- Annons -

Att bygga trädäck runt hus och pool

Ett trädäck kan vara så mycket mer än bara golvet till en matplats ute. Det ger en varm och skön känsla och fantastiska möjligheter att skapa många olika rum i din trädgård. Du kan öppna altandörren och gå ut barfota till din plats i morgonsolen, spatsera ut på en brygga som lockar dig vidare till ett loungerum i väster eller lägga dig på bästa solplatsen som är ett runt trädäck. Oavsett vilket så låt känslan från din innemiljö följa med ut!

Bilder tagna från boken ”Ute blir inne”

Trädäck i alla lägen! bild 2

Genom att lägga ett trädäck i direkt anslutning till huset får du en mjuk övergång mellan rummen inne och trädgården. Det blir en förlängning av innemiljön och skapar möjligheter för nya rum. Sen kan du lasera, måla eller låta träet åldras naturligt, vilket som passar dig och huset bäst.

Trädäck i alla lägen! bild 3

Tänk i rum och nivåer

En bra uteplats ska sudda ut gränsen mellan ute och inne och förstora den totala vistelseytan.

För en sluttande tomt är kanske ett däck med olika höjdplan den bästa lösningen. Genom att ha olika nivåer för olika aktiviteter skapar du spänning. Du kan till exempel ha en matplats med tak över en del, ett soldäck ett steg ner och ett utekök i markplan.

Fördelarna är många med trädäck, det är lätt att hålla rent, det finns inga kanter att snubbla på och möbler står stadigt på den plana ytan. Idag finns det många olika varianter att välja mellan. Ett nytt material är träkompositen som är en blandning av träspill och återvunnen polyethylen. Träkomposit behöver inte underhållas. Det är mjukt att gå på och du får inga stickor. Det enda du behöver göra är att tvätta det då och då.

Det finns mycket att vinna om du bygger trädäcket i olika nivåer.  En trätrappa ut från huset ner till trädäcket blir inte bara en trappa utan också en bänk som är mysig att krypa upp på. Ett trädäck runt poolen ger plats för många solplatser eftersom det är skönt att sitta på och lätt att bara slänga ut handduken på.
Om trädäcket blir stort kan du bryta av med annat material på den sidan du inte använder. Sten, singel och växter är väldigt vackert att kombinera med trädäcket. Du kan också lasera det i en nyans som skapar en helhet med huset och resten av hemmet.

Trädäck i alla lägen! bild 4

Öppna upp små oaser

Med lite noggrann planering kan du få små spännande oaser som med rätt växter och belysning blir ett vackert blickfång att njuta av även inifrån – och året runt. Du kan till exempel göra ett hål som ger plats för ett träd eller bryta formen på ett stort trädäck med en rund öppning. Vill du få en naturlig övergång mellan däck och gräs så kan du ge trädäcket en mjuk rund form ut mot gräset.

Du kan också få plats med en sandlåda på ett naturligt sätt genom att öppna upp ett hål i trädäcket. Då får du en lättskött och smart förvaring av leksaker. Men vad händer när barnen vuxit ifrån sandlådan? Då kan du plantera växter eller som här göra det till en plats för eldstaden som ger värme och ljus långt in på kvällarna. En underbar plats för både stora och små.

Börja med att rita upp placeringen av trädäcket och planera in vad det du vill ha det till. Fundera redan nu på om du behöver dra fram el till belysningen eller kanske ett vattenspel?

Kanske behövs det en öppning i trädäcket med växter som ska ge insynsskydd till uteplatsen.
Eller om trädäcket känns för stort behöver det kanske brytas av med något eller så räcker det med ett blickfång. Låt fantasin flöda och kom ihåg det viktigaste – att du får en mjuk övergång mellan ute och inne.

Trädäck i alla lägen! bild 5

Bind ihop de olika rummen

Om du funderar på att bygga trädäck så tänk på att det säkert finns fler platser i trädgården, än precis vid huset, där du vill anlägga trädäck. Att lägga bryggor mellan olika trädäck ger spännande gångar. Kanske södersolen ligger på
en annan sida av tomten och inte intill
huset? Då kan en brygga leda vidare
ut till ett soldäck där du fångar upp
södersolen, eller till ett trädäck långt ner i trädgården där morgonsolen strålar in och där du kan sitta och titta mot huset. Eller varför inte en brygga som leder rakt ner i poolen? Olika gångar lockar ut i trädgården och gör att du knyter hop de olika rummen så du kan njuta av din trädgård på olika tider av dygnet.

Trädäck i alla lägen! bild 7

Text Karin Klein, Foto Anders Roos.

 

TIPS från snickaren

Planering & Placering

Tänk på vad du ska använda trädäcket till. Bygg i rätt storlek men i olika nivåer så känns det inte som en dansbana. Ska du använda trädäcket till t ex utekök så planera in och dra fram för el och vatten innan du bygger så går det att gömma undan.

Trädäck i alla lägen! bild 6

Material & Verktyg

Vilket material vill du ha – tryckimpregnerat, lärk eller kanske komposit?
Använd rätt verktyg och ha allt till hands när du börjar. En kraftfull skruvdragare med dubbla batterier kommer att spara mycket tid.

Snåla inte med plintar och stödreglar för då kan golvet ”gunga”. Tänk på att trä krymper, så sätt inte plankorna för glest (gärna 3-5 mm mellanrum). Sätt skarvarna på olika reglar så får du ett snyggare helhetsintryck.

Inköpslista

  • Matstolar – Ikea Matbord – hemsnickrat Svart lampa – Ting Ute & Inne
  • Lykta, krukor, detaljer – Ting Ute & Inne
  • Krukor – Löddeköpinge plantskola Buddha – Ting Ute & Inne

Text Joakim Karlsson, Bygg och anläggning

 

- Annons -