Så planterar och sköter du dina perenner

KATEGORI

Så planterar och sköter du dina perenner

Att ha en grupp perenner vid husväggen eller i rabatten livar upp trädgården höst som vår och sommar. Det finns massor av vackra sorter att plantera på dina ägor. Här går vi igenom vad som är bra för dig att veta om perenner.

Perenner är populära växter som finns i olika storlekar och färger, vissa består av gröna blad och andra av färgsprakande blomklasar. Skapa en fin och levande rabatt av växter som står sig igenom flera årstider. Vi på Villaliv tipsar om några vanliga sorter och hur du bäst planterar och  tar hand om dem!

Perenner – vanliga sorter och deras egenskaper

Perenner är fleråriga växter, vilket betyder att de inte dör på vintern utan enbart vissnar och sedan kommer tillbaks igen när det går mot varmare tider, det vill säga om du sköter dem rätt. De hör till kategorin örtartade växter och används främst i dekorationssyfte utomhus i trädgården. Det finns många olika sorter som blommar under flera årstider. Generellt tål växterna kyla mycket bra och går därför att plantera även i de norra delarna av Sverige. Här följer några av de vanligaste och vackraste sorterna, som vi absolut tycker att du borde ha i din trädgård.

Lavendel

  • Lavendel. En 40 cm hög perenn som blommar juli till augusti i Sverige och är utmärkt för rabatten. Behöver sol och kalkrik jord eller lerjord. Lavendeln har blommor i lila och violetta färger.
  • Kärleksört. En 30 cm hög perenn som blommar från augusti och långt in i oktober månad eller längre. Behöver sol och väldränerad jord och tål torka bra. Kärleksörten har mörka blad med rosa blommor.
  • Prästkrage. En 30 cm hög perenn som blommar juni till augusti. Behöver sol och trivs bra i något fuktig trädgårdsjord. Fin i både rabatter, krukor, bukett och är blomrik med sina vita gulfyllda blommor.
  • Stockros. En 200 cm hög perenn med blomningstid mellan juli till september. Behöver kalkrik eller näringsrik jord och gör sig fin vid väggar, staket eller murar. Har blommor i blandade färger.
  • Vallmo. En 40 centimeter hög perenn som trivs i sol och sandig jord. Fin att ha i rabatter. Har en stark orange färg på blommorna.

Plantering och skötsel av perenna växter

Perenner sprider sig lätt och växer fort. Därför bör de planteras på ett visst avstånd från varandra. Tänk såhär gällande avstånd när du planterar blommorna:

  • Låga växter: 20–30 centimeters avstånd mellan plantorna.
  • Mellanväxter: 30–40 centimeters avstånd mellan plantorna.
  • Höga växter: 60–70 centimeters avstånd mellan plantorna.

Stockros

Planteringssäsongen sträcker sig från april till september. Vissa perenna växter passar för soliga lägen, medan andra trivs bättre på fuktiga ställen eller i skugga. Perennerna planteras vanligtvis i rabatter men du kan även odla perenner på andra ställen. Intill träd och buskar, på stenpartier eller tillsammans med andra trädgårdsväxter är också vanliga planteringsställen. En grundregel när du ska plantera perenner är att förbereda marken väl innan själva planteringen. Jorden bör innehålla både luft och vatten, men vara väldränerad om du vill att perennerna ska överleva vintern. Se till att planteringsstället är ungefär 40 centimeter djupt, 60 centimeter brett och att där inte finns ogräs. Vattna jorden väl och sätt sedan ner perennplantan så att jorden täcker plantans rot väl. Därefter vattnar du ordentligt igen. Du kan med fördel plantera perennerna en mulen dag eller när regnet hänger i luften så att jorden underhålls med fukt. Är det soligt ser du till att vattna regelbundet den första tiden och skydda mot alltför stark sol som lyser rakt på plantan. När det gäller skötseln ska du vattna när jorden är torr, rensa bort vissna delar av perennen och rensa bort det ogräs som bildas varje vår. Varje vår och sommar kan du även gödsla för att främja tillväxten. När vintern kommer bör du dock inte tillföra gödsel, eftersom detta är en vilotid.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -