- Annons -

Porlande vatten och doftande grönska. Varm eftermiddagssol och magiskt kvällsljus. På sin lilla brygga vid dammen älskar Lena och Lennart att hålla till på sommaren. Här har de gjort det ombonat och mysigt.

Familjen köpte det över hundra år gamla huset i Motala hösten 2003. Sedan dess har de helrenoverat både villan och trädgården. Från början fanns det ingenting på den 700 kvadratmeter stora tomten. Men det såg Lena och Lennart snabbt till att åtgärda.

– Jag har alltid velat ha en damm med fina växter och blommor runtomkring. Vid dräneringen av huset bad vi grävmaskinisten att gräva ett stort hål på tomten där vi kunde anlägga dammen, berättar Lena. Stor damm mer lättskött. Redan då hade de bestämt sig för att ha många fiskar, sådana som klarar av att övervintra ute.

– Därför gjorde vi dammen 1.20 djup på det djupaste stället. Det behövs någonstans runt en meter för att den inte ska bottenfrysa, säger hon.
Lena och Lennart var överens om att göra en stor damm.

Både för utseendets skull och för att de stora oftast är lättare att sköta. Resultatet blev en yta på 6×4 meter med 6 000 kubik vatten. – Frånsett hålet har vi gjort allting själva. Det var faktiskt inte särskilt svårt. Det klarar nog de flesta av. Men det gäller att läsa på innan. För det finns en del grejer som är viktiga att tänka på.Inte minst när det gäller pumpar för syresättning och filter för rengöring. Framför allt om man väljer att ha fiskar.

Vila vid dammen mitt i texten

Sällskapliga fiskar

Totalt har familjen som mest haft 14 stycken koikarpar och sarvar – de sistnämnda har till och med ynglat av sig.
– Fiskarna har blivit väldigt tama och sällskapliga. De följer oss när vi går runt dammen och stoppar du i ett finger i vattnet kommer de fram och suger. När vi har folk på besök vill de gärna se när vi matarna fiskarna, berättar Lena. Trots att Lennart älskar att fiska har han aldrig provat att få napp…
– Nej, men en gång kom en häger och klippte två stycken och då fick vi rådet att köpa en plasthäger i en djuraffär. Den är inte så vacker, men håller fåglarna borta i alla fall.

Porlande vattenfall

Varje år har paret satt nya växter runt dammen för att få det lummigt och mysigt. Bland annat pimpinell, alunrot, silverax, elefantgräs och revsuga. I vattnet har de satt olika dammväxter och näckrosor.
– Det ska vara en skön plats där man sitter på trädäcket för att koppla av. För att få det ännu mer rogivande med ett porlande ljud byggde vi även ett litet vattenfall med stenblock, stenar och takpannor.

Rent från alger

De första åren hade de ett enklare rengöringsfilter och pump, som innebar att de tvingades rensa filtret på egen hand minst ett par gånger i veckan.
– Det var så tungrott och tidskrävande att vi nästan funderade på att ta bort dammen. Men så hittade vi ett självrengörande filter, där man digitalt ställer in hur ofta och exakt när filtret ska rengöras automatiskt. Nu känns det roligt att ha en damm igen, utan en massa alger – det är rent och helklart. Visst kostade filteranläggningen en rejäl slant, men det var den värd, tycker Lena.

För en lugn och skön uteplats

• Bästa uteplatsen behöver inte ligga närmast huset bara för att det finns en dörr där. Känn efter var du verkligen vill sitta i trädgården.
• Dela in trädgården i olika rum med flera möbelgrupper, så att du kan vara på olika platser beroende på tidpunkt på dagen och solens läge. Mitt på dagen är vi mest vid pooldäcket, sen äter vi lunch på trädäcket nära ingången till köket och på eftermiddag/kväll är det platsen vid dammen som gäller.
• Våga vara personlig! Ställ in en spegel, ett gammalt fönster eller liknande när du inreder uteplatsen. Plantera växter i annat än krukor, kanske i en gammal korg?
• Ta in vatten i närheten till uteplatsen, det ökar myskänslan. Det måste inte alls vara så avancerat som en pool, en damm eller ett vattenfall. Det kan räcka med en zinkbalja med vatten, näckrosor och flytljus.
•Anlägg inte mer än du klarar av att ta hand om. För mycket skötsel kan förvandla glädjen till krav.

Text Joakim Löwing
Foto Peter Ericsson

Vila vid dammen 1 Vila vid dammen 2 Vila vid dammen 3 Vila vid dammen 4 Vila vid dammen 5

- Annons -