- Annons -

Köksträdgård, potager, trädgårdsland, grönsaksland eller odlingslott?

Huvudsallad, vintersallad, palsternacka , bladkoriander, vaxböna, rödbeta och svartrot. Det är ett urval av de fröer som damp ner i lådan hos mig häromdagen. Jag har gjort det igen..beställt lite för många fröer. Men min lust när jag sitter och beställer och fantiserar, är större än mina ambitioner! Tittar man på följesedeln så ser det ut som om jag ska åstadkomma ett helt potager enligt franskt manér.  Vilka ambitioner har du?

Mona-Wembling-Villaliv

Göra-lista i trädgårdslandet!

  • Förodla (om man vill, avhärdas och planteras när risk för frost är över)
  • Vårgräva och gödsla
  • Kratta, luckra och jämna till ytan
  • Vattna
  • Rensa ogräs
  • Gallra vid behov
  • Skörda
  • Så på nytt i omgångar
  • Höstsådd
  • Höstgräva

 

Lättodlade grönsaker

Plocksallat, romersk bindsallat,ruccola, spenat, rädisor, purjolök, gul lök, röd lök, gräslök, sockerärter lök, grönkål, mangold, kyona, mizuna, mizuno, pak choi (asiatiska bladgrönsaker).

Rotfrukter

Morötter, palsternacka, rödbetor, svartrot, kålrabbi, kålrot, rädisa, potatis, pepparrot,  jordärtsskocka (kan lätt ta över).

 

Valllmo-Jordärtskockor-Squash-Villaliv

Vallmo, jordärtskockor och squash blandas – blir både gott och vackert.

 

Färg, doft och nytta

Ätbara: solrosor (frön), ringblommor, blomsterkrasse, anisisop, bronsfänkål, tagetes av olika slag.

Vackra och doft: reseda, luktärtor, rosenskära (finns olika höga), lövkoja, blåklint.

 

Andra goda grönsaker

Olika sorters bönor, sparris (lättare jordar), olika sorters kål, majs, huvudsallat, frisésallat, vintersallat, vitlök, fänkål, broccoli, smultron (bär), jordgubbar(bär), rabarber.

Ska du odla grönsaker behöver de inte vara så höga. Kanske räcker det med en enda pallkrage med plocksallad och rädisor, en balkonglåda modell större med kryddor eller ett mer traditionellt trädgårdsland på några kvadratmeter där både grönsaker, kryddor, blommor och bärbuskar har en plats. Som nybörjare kan du börja odla de lättodlade grönsakerna för att sedan utöka till de lite mer svårare sorterna. För variationens skull är det roligt att kolla upp vilka nyheter de olika fröfirmorna har att erbjuda. Idag finns det många fröer att beställa på nätet. Då får du dem hemskickade direkt i lådan. Det sista året har de ekologiska fröerna blivit fler, på min lista blev det många av dem i år.

 

Raka rader eller hur krokigt kan det bli?

Vill du riktigt leva ut dina konstnärliga ambitioner kan du anlägga en potager, En potager kan man säga är en sagolikt vacker köksträdgård där både olika grönsaker och blommor samsas i stilfulla mönster. En potager måste inte vara så märkvärdig eller behöva så stor yta. Du kan komponera varje odlingsbädd så att en vacker och varierad blandning av både grönsaker, blommor och kryddor uppstår.

Grönsaksbäddarna kan vara rektangulära, kvadratiska eller cirkelrunda. Viktigt är att bedöma ytan på odlingsbädden så att de grönsaker du tänker odla får plats och att du kommer åt att rensa och skörda utan att behöva kliva in bland grönsakerna. Odlingsytan kan vara lång, men viktigast är att tänka på bredden. Vanligt traditionellt och praktiskt mått är 1,20 m. Vilka mått du än väljer kan de upprepas efter varandra beroende på utrymme och odlingsambitioner.

Det traditionella sättet, om du vill ha raka rader, är att mäta upp exakt raka rader med ett snöre eller genom att lägga ner en kratta på jorden du ska odla i (skaftet ger rakt avtryck i jorden). Raka rader kan vara en trädgårdsmästares mått på skönhet. Huller om buller kan för många vara ett skällsord. Grönsakerna i sig ger ju ett varierat och livfullt uttryck.

Köksträdgård-Villaliv

Trädgårdsrum!

En köksträdgård kan utvecklas till att bli ett fantastiskt trädgårdsrum och till en potager! Det här exemplet omgärdas av klippta häckar. Grindar med rosenbågar eller kanske bönor som klättrar. Bärbuskar på sidorna som omgärdas av infattningshäckar av något slag. Här kan du slå dig ner på en bänk intill krukorna med kryddor. Snittblommor i halvmånen och grönsaker av olika slag i odlingsbäddarna. Varför inte en tegelgång så du lätt kan komma åt!

Placering  och skydd

Det är viktigt att fundera över var din odling ska ligga. En grönsaksodling behöver sol minst 6-8 h /per dag. Stora träd får med andra ord inte ligga i omedelbar närhet, dels pga av skuggan som trädkronan ger och dels på grund av trädets rötter. Rötterna kan sträcka sig mycket långt. Särskilt vatten- och näringstörstande är tex björk eller pil och poppel . Ligger köksträdgården i närheten till köket är ju det ett extra plus! Har ni som jag mycket rådjur på tomten kan det vara nödvändigt att skydda odlingen med någon form av inhägnad. Vilken typ av inhägnad beror ju mycket på tycke och smak. Gärna en vacker grind som gör köksträdgården . I vindutsatta lägen behövs vindskydd. Klippta häckar i olika höjder en bit från odlingen, plank och/eller spaljéer kan vara lösningen.

