- Annons -

Trädgårdsliv

Vinn över ogräset

trädgårdslivVåren är här och direkt börjar det spira. Ta itu med ogräset på bästa sätt, mota mossan med gödsel och välj eko för en grönare trädgård. Den här våren hjälper vi dig att börja i god tid.

Har du en ogräsmatta?

Det bästa sättet för att få en frodig gräsmatta är att gödsla den. Friska gräsplantor tränger undan mossa och i viss mån ogräs och står dessutom emot sjukdomar och angrepp bättre.
Kalkning har förut varit ett årligt vårbestyr i många trädgårdar men det finns mossa som trivs både i kalkrik och i kalkfattig jord så det är ingen universallösning. Satsa i stället på att förbättra förhållandena för gräset och gödsla med pelleterad hönsgödsel eller annat naturbaserat gödselmedel när gräset har börjat växa och minst en gång till under säsong.
Med en vertikalskärare, en maskin som liknar en gräsklippare men är försedd med knivar vilka skär ned i gräsmattan, luftas gräsrötterna. Det gör dem gott och dessutom lossnar mossa som sedan kan krattas bort. Dressa på ny jord, gödsla och stödså efter behandlingen. Tänk på att vänta med vertikalskärning tills gräset kommit igång och växer bra.

Eko är reko

Undvik gifter i din trädgård. Ogräsmedel med glyfosat dödar allt grönt det kommer i kontakt med. Avrinning och vinddrift kan få förödande konsekvenser för vatten-levande organismer, insekter, nyttodjur och växter du är rädd om, så tänk giftfritt i din trädgård och du får en hälsosam plats att vara och odla på!

”Täckbark är större bitar bark, barkmull är mindre bitar bark, delvis nedbrutna. Båda funkar fint som marktäckning.”

Ogräs i gångar

trädgårdslivMellan stenplattor växer det ofta upp ogräs. Även om underlaget är rätt så kommer ogräsfrön uppifrån och får fäste i fogarna. Rensa med ett rensjärn och borsta sedan ned stenmjöl i fogarna. Det blir kompakt efter regn och fogarna håller sig fina länge.

Grusgångar rensas fria från ogräs med ett skyffeljärn. Skjut det framför dig med bladet strax under grusytan så skär du loss ogräset. Hårt sittande ogräs kan bekämpas med ogräsättika som snabbt bryts ned i marken. Spraya på ogräset i solig väderlek för bäst resultat.

Att bränna med gasol är också ett bra sätt för att bli av med ogräs och med ett långt brännmunstycke för trädgårdsbruk går arbetet fort. Gå i lugn promenadtakt och svep med lågan över ogräset vars celler exploderar av värmen. Inom kort vissnar plantan.

3 tips för snygga rabatter

Täckbark passar bra där du vill ha känslan av öppen jord runt växter. Rensa först bort allt rotogräs och lägg sedan på ett 7 cm tjockt lager av täckbark för bästa effekt. Under buskar kan du med fördel först lägga en så kallad barkduk på marken och sedan täckbark ovanpå. Snyggt!

Rotogräs är svåra att helt rensa bort trots djupgrävning och noggrant arbete. Om du har tid så täck hela ytan med svart, tät markväv, gärna i två år, för att ta kål på ogräset. Inget för den otålige men det ger ett gott resultat! Att odla potatis och jordärtskocka har också en gynnsam effekt mot rotogräs och kan vara värt ett försök.

Plantera marktäckande växter i rabatter och under buskar för att slippa rensa bar jord. Heuchera, Geranium och Alchemilla är tacksamma marktäckare. Plantera dem med ca 30 cm avstånd.

Käka upp ogräset!trädgårdsliv

Recept på kirskålssoppa

Ingredienser:
2 portioner
1 liten schalottenlök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vispgrädde
1 liten potatis (mjölig sort)
200 g späda kirskålsblad

Gör så här:
Finhacka löken (det går bra med vanlig gul lök också, ca 1 msk finhackad) och fräs tillsammans med lite finhackad vitlök i olja. Späd med vatten och en halv grönsaksbuljongtärning. Tillsätt grädde. Låt koka ihop några minuter.
Skala potatisen och skär den i små tärningar och låt den koka med.
Skölj kirskålen och skär bort stjälkarna. Lägg ner kålen i soppan och mixa. Späd med lite mer vatten om den blir för tjock. Låt soppan koka upp igen en liten stund innan du serverar

 

Text och foto Elin Debora

- Annons -