Orkidéer är tacksamma att ha hemma, få krukväxter är så enkla att sköta. De kräver inte mycket vattning och blommar med sina enastående sköna färger. Det råder en allmän föreställning om att de är kräsna och ömtåliga, men med lite koll är de mycket lättskötta!
De är prisvärda, blommar vackert i olika färger och kräver inte mycket underhåll. Orkidéer har fått ett rykte om sig att vara svårskötta och kinkiga, även om bilden utmanas av nyförälskade orkidéentusiaster. Lär känna orkidéernas ursprung och försök efterlikna deras vilda tillstånds förutsättningar, så kommer du också tycka att de är lättskötta. Här hjälper vi dig bli orkidéproffs.
Utgå från orkidéernas ursprung
Orkidéer är en regnskogsväxt och växer naturligt högt upp på trädens kronor för att komma åt solljus. De får sin vatten och näring från det regnvatten som rinner längs trädens stammar, och därför behöver de inte mycket jord för att må bra. Skurarna i regnskogen är explosiva, rejäla – men torkar också ut mellan varven eftersom vattnet rinner av. Därför vill en orkidé få en rejäl vattning, men är också gjord för att torka ut innan nästa “skur” kommer. Rötter som ständigt står blött är alltså inget som en orkidé vill ha.
Eftersom orkidén växer på trädstammar och inte i jord, vill den inte heller ha för mycket näring. Näringen får de istället från de näringsfattiga regnskurarna. Det finns speciell orkidénäring du kan förse din växt med, läs på förpackningen hur du ska dosera.
Börja med lättskötta orkidéer
Ett bra sätt att lära känna orkidéer är att börja med de allra mest lättskötta varianterna. Antingen kan du utgå från våra tips om lättskötta orkidéer här, eller så kan du välja att själv orientera dig i orkidéns ursprung. De orkidéer som kommer från regnskogarna trivs i jämn rumstemperatur, medan de som kommer från bergsområden behöver lite omväxling mellan dygnen och årstiderna. Bergsorkidéerna brukar generellt vara lite svårare att hantera, men låt dig inte avskräckas – de flesta orkidéer som säljs i våra blomaffärer är hyfsat lättskötta oavsett.
Brudorkideer
Brudorkidéer är en av två större indelningar och betyder att den är uppåtväxande (det finns också sidoväxande orkidéer). Brudorkidéer anses vara de enklaste sorterna och kommer i många olika färger. Många tycker till och med att dessa typer av orkidéer är riktiga ungkarlsblommor. Brudorkidéerna härstammar just från regnskogsområden och trivs därför bra inomhus året om. De blommar ofta flera gånger om året.
Phalaenopsis är en av de mest sålda brudorkidéerna i Sverige.
Är brudorkidéer giftiga?
Enligt Giftinformationscentralen har inte en smakbit av växten gett några kända förgiftningsfall. Den anses generellt vara allergivänlig. Phalaenopsis räknas inte som giftig för ditt husdjur.
Allmän skötsel av din orkidé
Orkidéer trivs med fördel i amplar: i sina naturliga växtplatser hänger rötterna luftigt och fritt.
- Trivs i öst- och västfönster. Vintertid kan du placera det i söderfönster.
- På sommaren får du gärna låta fönstret stå öppet för att ge växten luft och naturliga temperaturskillnader.
- Vattna genom att doppa krukan i vatten och låt det rinna av.
- Gödsla under blomning, men var sparsam.
- Plantera om vartannat eller vart tredje år, välj särskild orkidekompost.
- Efter blomning kan du klippa av det gulnade, men låt resten vara kvar. Där kan det komma nya blommor!
Om din orkidé har stora, uppsvällda stamdelar, så kallade bulber, betyder det att de är gjorda för att klara sig utan vatten betydligt längre. Stora bulber kräver till och med torka.
Många olika slags orkidéer
Även om du blir förtjust i din brudorkidé finns det en hel uppsjö slags orkidéer, den ena mer spännande än den andra. Det finns över 20 000 arter av orkidéer, och gemensamt med varandra är att de uppdelade i tre yttre och tre inre kronblad. Orkidén har tre innerblad, varav den nedersta brukar kallas “läpp”. “Läppen” är det som kanske ger orkidén sitt karaktäristiska utseende, och gör att vi många tycker den ser vacker och exotisk ut.
Orkidéerna finns som tropiska växter, men finns också i bergsområden, markväxande och faktiskt vilt även i Sverige, bland annat Guckusko, Venussko och Nattviol. Alla svenska orkidéer är fridlysta över hela landet.
Vi på Villalivet önskar dig lycka till med skötseln av din orkidé!