Längre utesäsong med terrass- och infravärme

KATEGORI

Längre utesäsong med terrass- och infravärme

I Sverige är vi helt tokiga i att sitta utomhus under de varmare månaderna på året. Men när de varma dagarna övergår till småkyliga kvällar är det tyvärr inte alltid lika mysigt att sitta på våra uteplatser. Genom att skaffa en värmekälla i form av infravärme eller terrassvärmare med gasol så förlängs utesäsongen avsevärt. Vi på Villaliv skriver om värmare som passar balkong, altan och uteplats.

Det finns idag ett stort utbud av olika värmekällor skapade för att ha utomhus. Det absolut vanligaste och bästa för att inte frysa på uteplatsen under lite kyliga kvällar är att ha infravärmare eller olika varianter av gasolvärmare. Men för att kunna välja det som är rätt för just dig och din utomhusmiljö finns det några saker som kan vara bra att veta.

infravärme

Placering, pris och värmeomfång

Tre saker som är viktiga att fundera över och ha koll på innan du bestämmer dig för vilken typ av värmekälla du ska ha till din uteplats är pris, placering och hur värmen ska spridas. Beroende på vilken typ av uteplats du har, det vill säga om det är en balkong, en altan eller en gräsplätt i trädgården, finns det också olika alternativ som passar bättre. Om din uteplats har en eller flera väggar och kanske ett tak öppnar det upp för fler möjligheter vad gäller montering av värme exempelvis. Men har du en mer frilagd uteplats är det smart att investera i en värmare som är lätt att flytta. Priset är också en viktig faktor vad gäller valet. Det finns värmare som kostar allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vad som skiljer dessa åt är således ganska klart; de dyrare värmarna är ofta mer intensiva och kvalitativa, medan de billigare inte avger lika stark värme och kanske inte håller lika bra. Glöm inte att slänga ett öga på värmeproduktens förbrukning vad gäller el, en billig historia i inköp kan annars bli en ganska så dyr historia på elräkningen. Priset kan också vara avgörande för vilken typ av värmeomfång du får. Hur stor är din uteplats och ska värmen täcka en stor eller mindre del av denna? Fundera ut hur du vill ha det. Även här, som kanske ter sig ganska självklart, ska sägas att en uteplats skyddad av väggar och tak också är lättare att värma upp.

SE TERRASSVÄRMARE I VÅR PRODUKTGUIDE

Utseende och säkerhetsaspekt

Två andra saker som är viktiga att ha i åtanke när du köper värmekälla till din uteplats är dess design och hur säker den är att använda. Det är såklart trevligt att ha värmare i trädgården eller på altanen som också är snygg, och idag satsas det en del på unik design vad gäller denna typ av produkter. Det finns allt från väldigt diskreta modeller till mer designade exemplar som drar ögonen till sig. Sist men inte minst, är säkerheten för din utomhusvärme viktig. Infravärmare av olika slag medför en brandrisk, vilket är viktigt att poängtera. Samma gäller hantering av gasol, om du skaffar en variant som drivs på det. Se till att du har jordfelsbrytare på din uteplats, följ tillverkarens ordinationer för monteringar och hantera alltid gasol på ett säkert sätt. Lämna inte heller din värmare obevakat när den är på, det kan både bli en dyr och skrämmande upplevelse.

Infravärme – så funkar det

Ett av de vanligaste sätten att värma upp sin uteplats är med infravärme. Men då krävs att det finns tillgång till elektricitet på uteplatsen. Med denna värms olika ytor som sittytor och andra möbler på platsen upp, vilket bidrar till att det känns varmare. Luften i sig värms däremot inte upp. Infravärmare finns i allt från mer fristående bordsmodeller, till stora varianter på fot och varianter som du exempelvis kan montera i ett tak på altanen. Infravärme med karbonrör eller halogen är ofta intensivare än standardvarianter. Modellerna kostar allt från 300-3000 kronor beroende på vilken du väljer, men kan också kosta betydligt mer än så. I elpris kostar infravärme vanligtvis ungefär en till två kronor per timme, i alla fall som det ser ut idag. En fördel med den här typen av värmare är att den oftast går att reglera i sin intensitet, men det beror på vilken produkt du valt.

infravärme 1

Terassvärmare med gasol

Denna variant har blivit alltmer populär de senaste åren. Det är en mer portabel variant av värme som inte kräver el, alltså perfekt att ha på gräsplätten eller i sommarstugan. Denna typ av värmare passar dock mindre på bra på små balkonger eftersom värmen kan bli väldigt intensiv och att förvaringen av gasol kanske inte gör sig optimal där. En gasolvärmare värmer, till skillnad från infravärmen, upp luften och värmen känns på så vis mer naturlig. Gasolvärme finns i allt från höga pelarmodeller till mindre bordsvärmare. De större varianterna kan dock läcka bort mycket värme om din uteplats inte är skyddad från väder och vind, då kan en bordsvariant vara mer lämplig. En bra sak med gasolvärmare är att de går att reglera för att få ett så stort värmeomfång som du vill ha. En nackdel är att du måste lära dig att hantera gasoltuber, något som inte är helt riskfritt. Gasolen i sig behöver däremot inte fyllas på speciellt ofta, en gång per år brukar räcka. Priset på gasolvärmare varierar beroende på storlek och modell, och kostar mellan 700-10 000 kronor. Driftskostnaden för gasolvärmare är förhållandevis låg om man jämför med infravärmare, men de är desto dyrare i inköp.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -