Rent tak förhöjer intrycket av ditt hus

Ser ditt tak smutsigt ut? Har tankarna gått mot att investera i ett nytt tak eller vill du försöka få det rent och snyggt igen? Med rätt produkter kan rengöringen vara lättare än du trott!

En behandling med Grön-Fri på ditt tak gör att påväxten av alger och lav försvinner effektivt och enkelt. Markytor med sten eller trall är exempel på andra ytor som kan drabbas av samma problem med alger och lav, och dessa kan behandlas lika enkelt som ditt tak. De kan dock behöva tillsyn och behandling lite oftare eftersom påväxten kan återkomma tidigare. Ta del av tipsen nedan för att ta första steget mot ett renare och finare tak.

  1. Börja med att sopa eller skrapa bort eventuell mossa. Ligger det mossa på taket kommer inte vätskan åt ytan och effekten kan utebli.
  2. Späd ut Grön-Fri med vanligt vatten och spruta sedan över taket. Genom att använda en lågtrycksspruta med flatstrålsmunstycke behandlar du taket effektivt och får en minimal spraydimma. Har väderprognosen lovat regn inom 12 timmar, vänta då med behandlingen tills regnet har dragit förbi så att Grön-Fri får chans att verka så länge som möjligt. Har du ett mindre område att behandla går det även bra att använda en pensel.
  3. På tak och andra väderutsatta ytor behöver du inte göra så mycket mer, bara vänta på att väder och vind ska fixa resten. På andra ytor som inte är lika väderutsatta behöver man ofta hjälpa till med en tvätt. Det går bra att vänta en tid för att se hur rent det blir av sig själv för att senare tvätta ytorna om man inte är nöjd med resultatet. Ska du måla om måste ytan tvättas med Målningstvätt.
Grön-Fri 1
Jape © Sven Persson / swelo.se

Tänk på att använda rätt skyddsutrustning när du gör en behandling. Är du uppe på ett tak måste du ha en stabil stege och helst en säkerhetslina så du går säkert på taket. Skyddsglasögon och andningsskydd behövs om du använder spruta samt handskar då medlet kan vara irriterande för din hud. Tvätta händer, ansikte och annan hud som exponerats vid behandlingen direkt efter användandet.

Läs också: Rengöra tak – “Arga snickarens” bästa råd

Med den här typen av behandling dör alger och lav direkt och rester av påväxten försvinner med tiden. Alger brukar vara borta inom ett år och lav efter ca två år. Senare när ytan får rätt förutsättningar igen kan alger och lav börja växa. På ett tak kan det ta upp till fyra år innan det börjar synas igen, men på skuggiga och fuktiga ytor kan det komma tillbaka tidigare.

Naturen har sin gång och får lätt övertaget. Så när påväxten börjar synas igen är det dags att återta kommandot och göra en ny behandling med Grön-Fri.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -