Att ta bort murgröna från en fasad är en mödosam insats. Själva bladen och grenarna går att dra bort, men de små “fötterna” som murgrönan klättrar med sitter stenhårt fast. Här kommer vi med tips om hur du kan ta bort murgröna på hus både med träfasad och stenfasad.

Det finns inget som ger ett så skönt intryck som en fasad med slingrande murgröna på. Tyvärr är dock murgrönan inte alltid för fasadens bästa. Denna ihärdiga klätterväxt binder fukt mycket effektivt och är dessutom väldigt svår att få bort. Den sprider sig lätt och kan rota sig riktigt ordentligt. Har murgrönan funnits intill fasaden länge kommer jobbet kräva tid och omsorg. Leta inte efter genvägar, det bästa sättet är att göra det för hand och att vara noggrann.

ta bort murgröna

Ta bort murgröna från träfasad

Vill du ta bort murgröna från en träfasad är det en god idé att passa på att måla om väggen efteråt. De små klätterfötterna kommer behöva skrapas bort och den tråkiga sanningen är att det kan komma att lämna avtryck. Låt projektet ta sin tid hellre än att försöka skynda fram ett bra resultat, det lönar sig i längden!

Arbeta metodiskt, gren för gren. Undvik att försöka riva ner murgrönan, klipp i stället av den så nära fasaden som möjligt. När du sedan ska ta itu med resterna på fasaden kan du använda en liten kniv och en rotborste. Ha ett materialvänligt tvättmedel nära till hands som du kan doppa borsten i. Det tar tid, men många upplever att det är det bästa sättet. Se bara till att murgrönan är ordentligt torr när du sätter igång, då är chanserna lite större att de lossnar enklare. Stålborste kan du ta till för de allra minsta resterna om inte rotborsten fungerar. Var försiktig så du inte gör för stor skada på fasaden.

Undvik att använda högtryckstvätten för att bli av med murgrönan. En sådan pressar in vatten i din träfasad, så acceptera hellre att det inte finns någon genväg att bli av med murgrönan, det görs bäst för hand!

Ta bort murgröna från stenfasad

Har du en stenfasad, till exempel i tegel, kan en högtryckstvätt kännas som ett bra alternativ för att ta bort oönskad murgröna. Vi rekommenderar dock att man provar att ta bort det för hand först. Anledningen är att högtryckstvätten pressar in vatten i fasaden och har du otur är det frostbildning under natten som kan orsaka sprickor.

ta bort murgröna

Efter att du klippt bort murgrönan tar du en rotborste och kniv och skrapar bort murgrönan för hand. Arbeta lugnt och metodiskt uppifrån och ner. Det du inte lyckas få bort med rotborsten och kniven kan du prova skrapa bort med stålborste.

Ett tips är att du avlägsnar murgrönan på hösten och väntar först till nästa säsong med att arbeta bort resterna.

Se till att murgrönan försvinner för gott

För att ditt arbete inte ska ha varit förgäves behöver du nu säkerställa att det inte växer upp ny murgröna. Det gör du enklast genom att gräva ut rötterna. Gräv ordentligt utefter rötterna och se till att allt blir ordentligt borttaget.

När rötterna är uppgrävda och murgrönan borta från husfasaden kan du passa på att passa på att putsa fasaden och rengöra den med något medel som förhindrar annan tillväxt av mossa och annat. “Grön fri” går till exempel att köpa på din byggvaruhandel. Lycka till!