Att tänka på när du ska bygga lusthus!
Egentligen hade Birgitta Sjunnesson aldrig tänkt realisera sina fantasier, men en väninna gav sådan inspiration till bygget att Birgitta inte kunde stå emot.
Ett år senare var lusthuset byggt och klart, specialritat av en arkitekt och byggt av antika dörrar och fönster med förkärlek till 1700-talets stil och färger.
Jag har alltid sparat på gamla fönster, haft dem stående i magasinet och tänkt att de skulle komma till användning en vacker dag.
Min man däremot förstod inte vad jag skulle ha dem till utan tyckte mest att de stod i vägen, säger Birgitta Sjunnesson som bortsett från lusthuset har ett tiotal olika sittmöbler i trädgården för att hitta sol från tidig morgon till sen kväll.
– Dessutom arrangerar Rädda Barnen en årlig kafédag i trädgården då de samlar in pengar till förmån för Tjernobylbarnen och då kan det vara bra att ha någonstans att sitta, säger Birgitta förtjust.
För att få rätt struktur i hur hennes många begagnade fönster skulle monteras lät hon fönstren ligga på gräsmattan ett stycke bort där hon enkelt kunde rumstera runt efterhand som idéerna flödade.
– Det kan vara svårt att se slutresultatet bara genom att titta på en ritning. Jag hade många fönster att välja på och ville komma så nära verkligheten som möjligt, så jag la rutorna på marken och fick en bra bild av hur slutresultatet skulle bli.
Till skillnad från ett färdigköpt hus på marknaden (det fanns en variant till salu för omkring 250 000 kronor) blev Birgittas byggda lusthus betydligt billigare.
Fönstren hade hon redan, dörren köpte hon på annons och golvbrädorna fick hon av en bekant som hade ett torp i Småland. Så här i efterhand hade Birgitta gärna haft fler fönsterpartier som går ända ner till marken.
Lusthusets inredning – ljuvligt ljusinsläpp
– Det höga smala fönstret som kommer från en kyrka i närheten ger ett fantastiskt ljus i huset tillsammans med ljusinsläppet under takspiran som förmedlar en känsla av att himlen öppnar sig.
I lusthuset sitter jag gärna från vårens allra första kyliga dagar till höstens allra sista. Genom att stänga in sig i lusthuset höjs utomhustemperaturen markant och många gånger under sommaren sitter mina bed and breakfast-gäster i lusthuset och äter frukost.
Läs också: Villalivet gör stort golvtest! Billigast var bäst!
Sedan fortsätter jag själv med förmiddagskaffet och sorterar dagens post vid samma bord, säger Birgitta Sjunnesson som bortsett från en fantastisk trädgård också har ett B&B med rum som hon hyr ut åt besökande.
Takspira och öppet i nock
Lusthuset är bara fyra kvadratmeter och öppet upp i nock. Här sitter man ledigt fyra personer till bords och det går att trycka in sex.
– Jag var orolig för att lusthuset skulle bli för stort. Att man skulle mista känslan för proportioner och sväva ut i önskan om att alla jag känner kunde få plats på samma gång.
Genom att möblera enkelt kan jag lätt sätta in eller ta bort stolar beroende på tillfälle. Att det är öppet upp i nock är jättebra förutom när jag skulle damma där.
Jag trampade sönder en korgstol och föll huvudstupa. Lyckligtvis gick det bra. Men i fortsättningen ska jag använda stege!
Fakta om Birgittas lusthus
Huset är 2 x 2 meter stort med begagnade fönster, dörrar och plankgolv. Att bygga lusthus är emellertid inte helt enkelt. Birgitta har tagit hjälp med arkitektritning och plåtarbete. Priset minns hon inte riktigt.
Men det var betydligt billigare än hälften av vad det färdiga lusthuset jag inledningsvis tittade på, säger Birgitta Sjunnesson.
Målningsarbetena har gjorts av Birgittas dotter Anna Björnström i äggoljetempera.
Tips för att bygga lusthus med antik touch!
Använd begagnat byggmaterial i så stor utsträckning som möjligt, åtminstone fönster och dörrar som enkelt går att hitta på både www.blocket.se och hos speciella byggvårdsbutiker.
Undvik att bygga lusthuset för stort och åk gärna runt och titta på andra byggda lusthus i jakt på inspiration och idéer.
I Birgittas fall utgick konstruktionen från de fönster hon hade till förfogande. Växla gärna små och stora fönster och sträva efter ett så stort ljusinsläpp som möjligt.
Var ska lusthuset stå?
Det beror på vad du vill använda det till. Lusthuset kan vara ett litet gömställe, en utsiktsplats, ett solskydd, en lekstuga och mycket mer. Här år några förslag som kan hjälpa dig att bestämma var ditt lusthus ska stå.
- I slutet av en stig
- Nära vatten
- I mitten av en stor bakgård
- På sidan av huset
Text och foto: Niklas Kämpargård