Semesterfina perennrabatter!

KATEGORI

Semesterfina perennrabatter!

Perennrabatter – Hösten och vintern är tankens tid. Kommande projekt planeras för att sedan realiseras under våren. 

Drömmarna är många och jag kan inte påstå att alla mina projekt förverkligas, men i år ska perennrabatter förberedas och planteras just när arbetsivern är som störst!  Planteringen innehåller perenner som har sin blommande höjdpunkt just under semestertid i juli/aug. För att blomningen ska komma till sin rätt placeras den intill sittplatsen som ligger i ett soligt sydvästligt läge. Kvällssolens sista strålar ska strila mellan tuvrörets vippor och kransveronikans höga spiror.

Semesterfina perennrabatter

Perennrabatter i lila, lime och vitt

Perennrabatten innehåller några av mina absoluta favoriter. De flesta är både härdiga och extremt långlivade, vilket på sikt betyder mindre skötsel. Många av perennerna är relativt omfångsrika på höjden och/eller bredden. Vilka färger man väljer är ju individuellt. Den här ska blomma i lila, lime, en smula rosa och vitt. Vackert, harmoniskt med en liten twist.  Att välja en färgskala är också en metod att begränsa sig. Det finns ju så många arter och namnsorter att välja på! De flesta perennerna i förslaget vill ha näringsrik och mullrik jord för att kunna växa och utvecklas.

En klippt häck avgränsar platsen på två sidor samtidigt som häcken ger dig vind- och insynsskydd. En häck utgör ju samtidigt en utmärkt kuliss till perennerna! Planteringen kan planteras som i förslaget eller minskas i storlek och anpassas till den plats som du har tänkt dig. I förslaget kantas planteringen dels av kalkstenshällar och dels av storgatsten intill gången av singel.

Växtlista

Perenner
1. Jättedaggkåpa – Alchemilla mollis. 40 cm, c/c 35 cm. Juni–frost. Klipp ner efter första – blomning blommar om fint, (sprider sig med frö).
2. Liten plymspirea – Aruncus aethusifolius. 30 cm. c/c 35 cm. Juni-juli
3. Oktoberaster – Aster dumosus Early Blue’ – 30 cm, c/c 35 cm. Juli–sept.
4. Röd solhatt – Echinacea purpurea ’ Magnus’– 100 cm, c/c 30 cm. Juli–sept.
5. Trädgårdsnäva – Geranium ’Rozanne’ 50 – 60 cm, c/c 40 cm. Juni–frost.
6. Daglilja – Hemerocallis ’Artic Snow’ – 70 cm, c/c 40 cm. Juli–aug.
7. Violiris – Iris sanguinea ’Snow Queen’ – 80 cm, c/c 35 cm. Juni–juli.
8. Kantnepeta – Nepeta ’Walker’s Low’ – 50 cm c/c 35 cm. Juni–frost. Klipp ner efter första blomningen.
9. Höstflox – Phlox paniculata ’ Mount Fuji’– 80 cm, c/c 35 cm. Juli–aug.
10. Stäppsalvia – Salvia x sylvestris ’Mainacht’– 50 cm. c/c 30 cm. Juni–aug.
11. Kransveronika – Veronicastrum virginicum ’ Album’– 160 cm. c/c 35 cm. Juli–sept.
12. Kransveronika – Veronicastrum virginicum ’Lavendelsturm’– 150 cm. c/c 40 cm. Aug–sept.

Prydnadsgräs
13. Brokbladigt tuvrör – Calamagrostis acutiflora ’Overdam’– 150 cm. c/c 50 cm. Juli–aug.
14. Vårälväxing – Sesleria heuffleriana – 30/50 cm. c/c 35 cm. April–maj.

Lökar
15. Planteras på hösten – fördelas jämnt över hela rabatten – ej i framkant.

  • Purpurlök – Allium ”Purple Sensation”.
  • Skägglök – Allium ”Mount Everest”.
  • Liljeblommande tulpan – Tulipa ”Purple Dream” – lila.

Olika sätt att anlägga perennrabatt med jämna kanter

– Det klassiska när perennrabatten avslutas i en gräsmatta: hederlig kantskärning, dvs du hindrar gräsmattan att växa in i planteringen genom att med spade skära en jämn gräskant. Detta behövs göras på våren även om du har en effektiv kantväxt i framkant.

Skiss perennrabatt– Använd en kantsten eller ett kantjärn som avslutning på planteringen. Håller både perenner och ev. gräsmatta i schack. Färdiga raka längder av kantsten kan köpas både av natursten och betong. Raka längder lämpar sig bäst i rektangulära eller kvadratiska  planteringar. För en mindre rundad rabatt kan det vara svårt att få till en snygg jämn kant. Man kan specialbeställa d svängda kantstenar av tex granit. Med hjälp av storgatsten av granit  är det däremot enklare att skapa en svängd form.

Så skapar du en vacker och fungerande perennrabatt

En välplanerad perennplantering står sig hela säsongen, även om den inte blommar hela tiden. Planteringens storlek bestämmer till stor del hur många olika sorters perenner du kan få plats med och därmed när den har sin blommande höjdpunkt.

  • Semesterfina perennrabatter! 3Tänk inte bara på hur en växt blommar, det är en fördel om den även har en snygg och stadig form och vackra blad.
  • Håll gärna ihop rabatten med en eller flera  bra kantväxter. Då ser rabatten prydlig ut och blir mer lättskött.
  • Vill du ”pimpa” en nyplanterad perennplantering tillfälligt för att den ska se mer fyllig ut kan du välja att plantera in passande sommarblommor som komplement. Detta kräver vanligtvis en näringsrik och lucker planteringsjord. Tåliga grönsaker som tex. mangold och purjolök kan man också putta in
  • För ett mer snabbt och färdigt resultat kan du Semesterfina perennrabatter! 7välja solitärkvalitet på perenner, dvs en krukstorlek på ca 3,5 l. De är dyrare än vanliga 9×9 cm krukor och finns att få tag på i vissa större välsorterade plantskolor. Men långsamhetens lov är att rekommendera!
  • Vill du ha färska kryddor i din mat? I en perennplantering i soligt och väldränerat läge kan mycket väl innehålla ett flertal kryddor som timjan, salvia, stenkyndel eller kanske gräslök!
  • Tänk på att inte anlägga för smala rabatter, det bästa är att du grupperar flera perenner av samma sort, annars riskerar du att planteringen blir för plottrig, svårskött eller ser ut endast som en lång rad av växter.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -