Nu är det äntligen dags att förkultivera! Många av de växter som ska planteras ut i sommar behöver odlas inomhus till att börja med. Då hinner de utvecklas till starka växter innan utplantering, och vips har vi förlängt säsongen! Här ger vi dig några enkla steg-för-steg tips till en riktigt bra försådd.
Talgoxarna kvittrar för fullt, några enstaka knoppar träder fram. Det töar ihärdigt med droppande ljud mot altanen. Jo, några mycket tidiga vårtecken kan få den uppmärksamma odlingsentusiasten att ivrigt ta fram frökatalogen.
Förkultivering, eller försådd
Många växter behöver en chans att växa till sig inomhus innan de planteras ut. Det är denna process vi kallar för förkultivering, eller försådd. Att förkultivera är en rolig aktivitet som du kan involvera hela familjen med. Varför inte föra en liten odlingsdagbok tillsammans med en utvald familjemedlem? Där kan ni planera lite mer exakt vilka växter ni ska ha. Ni kan med fördel prova både enklare och svårare sorters växter. Om du har barn kan du låta dem vara med och bestämma vilka sorts tomater ni ska odla i år.
Några allmänna tips om förkultivering
Det är mycket enkelt att förkultivera! Med våra tips kommer du få fina, starka och härdiga växter.
Detta behöver du för att förkultivera:
- Små krukor. Det går bra med de plastkrukor som färska kryddor brukar komma med när du köper dem i affären.
- Såjord. Med såjord menar man väldränerad, sandig jord som inte innehåller för mycket näring.
- Frön. På fröförpackningen framgår det när det är dags för förkultivering. Välj ut de fröer som motsvarar säsongen.
Gör så här:
- Fyll krukorna med jord, vattna.
- Lägg två, tre frön i varje liten kruka. Då kan du senare gallra bort de groddar som ser svagare ut.
- Sikta ett tunt lager jord över fröna.
- Vattna försiktigt, förslagsvis med en blomspruta.
- Sätt över tunn plastfilm över krukorna och stick små hål i plasten.
- Vattna endast om jorden ser torr ut.
- Placera dina krukor vid ett ljust fönster och invänta de första groddarna.
- När groddarna växt till sig ett par centimeter kan du plantera om dem med såjord blandad med planteringsjord.
- Öka successivt krukans storlek och jordens näringsvärde ju större plantan blir.
Förkultivera när?
Alla växter mår inte bra av att förkultivera för tidigt. De kräver att soltimmarna är tillräckligt i många för att inte bli rangliga och trista. Du kan också planera försådden utefter när du vill att skörden ska vara. Läs på fröförpackningen vad som rekommenderas för just dina frön.
När det är dags att börja förkultivera styrs av vilken zon du bor i. Vi utgår här från zon 2, så räkna med viss förskjutning framåt eller bakåt om du befinner dig i en annan zon!
Januari/februari
Vid månadsskiftet januari/februari går det bra att börja förodla några växter. Bra att känna till är att växterna kan behöva extra hjälp med ljus. Det går att köpa växtlampor i ditt byggvaruhus om du inte har ett tillräckligt ljust fönster att ställa dina krukor i. Några växter som är bra att förkultivera redan i januari och februari är:
- Chili
- Aubergine
- Rotselleri
- Gula och röda lökar
Du kan också smygstarta med dina tomatplantor i mitten av februari, även om många väntar till mars.
Mars/april
Så fort soltimmarna blivit ännu fler är det dags att börja förkultivera:
- Sallad
- Tomat
- Spenat
- Rädisor
- Jordgubbar
Avhärda ute
Efter att dina växter har utvecklats är det dags att börja avhärda dem ute. Det gör man för att de ska klara av frost, men också för att de ska tåla mer direkt solljus. Därför är det bra om de får stå på något inte alltför utsatt ställe, gärna i halvskuggigt läge. Ställ sedan in växterna under natten, så länge det är frostrisk.
Lycka till med att förkultivera dina växter, önskar vi på Villalivet!