- Annons -

Att skapa trädgårdens tak.

Den senaste sommaren har jag mestadels avnjutit på en liten altan intill vårt hus. Vare sig det har varit kväll, morgon eller mitt på dagen har jag suttit där, gärna med något i glaset eller tekoppen. Ett tak ute i trädgården måste ju nödvändigtvis inte byggas, det vackraste och enklaste fixar ju växterna själva. Men med lite hjälp av den mänskliga handen kan du få olika typer av tak i dina gröna rum som passar just din trädgård och dina fantasier.

Vad man menar med trädgårdens tak beror ju på hur långt man vill sträcka sig.  Utomhus kan man ju nå hur långt som helst ända in i oändligheten om man så vill. Kan det finnas ett mer föränderligt tak än himlavalvet? Vilka scenerier det kan erbjuda! Vill man nu sänka blicken en smula och tänka sig att trädgården kan bestå av olika rum med både golv, väggar och tak, med rimligare proportioner än oändligheten, finns det mycket att välja på. Allt beror som vanligt på vad man tycker om och vilka möjligheter just din trädgård kan erbjuda. Intima små pergolor med ett tak av klätterrosor och klematis eller mäktiga lövtak av praktfulla träd.

Gränsen mellan ute och inne

Klätterväxter har en förunderlig förmåga att överbrygga avståndet mellan hus och trädgård. Klättrande uppför spaljéer, pergolor och stålvajrar kan man styra in naturen ända in till farstukvisten och samtidigt få en underbar plats att sätta sina trädgårdsmöbler på. Genom ett glest tak av klätterväxter kan man betrakta stjärnorna en mörk sommarnatt och samtidigt känna doften av kaprifol. Samma effekt kan ett pergolatak eller ett glest spaljéverk av trä ha.

Trädgårdens tak möbler 232x131xtradgard232x131.jpg.pagespeed.ic.AQrpfFi8cq

Även om ett tak endast består av några fåtaliga träribbor, utan heltäckande effekt, kan jag garantera att en gemytlig känsla uppstår. Gränsen mellan ute och inne suddas ut. Hur omfattande konstruktionen ska bli bestämmer du och din trädgård; en avlång pergola längs ena sidan av träd­gården eller kanske en liten portal in till din nyanlagda lilla rosenträdgård? Stramt och svartmålat eller snirkligt och romantiskt?

Mörk skugga eller lätt och sirligt

Det gröna taket av olika bladverk kan vara kompakt eller så glest att ljus kan strila igenom. Planterar man en blandning av barrträd och storbladiga lövträd med breda kronor, som sträcker sig långt ut åt sidorna, kan man få sig en rejält skuggig plats med skogskänsla. Det kan räcka med 2-3 träd. På det viset kan en tråkig liten vrå förvandlas till en lummig och skuggig hörna. En vacker bänk och några skugg-älskande perenner och vårlökar runt fötterna och den lilla lunden  blir trivsam och vacker hela säsongen.
För ljusare skugga ska man välja träd med lätt och sirliga lövverk. Deras nätta blad filtrerar solljuset endast fläckvis.
Små fläckar som dansar på vackra stengolv av kalksten eller runt humlesurrande kryddväxter.

Så fixar du taket  i trädgården

• Glesa träspaljéverk eller stålvajjrar med klättterväxter.
• Pergolagångar – långa eller korta – kan kläs med klätterväxter eller kanske tillfälliga tak av tyg/segelduk –  för att hålla fukten borta.
• Små lusthus eller växthus – sköna, vackra och regnsäkra.
• Små trädgårdslundar av dina favoritträd, storbladigt eller skirt.
• Ett vackert vårdträd att sitta under.
Text och foto Mona Wembling

Trädgårdens tak 5 Trädgårdens tak 4 Trädgårdens tak 3 Trädgårdens tak 2 Trädgårdens tak1

- Annons -