden.

Klättra i träd

Känns din trädgård platt och tråkig? En nyanlagd trädgård får ett fint lyft med hjälp av klätterväxter. Låt växterna klättra upp i träd och buskar. Finns det inga växter än så skaffa något klätterstöd. Själva klätterställningen går att ordna på många olika sätt; bambukäppar, armeringsmattor, stålvajrar, spaljéer och klätterställningar av pil. Det finns mycket att välja på, antingen man gör stödet själv eller köper det i affären. Här är det bara smaken och fantasin som sätter gränser. Det man ska tänka på är att stödet ska vara ordentligt förankrat så att inte allt rasar när växten har blivit stor. Med klättrande och slingrande växter skapar du enkelt en härligt djungelliknande känsla!

Text & foto: Carina Sehlin

 

- Annons -