Utemöbler – Villalivs guide till en plats i solen!

KATEGORI

Utemöbler

Det finns många saker att väga in när du väljer utemöbler. Att de ska tåla vädret, inte vara gjora av regnskogsträ, att du ska trivas med dem länge och orka ta hand om dem. Här får du en guide som hjälper dig att välja rätt i djungeln.

Det finns utemöbler som är gjorda för att stå svalt och under tak och de som klarar av regn och vindar utan att bli förstörda. Det gäller att välja rätt. Tänk på att du behöver förvara dem någonstans på vintern och att det är en fördel om de är lätta att flytta och förvara. Trivs du bra i en lummig del av trädgården kan du placera en hänggunga där. Har du en större familj kanske det passar bättre med en traditionell hammock på altanen. Föredrar du att kunna luta dig tillbaka i en bekväm stol när du solar så ska du välja en som är ställbar i olika lägen. Eller en solsäng som du eller hela familjen kan ligga raklång i. En förvaringsplats till dynorna och lite kvällsbelysning är också bekvämt. När du väljer material tänk på att robusta trämöbler står stadigt även på gräsmattan. Och möbler med metallunderrede passar bättre på jämna hårda underlag.

En djungel av olika träslag

Trä är ett vackert och levande material som passar jättebra för utemöbler. Teak, hårda träslag (så kallat hardwood som acacia och redwood) och furu är vanligast, men det finns fler. Teaken är ett av de främsta träslagen för utemöbler, eftersom det är både vackert och hållbart. Naturskyddsföreningen har länge arbetat med att få bort utemöbler i tropiskt trä från marknaden. Det har gett resultat. Utbudet av så kallade värstingar har minskat avsevärt. I år finns mycket färre möbler i naturskogsträdslag som yellow balau, keruing, nyatoh och merbau – en seger både för oss köpare och de tropiska skogarna.

Vanligt med konstrotting

Det vanligaste materialet som används i konstrottingen är polyethylene, och det tåligaste kallas för hularofiber. Hularofibern är både hållbar och återvinningsbar.
Stommen i rottingmöbler kan vara av aluminium eller stål. Aluminiumstommar är lätta och gör möbeln lätt att flytta runt. Konstrottingen finns även i kombination med slitstarka och tåliga dynor.

6 miljövänliga tips!

1. Tvätta och behandla dina utemöbler med miljöanpassade preparat så håller de länge.
2. Köp gärna begagnat!
3. Köp i första hand möbler av icke tropiskt ursprung. Det finns idag miljöanpassade impregneringsmetoder som gör svenska träslag lika bra som tropiskt trä. Närproducerat minskar dessutom transporterna vilket påverkar klimatet mindre.
4. Låt dig inte luras av vilseledande marknadsföring och påståenden från tillverkarna. Tex att råvaran kommer från ”hållbart skogsbruk” eller att ”skogsbruket är statskontrollerat” eller att produkten ”är på väg att bli certifierad”.
5. Det finns tropiska trämöbler som är märka med FSC (Forest Stewardship Council). FSC är en internationell organisation som ställer krav på skogsbruket utifrån ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Naturskyddsföreningen är medlem i svenska FSC.
6. Om en produkt bär FSC-loggan innebär det att skogsråvaran kommer från ett skogsbruk som ska uppfylla FSC:s krav.
Källa: Naturskyddsföreningen

Utemöbelguide - en plats i solen! 3 Utemöbelguide - en plats i solen! 4 Utemöbelguide - en plats i solen! 5 Photographer Mats Ekdahl Utemöbelguide - en plats i solen! 7 Utemöbelguide - en plats i solen! 8 Utemöbelguide - en plats i solen! 9 Utemöbelguide - en plats i solen! 1 Utemöbelguide - en plats i solen! 2

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -