- Annons -

 

“Vi är riktiga hemmakatter”

Pernilla Månsson Colt är den där glada, sköna personen som leder flera av SVT:s stora programsuccéer. Nästan lika länge som hon jobbat på TV har hon levt i det gamla parhuset strax utanför Malmö. Hon har förverkligat familjens egen husdröm, samtidigt som hon sett andra förverkliga sina. Något som har berört henne mycket.

Pernilla Månsson Colt
ÅLDER: 51 år
FAMILJ: Maken Stellan, sönerna Gabriel 20 och Noel 11 och bonus-barnen Leopold 28 och Linnea 26.
BOR: I ett 100 år gammalt parhus på 180 kvm i Klagshamn, Malmö.
YRKE: Programledare för SVT:s Husdrömmar, Trädgårdstider och nya programmet ”Idag om ett år” där hon möter modiga människor som beslutat sig för att förändra sina liv, samt producent för Antikrundan som fyller 30 år i sommar.
FAVORITPLATS: Kökssoffan
HUSPROJEKT: Måla om fönster och byta kök.

”När jag tänker på att bo i lägenhet får jag ett tryck över bröstet.”

 

Pernilla Månsson Colt

När vi träffar Pernilla är det bara ett par dagar sen sista avsnittet av Husdrömmar filmades, den sista säsongen för hennes del. Det var med viss sorg berättar hon. Snart tar inspelningen av Trädgårdstider vid, med avsnitt som vi tittare får se först nästa vår. Just nu ser vi henne i den nya serien ”Idag om ett år”.
–Det är många personers livsöden som känts i magen och hjärtat, berättar Pernilla som inte var beredd på att bli så berörd.
Mycket tårar och mycket glädje.
–Jag har aldrig varit med om ett program där jag gråtit så mycket. Jag fick lyssna till sjuttio livshistorier på några dagar. Allt från näpet söta historier från barn som ville lära sig göra tricks på sin skateboard till en trettioårig kille som fått en stroke och bestämt sig för att lära sig gå och prata igen.
–Många stod ju inför stora svårigheter och vi visste ju inte hur det skulle gå. Det blev lite för mycket för mig. Brandmän har ju debriefing, så jobbar ju inte vi. Då var det skönt att gå och prata med någon. Desto lättare var det att komma tillbaka ett år senare och se att de flesta gjort en resa framåt, även om inte alla lyckats hela vägen.

Vad är det som får så många att samla modet och att ställa upp i TV? Det är ju så privat.

–Ju fler du berättar ditt löfte för desto större chans är det att du håller det. Det finns det studier som visar. Och det har många av deltagarna bekräftat ”Hade jag inte lovat i TV så hade jag gett upp!”
Under programmets gång har hon själv blivit utmanad av många.
–Jag har så dålig diciplin, men jag har lovat en grej, och det är att springa ett lopp i år. Midnattsloppet i Malmö. Det är en mil. Det kan man ju nästan göra utan att träna.

”Det är många personers livsöden som känts i magen och hjärtat.”

21 år i samma hus

Pernilla Månsson Colt

Familjen har bott länge i samma hus och trivs. Det är praktiskt med en affär intill och skolan är bra. De började med att bygga till huset. Och sen Villaliv hälsade på för tio år
sen har familjen byggt om ett badrum, skaffat pool och bytt ut växthuset. Det gamla i trä som höll på att trilla samman är ersatt av ett i aluminium som är större och
roligare.
–Annars har vi mest målat om och bytt lite möbler. Och vår son Gabriel har flyttat hemifrån.
Pernilla har ingen längtan att bo i lägenhet.
–Om tio år kanske. När jag tänker på det får jag ett tryck över bröstet. Jag gillar att ha ett stort boende utomhus på sommaren. Att kunna gå rakt ut, ha poolen, gräsmattan, rabatter att pula med… Men jag vill ha en lagom ambitionsnivå. Innan grävde jag och höll på men nu har jag blivit lite trött och tänker… måste jag verkligen. Om nån skulle undra ”har hon inte finare trädgård?” så… nej det har hon inte.

Kalasbord med mjukissoffa

För att alla ska få plats och det ska kännas hemtrevligt har familjen gjort lite egna inredningslösningar.
–Vi älskar att vara hemma, vi är riktiga hemmakatter. Därför har vi satt in en jättelång skön soffa och ett stort kalasbord. Drar man ut det kan man sitta tjugo personer här. Här sitter jag gärna själv med en bok eller paddan när kakelugnen är tänd. Och däruppe, i teverummet, gillar jag att mysa med Noel, vår elvaåring.
–Och nu när våren kommer är det bästa jag vet att gå runt i trädgården, hänga i växthuset, pilla med blommor och hänga i en soffa.

pernilla månsson colt

5 snabba med Pernilla
Veckan bästa stund?
Lördag morgon. Då har jag sov morgon till kl 8. Annars går vi morgonpromenad kl 5:20!

Serier du följer just nu?
Homeland och Bonusfamiljen.

Trädgårdsdröm?
Att kunna ta hit en hel trädgårdsförening med John Taylor i spetsen, och få hjälp att ta bort och göra om.

Favoritväxt/blomma?
Jag är väldigt förtjust i pioner, särskilt buskpioner, och rosor.

Vad ska du göra i sommar?
Resa, men oklart var. Kanske till San Sebastian och äta oss igenom några goda tapasställen.

TEXT EVA LINETTI [email protected] FOTO LINA ARVIDSSON

- Annons -