- Annons -

Den som en gång legat sömnlös av ihärdigt smattrande flaggstångslinor, vet att detta kan driva en till vansinne. Det höga och oregelbundna larmet kan få den lugnaste att vilja såga ner grannens flaggstång. Dags att byta flaggstångslina?

Flaggstångslina

— Den som inte tror att flaggstångssmatter är ett problem, har aldrig upplevt det, säger uppfinnaren Curt Johan Nyrén.

Många tror att det räcker med att spänna linan hårt, men eftersom flaggstångskulan är ledad upptill räcker det att vinden byter riktning för att sätta igång smattret.

När arga grannar klagar kan det vara dags att byta flaggstångslina

En sommarstugeägare som bommat igen för säsongen och lämnat smattret efter sig blir inte populär. Grannsämjan sätts på hårda prov, det vittnar ett stort antal ärenden i länsstyrelser och miljödomstolar om. Men i januari 2007 slog Miljööverdomstolen i Svea hovrätt fast att det rör sig om små störningar som måste tålas av omgivningen. Vid det laget hade Curt Johan Nyrén i Onsala och hans kompanjoner Niclas och Richard Schollin redan kommit på hur de skulle tysta linorna. Efter en hel del klurande var Lystra uppfunnen, en stryktålig plastkonstruktion som fästs i nederdelen av flaggstången och håller linan sträckt, på behörigt avstånd från stången.

— Innan vi hade patentet klart var vi livrädda för att någon skulle se konstruktionen som vi provade ut på våra egna flaggstänger. Vi täckte över den, precis som om det gällde en ny Volvomodell.

Att byta flaggstångslina är busenkelt och genialiskt

För som alla geniala uppfinningar är Lystra busenkel. Alla som ser den utbrister: ”Åh, så självklart!” Efter att ha stått pall för orkanerna Gudrun och Per är nu patentet klart. — Det roliga är att patentet även gäller för ”marina flytetyg”. Så nu ritar vi på en konstruktion för båt- och segelmaster. I småbåtshamnar kan man verkligen tala om sommarnätternas flaggstångskakofoni!

Tre fakta om flaggning och flaggstångslinan

  • På 1200-talet började fartyg från handelsrepublikerna Venedig och Genua föra nationsflaggor fästade på en stång.
  • 1873 lät Oscar II resa en flaggstång på Stockholms slott och hissa kungaflaggan när han vistades på slottet.
  • 1916 firades för första gången Svenska flaggans dag den 6 juni, i hela Sverige.
- Annons -