- Annons -

Nässlorna är bland de första som tittar fram, men också i kryddlandet börjar det växa. Att grodda och odla skott matchar vårkänslorna och ger massvis med nyttigheter. Det får kompletteras med rotsaker, äpplen och kål ur vinterförrådet. Att äta det man själv odlar är en spännande utmaning och leder till en hållbar livsstil.  

Jag odlar för att det är en så fantastisk känsla att se det lilla fröets förvandling till en färdig rödbeta, ett vitkålshuvud eller kanske en kålrabbi. För att kunna börja matlagningen med en skörderunda i trädgården. För att ett helt nyskördat salladshuvud smakar så mycket bättre än det veckogamla från butiken. Och inte minst för att barnen blir så lyckliga av att själva kunna dra upp en morot, fylla korgen med jordgubbar eller stoppa munnen full av sockerärter.
Så här års kliar det alltid i mina fingrar, men nu gäller det att inte överdimensionera sin odlingsareal. Bättre att lyckas på en liten yta och sedan öka successivt.

plantera och odla sallad barn hjälper till att odla morot

Odla vad du vill

Innan du bestämmer dig för vad och hur mycket du vill odla, fundera först över varför du vill odla. Vill du odla sådant som barnen själv kan gå och plocka av är det ju bättre att satsa på sockerärter och jordgubbar än potatis och vitkål.
Fundera också igenom hur mycket tid vill du lägga och vilka förutsättningar du har. Ska du t.ex. vara bortrest mycket under sommaren så ska du satsa på sådant som inte kräver så mycket omsorg just då.
Välj en plats med så mycket sol som möjligt. Inte under ett träd, och helst inte närmare än en meter utanför kronan, annars tar trädet mycket vatten, näring och solljus.
Man ska aldrig odla samma gröda på en plats oftare än vart fjärde år. Gör man det ökar risken för sjukdomar och skadedjur. Tänker du dig att odla mer än bara i år så planera redan från början din odling så att det blir enkelt att rotera grödorna.

Mata maskarna

Att odla är ett sätt att sluta kretsloppet. För odlaren är allt organiskt avfall, både trädgårdsavfall och hushållsavfall den bästa, och ofta outnyttjade, resursen till din grönsaksodling. Alla jordar kan förbättras genom att tillföra organiskt material. Det organiska materialet blir mat till maskar och mikroorganismer som bl.a. gödslar och luckrar jorden. För att lyckas med din odling är mitt bästa tips – mata maskarna!

Utgå från säsongens råvaror

Min främsta inspirationskälla i köket är säsongens närproducerade råvaror. Genom att utgå från vad naturen bjuder just för tillfället blir råvarorna de finaste och matlagningen automatiskt omväxlande. För det är i sin rätta säsong som råvarorna smakar allra bäst. Att börja matlagningen med att gå ut till odlingarna med en korg på armen är en oslagbar upplevelse. På ett klimatsmart och roligt sätt får man de allra finaste råvaror. En balkong, en innergård eller en bit av gräsmattan räcker långt.

Så här års får man komplettera

Kort efter nässlorna blir sparrisen skördefärdig och sedan är det dags för första plocksalladen och spenaten. Det nya räcker fortfarande inte till, utan får kompletteras med rotsaker, kål och äpplen från vinterförrådet.
Att grodda och odla skott matchar vårkänslorna och ger massvis med nyttigheter. Rabarbern växer så det knakar. Eftersom den innehåller oxalsyra, bör man inte äta rabarber alltför ofta. De svenska tomaterna och gurkorna bör man inte heller äta för ofta eftersom de odlas i uppvärmda växthus och därför inte är lika klimatsmarta som det som odlas på friland.
Vinterns förråd börjar ta slut och ännu räcker det närproducerade tidiga grönsakerna inte riktigt till. Vid den här tiden är det därför motiverat att oftare än under andra årstider komplettera med importerade frilandsodlade frukter och grönsaker.
Tidigt, tidigt letar jag efter de första nässlorna. Eftersom nässlor trivs i människors närhet är det inget problem att hitta nässlor även i stan. Håll utkik i dikesrenen brevid cykelbanan, i en bortglömd vrå av innergården eller bakom cykelstället. Nu är de ännu små, men försök dra dig till minnes om du såg en rugga halvmeterhöga brännässlor i somras. I så fall är det dit du ska bege dig.

Maja Söderberg

Text Maja Söderberg.
Foto Lisa Björner.  Matstyling Anna Wendt.

Vårrecept från Maja Söderberg, Majas kök

Nässel- och getostpaj med honungsrostade valnötter

Nässel och getostpaj

Potatissallad

Potatissallad Majas kök

Rabarbermuffins med mynta och mandel

Rabarbermuffins Maja Söderberg

Bilder och recept kommer från boken Sju årstider i Majas kök.

 

Läs också:

Fisk på grillen!

 

 

- Annons -