Trädgård juni – Trädgårdslivet

KATEGORI

Trädgård i juni – ”Rosvalet ska inte hastas fram”

En sak är säker – med trädgård blir det aldrig långtråkigt! Förutom att det alltid händer något i täppan finns det också stora chanser att det händer något med dig själv. För egen del handlar det bland annat om att få upp ögonen för nya växter. Ja, nya i den mening att de varit helt ointressanta för mig tidigare.

Ibland får jag se dem i en annan trädgård, placerade eller kombinerade på ett riktigt fint sätt. Eller också kommer det nya sorter av växten som ger ett helt nytt uttryck. Till exempel tagetes som verkligen varit hopplöst ute. Men titta på alla de nya sorter som dykt upp de senaste åren! Som ’Vanilla’ (mjukt cremegul) och ’Strawberry Blond’ (skiftar mellan hallon, mahogny, persika bort mot ljust gult). Så läckra att jag får erkänna mig besegrad.

Rosor var i mitt tidiga trädgårdsliv ett stort nej tack. De var ju bara sååå jobbiga med sjukdomar, kala grenar och kort blomning. Så är det när man inte tar reda på fakta. Det har jag nu gjort som trädgårdsjournalist under många år. Pratat med rosexperter, trädgårdsägare med rospassion och utbildat mig i ämnet. Så gissa vad jag gärna planterar i min trädgård nu? Det finns nämligen rosor för alla lägen och alla trädgårdar. Men väljer man inte rätt sort, planterar slarvigt, skippar gödsling och beskärning är risken stor att misslyckas.

Trädgård juni 1

Rosvalet ska alltså inte hastas fram, och det är lite av tjusningen. Att kunna gå och drömma, läsa på, fråga experter – med andra ord suga på rosenkaramellen ett tag.

I sommar ser jag fram emot att njuta av alla fina rosvänner som nu finns min trädgård. Bland annat ’Felicia’, ’Diamant’, ’Poppious’, ’Skedarosen’, ’The Constant Gardener’ och ’Strömsro’.

Och så vill jag tipsa om några tåliga godingar som blommar i stort sett hela sommaren till frosten kommer. Någon av dem kanske flyttar in hos dig?

Skörda

Rabarber kan man göra så mycket gott av! Ryck av stjälkarna istället för att skära och skörda inte mer än en tredjedel åt gången. I mitten av juli lämnas plantan så den kan hämta energi till nästa år. Ta bort blomställningarna.

Läs också: Jordgeting: 25 viktig fakta du inte visste om

Forma

Buxbom, idegran och andra formklippta buskar ska tuktas nu och eventuellt ännu en gång på sensommaren. Klipp en molnig dag, sol bränner de nyklippta bladen som blir fula. Tips: Lägg ett gammalt lakan runt som fångar upp klippet.

Trädgård juni 2

Så ute

En hel del grönsaker kan sås direkt i landet i omgångar, till exempel sallat, dill och mangold. Sockerärter och bönor vill ha varm jord så det är dags nu. Bra blommor att direktså i juni: krasse, ringblomma, blåklint och zinnia.

Rätt rustad!

Redskapen som krävs för trädgårdsjobben.

Vid allt trädgårdsarbete ska man se till att använda redskap som gör arbetet så lätt och rätt som möjligt – både för din egen och trädgårdens skull. De redskap du behöver beror naturligtvis i första hand på vilken trädgård du har. Men för en vanlig trädgård med rabatter, träd, buskar och ett grönsaksland är det här en bra bas att utgå från.

Läs mer: Så underhåller du dina trädgårdsverktyg

Vilka redskap du än ska köpa bör du känna på dem ordentligt i butiken. Hur tunga är de? Känns de bra att hålla i? Passar de din längd? Tänk på att ju fler beståndsdelar och olika material ett redskap är gjort av, desto fler svaga punkter finns det. Kolla gärna köptester på nätet innan du bestämmer dig, framför allt för de dyrare redskapen.

Grep

Praktisk till mycket. Förutom att vända jord i grönsakslandet och ta upp till exempel potatis kan grepen många gånger användas där spaden blir för tung. Guld värd när det behövs ett mellanting mellan kratta och spade.

Spade

Välj en som känns bra för din längd. Kanske ett specialskaft av ergonomisk typ är rätt för dig? En spade med stort blad gör inte att jobbet blir lättare, går det att lasta mycket på varje spadtag blir det i längden för tungt för kroppen.

Sekatör

Trädgård juni 3

Ett av de viktigaste redskapen för trädgårdsägaren. Satsa på kvalitet, för den här kommer du att använda mycket. Välj en storlek som passar din hand väl.

Här kan du köpa en billig och eldriven sekatör: Sekatör Sladdlös Bosch EasyPrune

Grensax

Främst för beskärning av buskar. Är grövre och ger dig mer kraft än en sekatör.

Räfsa

Främst för löv och andra lättare material som behöver samlas ihop och som annars är besvärligt att hantera. Används den inte så mycket räcker de allra billigaste räfsorna långt.

Kratta

Vad har du som behöver krattas? Till grusgångar är det bra med en traditionell och ganska bred kratta. Inne i rabatterna är en nätt och smidig roskratta perfekt.

Planteringsspade

En smal, spetsig handspade för plantering av mindre växter. En sådan använder man glatt till allt möjligt, som ogräsrensning och att luckra jord.

Maskrosjärn

Ett smalt järn som sticks ner vid ogräset så att man kan bända upp maskrosen med roten. Finns även som mer avancerade redskap där man inte behöver ligga på alla fyra.

Kultivator

Perfekt för ogräsrensning och för att luckra upp jorden. Kommer smidigt åt mellan plantor i både grönsaksland och perennrabatten. Finns både med långt skaft och som handredskap.

Skyffeljärn

Har du grusgångar eller grustrottoar är skyffeljärnet nästan oumbärligt. Du skjuter det framåt och skär av ogräsrötterna. Tänk på att ett brett järn kräver mer kraft.

Tänk på!

Välj redskap med låg vikt. Trädgårdsarbetet i sig kan vara tungt så det räcker!

 

Text: Anni Jähde – trädgårdsjournalist
Bild: Anni Jähde, Pixabay, iStock

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -