Köpa växthus

KATEGORI

Att köpa växthus, här får du tips inför växthusköpet

Låt odlingslusten få ETT EGET HUS!

Tänk så mycket mer du kan odla och njuta i ett växthus. Alla vackra, blommande och välsmakande medelhavsväxter som trivs där. Samtidigt som du kan förodla sommarens blommor och grönsaker, så att skörden växer och skördetiden blir lång.

Vi på Villaliv hjälper dig att välja rätt hus för dina odlingsdrömmar.

Om du gillar att odla och njuter av din trädgård kommer du förmodligen att använda ditt växthus mer än du trodde från början. Och om du har gröna fingrar står du snart med ett väldoftande trädgårdsrum där plantorna växer sig stora och ståtliga. Då gäller det att ha en lagom yta och tillräcklig takhöjd. För det är lätt att passionen växer och att utrymmet för dig krymper. Kanske är det därför som det vanligaste tipset inför växthusköpet är: köp inte för litet!

Välj en varm och skyddad plats med många soltimmar till ditt köpta växthus.

 

Odla och njuta

Ett bra sätt att komma fram till rätt storlek innan du köper växthus är att skissa med papper och penna. Det är även effektivt för att hålla ned kostnaden när du ska köpa växthus. Skissa upp det du vill ha där. Odlingsbäddar, en lagom stor och bekväm odlingsbänk, bord, stolar, hyllor, öppen jord, stenläggningar etc. Sen kan du bestämma storleken innan du köper växthus. När det gäller placeringen så fundera över syftet med växthuset. Är det framförallt att odla så välj en varm och skyddad plats med lite blåst och många soltimmar. Se till att du inte har några skuggande träd och kontrollera att marken är väl dränerad. Vill du mest ha en mysig plats att fika och umgås på så välj en insynsskyddad plats som ligger mer i skuggan och har en vacker utsikt.

Köpa växthus

5 kvadrat för hobbyodling!

Ett litet växthus för dig som vill börja odla. Det består av underhållsfria aluminiumprofiler och har en praktisk skjutdörr. Det är lätt att montera och inga specialverktyg behövs. Välj till lämplig inredning! Från Skånska Byggvaror.

Ventilering och vattning i ditt växthus

Nu är det också läge att planera in hur du vill ha det med vädring och vatten. Automatisk ventilering och bevattning är praktiskt när du åker på semester. Dra en vattenledning och elektricitet för att slippa minusgrader på vintern.

Bra förvaring i växthuset

Förutom själva odlingsbänkarna behöver du hyllor och förvaringsutrymmen för alla planteringsverktyg och krukor, jord- säckar och en vattenbalja, vattenslangar och belysning. Och så vill du säkert ha en liten sittplats i ditt nya grönskande rum. Kanske en enkel, vacker caféstol i en hörna eller några sköna rottingfåtöljer med ett bord till.

Köpa växthus

Mot en solig södervägg

Ett växthus mot husväggen tar vara på husets värme och du har nära till dina kryddor och grönsaker. Och inget bygglov krävs. Det här är 3,7 kvadrat, gjort av aluminium och du kan välja mellan säkerhetsglas och isolerglas. Från Willab Garden.

Högt i tak

Fundera över vad du vill odla och hur stor plats det kräver. En kryddträdgård och ett par tomatplantor tar inte så stor plats. Men vill du skapa en medelhavsmiljö – med vinddruvsklasar som hänger och klänger från taket, olivträd, citrus och andra större växter – så behöver du både utrymme och takhöjd. Och tänk på det där med storleken igen…när du väl börjat odla vill du alltid odla mer.

Köpa växthus

Fin nockdekoration och ett kraftigt profilsystem skapar karaktär och gott om utrymme för både odling och avkoppling. Från Classicum.

Odla din kreativitet

Allt går att odla i! Vattenkannor, vackra zinkbaljor, hinkar, säckar och gamla konservburkar. Prova dig fram och skapa en miljö som inspirerar dig i ditt odlande. Låt fantasin flöda!

Hur är det nu med bygglov? Kan kostnaden sticka iväg?

Här gäller samma regler som för friggebodar. Ett fristående växthus som är mindre än 15 m2 och har en nockhöjd på max tre meter kräver inte bygglov. Om du vill placera växthuset närmare annan fastighet, tomt eller väg än 4,5 m så behöver du skriftligt godkännande från t.ex. grannar eller väghållare. Men eftersom varje kommun får göra undantag från generella bygglovsregler så är vårt råd till alla att prata med sin kommun.

Text Eva Linetti

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -