- Annons -

När frosten och minusgraderna kommer allt närmare är det dags att ställa in våra robotgräsklippare för vintern. Innan din klippare kan påbörja sin vintervila måste maskinen ses om först, vi på Villaliv listar de fem viktigaste skötselråden så den klipper lika bra även nästa säsong!

Rengör din robotgräsklippare ordentligt

[emaillocker]Innan du ställer in din robotgräsklippare för vintern är det bra om du tar bort allt gräs som sitter fastnat i underredet. Använd en torr borste så du får bort allt gräs och jord, har du tillgång till tryckluft är det också bra, om inte bättre. Använd inte en högtryckstvätt då detta kan göra mer skada än nytta!
Ta även en titt på hur laddningsstationen ser ut. Sitter där mycket torrt gräs är det bra att borsta bort detta.

Bästa typen av vinterförvaring

Under vintern är det bra att din robotgräsklippare står frostfritt och torrt. Garaget eller uterummet med lite värme räcker gott. Det kan även vara bra att flytta in klipparens laddningsstation till samma ställe.

Se om knivarna behöver bytas ut

robotgräsklippare

Att byta knivar kan du enkelt göra själv! Hållbarheten på dina knivar är beroende på flera faktorer, storleken på gräsmattan är en. Grästyp och hur ofta robotgräsklipparen stöter på hårda föremål såsom sten och ekollon är andra faktorer som även spelar roll.  En tumregel är att byta ut sina knivar en gång i månaden.

Är du osäker på om det är dags för knivbyte, gå ut och titta på hur gräset är klippt. Om dina grässtrån är fransiga och vita i toppen är dina knivar lite slöa och behöver bytas.[/emaillocker]

Bevara batteriets kapacitet

För att batteriet till din robotgräsklippare ska må så bra som möjligt över vintern är det bra om du har ett fulladdat batteri när den ställs in för säsongen. För att inte slita på batteriet ska gräsklipparen vara avstängd under tiden du laddar. Se även till att maskinen laddar i 2-3 dagar innan du ställer in den för vintern. Det är också bra om du ser till att underhållsladda åtmistone en gång för att batteriet inte ska tappa sin kapacitet och livslängd.

 

Omslagsbilden är hämtad från maskinklippet.se

- Annons -