- Annons -

Japanska trädgårdsrum

När man närmar sig Irmas hus från den lilla svängda gatan i det rätt nya området, så kan man faktiskt inte ana vad som väntar sig när man gått igenom huset till dess baksida. Man tror att man har hamnat i en Japansk trädgård. 

Trädgårdsrum

Här bor: Irma
Yrke: Art director med stort trädgårdsintresse
Bor: Sedan 1990 i ett parhus, byggt samma år.
Husfakta: 142 kvm med väldigt öppen planlösning, 1990, det fantastiska uterummet blev byggt 2001.

Irma är mycket trädgårdsintresserad och har förutom sin egen trädgård också anlagt samma typ av japanska trädgårdar till andra i Stockholmstrakten, och till svenska familjer i Provence. Så hon har en del erfarenhet, och det speglas tydligt hos henne. Det känns mycket genomtänkt och oerhört rogivande, en plats att hämta energi och en plats att längta till. Irma har enormt stor glädje av sina extra rum, hela det inglasade partiet kan utnyttjas året om. –Fast det gör jag ju inte, säger Irma, när mörkret och kylan kommer tar jag mina projekt med mig i datorn och reser till Thailand och fortsätter mitt liv där, som då självklart blir mycket utomhus. Där spelar jag golf och njuter av vad landet bjuder!

Varmt året runt

Sedan packar hon resväskan och kommer hem lagom för att planera för vårbruket i trädgården. Under den svenska ljusa årstiden har hon det toppenskönt på terrasserna, där det fi nns rum i rummen. Det finns en matplats innanför glaset när kvällen är sval. Den fungerer perfekt även på vintern eftersom Irma har lagt in golvvärme under den hyvlade öländska kalkstenen. Är det en varm och skön sommarkväll så dukar Irma under gazebon utomhus. I hörnet fi nns en loungeplats, för en stilla stund med en bok på eftermiddagen, en tupplur i skuggan, eller en drink före eller efter middagen.

Ledde själv projektet

Beslutet att bygga ett inglasat uterum och göra om trädgården växte fram medan Irma bodde in sig i huset. 2001 gjorde hon slag i saken. För att det skulle gå smidigt anlitade Irma fackfolk och agerade själv projektledare. Hon anlitade arkitekten Magnus Ståhl som även har ritat de snygga Next Husen. Och en byggfi rma som sedan utförde arbetet. Själva glaspartiet består av termalglas som isolerar med hjälp av argongas mellan glasen, mycket effektivt.

För bara sommarfötter

Till golvet i den inglasade delen valde Irma hyvlad öländsk kalksten, som är lagt i fallande längder. Hon investerade även i golvvärme för att kunna utnyttja rummet hela året. Den hyvlade kalkstenen ser lite rå ut, nästan som betong, men är alldeles sidenmjuk att gå på.

Irmas tips!

För dig som vill bygga eget uterum
* Snåla inte på materialvalet, välj kvalitet och det du gillar, annars blir risken större att du ångrar dig. Hantverkskostnaden blir ju densamma oavsett vilket material du väljer.
* Anlita en arkitekt. Det är väl värt pengarna. Och kolla noga upp bygg företaget du anlitar, ta gärna rekommen dationer. Arkitekter brukar ha bra tips på byggfirmor.

Irmas växtval!

• Murgröna, olika grässorter, Blomman för Dagen, tomater och penséer.
• De stora silvergröna växterna ute till höger om matgruppen är Havtorn.
• Gräset i krukorna mot grannen är Randgräs.
• Brukar göra grupper med murgröna, någon grässort och vita penséer. Men har aldrig mer än tre olika växter i samma grupp. Det blir lätt lite rörigt då och så gillar jag treenigheten!
• Odlar också ruccola, persilja och basilika i krukor.

Text Bibi Persson
Foto Henrik Petersson

Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 4 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 7 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 8 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 12

Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 5  Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 6 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 3  Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 9 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 10 Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 11   Tre sköna trädgårdsrum, ute och inne 2

 

- Annons -