 

Jord

Innan du börjar odla, ska du ta reda på vilken jord du har. En sandig jord är vanligtvis genomsläpplig och varm, men med ett sämre näringsinnehåll än en lerjord som kan vara kompakt men innehålla mer bunden näring. Maximal prestation kräver maximal kondition vad gäller jorden. Olika grönsaker har olika behov av näring, men tumregeln är ändå att jordens näringsinnehåll och struktur är bra. Odlar du på samma plätt varje år så förbrukar grönsakerna näringen. Det är viktigt att jorden är dränerad, att inget vatten blir stående. Inga grönsaker tycker om en kall och blöt jord. Det vanligaste är att jorden innehåller för lite humus (mull), dvs nedbrutna växtdelar som ger en porös, vattenhållande och lättgrävd jord. I många fall ger de även ett näringstillskott till jorden och tillför mikroorganismer som gör jorden mer levande. Oavsett om du har en lerjord eller sandjord är inblandning av humus alltid bra. Exempel på humus är tex stallgödsel, kompost, barkmull och torvmull. Näringsinnehållet i dem kan skilja sig markant. Inblandning av humus och grävning kan vara ett utmärkt sätt få in syre i jorden. Vilken tid på året du gräver och gödslar beror på var i landet du bor. Längst ner i södra Sverige är vårgrävning att rekommendera medan i övriga Sverige bör man höstgräva (lerjordar).

 

Gödsling

I ett trädgårdsland bör du grundgödsla 1-2 ggr/år. Det vanligaste är att man använder olika typer av stallgödsel.  Det som finns att tillgå är kogödsel, hästgödsel och hönsgödsel(komposterad/brunnen). Har man en riktigt näringsrik kompost är det ypperligt. Ytterligare ett sätt att tillföra näring är att täcka med gräsklipp. En huvudregel är att aldrig gödsla för mycket, det kan skada växten och miljön.

 

Traditionella rektanglar eller upphöjda planteringar

Det lättaste är att man odlar direkt i markbädd – i befintlig jord. Men vill du göra det lite mer lätthanterligt, och dessutom snyggt, kan du bygga någon typ av kant runt varje odlingsbädd. På det sättet kommer du lätt åt planteringen, avgränsar den mot övriga ytor och kan lätt ha kontroll över jorden Brädorna bör vara minst 10 höga.  Har du svårt att böja dig kan du bygga höga kanter så blir det  enkelt och bekvämt att nå, så och skörda. Det är mycket populärt att sätta ihop flera pallkragar på höjden så får du enkelt en hög odlingslåda.

Odlingslådor-Villaliv

Upphöjda odlingslådor är praktiskt och snyggt. Lätta att ha koll på jorden och innehållet.

Jag har använt mig av både hemmasnickrade lådor av furu och inköpta pallkragar. Det går utmärkt, men man får räkna med att de bara håller i några år. I år har jag turen att få fina brädor av kärnek. Ek är ett träslag som håller i många år. Är du riktigt ambitiös kan du mura kanter av marktegel. Se till att tegelkanterna får ett snyggt avslut med en utskjutande tegelsten, då kan du även använda dem att sitta på!

Kanter av stål är både hållbart och snyggt. Sådana finns att köpa färdigt. Och har du tur känner du en bra smed som kan böja till lite stålkanter till de mått du önskar. Tänk på att få dem så breda (höga) som möjligt. Riktigt snyggt blir det när stålkanterna antar en rostfärgad nyans.

Har du en liten yta kan du även odla på höjden! Dvs så grönsaker som slingar sig upp på olika typer av klätterstöd eller pyramider. Att odla på höjden tillför dessutom variation till trädgårdslandet!

 

Gångar

Odlar du i upphöjda bäddar med tex en träsarg runt är det mycket praktiskt och snyggt med någon markbeläggning runtomkring. Det underlättar för skötsel och tillgänglighet till lådorna. Billigast och enklast är att gräva ur runt lådorna och lägga singel på gångarna (enligt konstens regler), men på sikt kan det bli ett problem eftersom jord och kompost kommer att spillas och därmed bli en grogrund för ogräs. Många använder även grov täckbark som läggs direkt på jorden. Det är enkelt och snyggt, men tänk på att fylla på efter ett par år eftersom den bryts ner.

Trampstenar-natursten-Villaliv

En mur och trampstenar av natursten. Värmer och skyddar. här med grönsaker och blommande timjan.

Plattor av olika slag som även passar i måtten mellan odlingslådorna är praktiskt och ser snyggt ut. Gångarna ska helst vara 50 cm breda så att en skottkärra kommer fram. En billig variant är olika typer av betongplattor. Dyrare men fantastiskt vackert är marktegel. Det är svårare att lägga men hållbart och en vacker kontrast till grönsakerna, särskilt det röda.

 

Vilken form vill du ha på trädgårdslandet?

Skärmavbild 2015-04-23 kl. 11.28.42Skärmavbild 2015-04-23 kl. 11.33.01

1. Odla i kvadrat, ett litet land som kan byggas på vid behov. Lätt att placera i trädgården. Gångar av tegelstenar så man lätt kan komma åt?

Runt trädgårdsland-Villaliv Runt trädgårdsland-Villaliv 2

2. En cirkulär form kan vara spännande. Omgärdat av låg infattningshäck , gångar av singel och ett fågelbad i mitten!

Trädgårdsland-odlingsbädd-Villaliv

3. Enklaste formen med långa odlingsbäddar men med en bredd på ca 1,20 m. Betongplattor så man kommer åt.

- Annons -