- Annons -

Här får du tips och råd att välja och bygga grind – och steg för steg-hjälp att snickra en klassisk kryssgrind. 

Att göra villan mer välkomnande med en nybyggd grind kan vara ett lagom sommarprojekt som ger ett snabbt och snyggt resultat. Och det är något som de flesta av oss klarar av. 

En välgjord grind ser dekorativ, trevlig och välkomnande ut. Den markerar tomtgränsen mot grannen och ut mot vägen eller mot naturen som tar vid. Och tillsammans med ett staket kan den förhindra att barn och husdjur kommer på avvägar. Dessutom kan den även ge ett visst insynsskydd. Det är inte svårt att bygga grind till sin egen egendom. Här visar vi hur du går tillväga för att snickra en grind, från grundarbete till uppsättning och underhåll. Vi har valt en klassisk kryssgrind. Dels för att den passar till många hustyper och trädgårdar. Och dels för att den fungerar som både enkel och dubbel grind. Men innan du bestämmer dig för en kryssgrind så fundera igenom vilken typ av grind som passar bäst för dig, ditt hus och din omgivning.

Bygg en grind som är i harmoni med omgivningen
Bygga grind

Stil, färg och form bör passa huset och omgivningen, det vill säga ta hänsyn till de förutsättningar som huset och tomten ger. Du kanske har, eller vill ha – ett staket, plank eller en spaljé. Då är det fint om snickerierna harmoniserar med varandra. Med rätt planering skapar du trädgårdsrum och skyddade uteplatser för lekar, fester och avkoppling.

 

Måla och underhåll

Trägrindar kan vara impregnerade, oljade och/eller målade. De kräver årligt underhåll genom tvätt och ommålning vid behov. Du kan välja olja eller akrylatfärg beroende på vad du tycker är lämpligast. Linoljefärg har fördelen att du slipper skrapa av färger när du ska måla om, vilket är bekvämt när det är denna typ av grind och staket.

Att bygga grind kan komplettera tomten

Smidda grindar finns i allt ifrån klassiska mönster med utsmyckningar till rena och moderna former med fokus på funktion. De blir lätt tunga och behöver bäras upp av rejäla fundament och stolpar.

De utgör det säkraste alternativet för dig som vill skydda fastigheten eller värdefulla föremål på tomten. Det finns många olika lås att välja på, även fjärrstyrda. De motorstyrda grindarna är praktiska att ha vid uppfarter, även om de kostar en slant att installera.

Stängselgrind

En något enklare variant av den smidda grinden är en nätfylld stängselgrind. Den skyddar framför allt barn och/eller husdjur från att lämna tomten. Både stängselgrindar och smidda grindar är hållbara och behöver inte särskilt mycket underhåll. Håll dem rena genom att tvätta vid behov och håll utkik efter sprickor och flagor i målningen.

Trägrindar

För äldre hus är en trägrind ett vackert alternativ. De mer moderna och stilrena grindarna i trä passar även modernare hus. De ger ett snyggt intryck och ramar in tomten på ett smakfullt sätt. Det stoppar också obehöriga att träda in på tomten obemärkt. Trägrindar kan vara impregnerade, oljade och/eller målade. De kräver årligt underhåll genom tvätt och därtill kommer ommålning vid behov.

Fundament och stolpar

Fundament och stolparna ska passa till grinden och eventuellt staket och vara stabila nog att hålla för ändamålet. Det är naturligt att ha stolpar i samma material som grinden. För veka stolpar klarar inte grindens tryck vid användning. Detsamma gäller gångjärnen. Tänk också på att det inte bara är grinden som stolpe, fundament och gångjärn ska hålla för. Det händer att personer hänger på grindarna och att bilar stöter emot grinden.

VÄLJA GRINDTIPS

Grinden kompletterar staket och häckar och är en viktig detalj för helhetsintrycket. Det kan därför vara bra att tänka igenom valet innan du bestämmer dig.

Funktion

Innan du bygger grinden – fundera över vad grinden ska användas till och vilket syfte ska den fylla. Den kanske är till för att avgränsa en tomt och komplettera ett trästaket eller för att hindra personer och djur från att ta sig in eller ut. En grind kan både välkomna dina gäster och samtidigt hindra obehöriga.

Form

Bygga grind - och tillhörande lås
Om det redan finns ett staket är det ofta snyggast att välja en grind i samma material och stil som själva staketet. Allt kan matchas till husets design och trädgårdens form. Även om grinden är för sig själv, till exempel vid en uppfart, är det viktigt för helhetsintrycket att den harmonierar med med huset och tomten.

Text Eva Linetti.

- Annons -