Installera en vatten- och luftvärmepump från Mitsubishi Electric för att minska energiförbrukningen. Då slipper du både förstöra hemmets estetik genom att tilläggsisolera, och du slipper förstöra tomten genom att borra för en bergvärmepump. Vi skriver om värmepumpen Ecodan och dess fördelar.
Bor du i en typisk villa och värmer hemmet med oljepanna? Det är det många som gör. Oljepanna är varken särskilt energieffektivt eller anpassat för värmeförbrukning. En vanlig panna ger lite värme och slukar massvis med pengar. Idag finns en rad olika energi- och värmelösningar att välja bland på marknaden, alla med sina olika för- och nackdelar. Bergvärme som många väljer är visserligen ett bra alternativ, men en sådan lösning kräver dessvärre att en stor del av tomten borras upp för att nå tillräckligt djup. Likaså är en sådan lösning inte något som passar för alla hushåll. Vi på Villaliv vill därav slå ett slag för Mitsubishi Electric värmepump Ecodan som har ett komplett system för både värme och varmvatten.
Så fungerar luft- vatten värmepumpen Ecodan
Den här smarta värmepumpen fungerar genom att den tar kall luft utifrån och drar in till sin kombitank där den värms upp med hjälp av vatten. Det uppvärmda vattnet går sedan vidare till såväl radiatorer, golvvärme som varmvatten. För att pumpen ska fungera sätts ena delen på husets utsida och kombitanken sätts på hemmets insida, och det är härifrån som du sedan styr värmen från en display. Det krävs att du borrar igenom husväggen för att koppla samman de båda delarna. Men fördelaktigt är att du inte behöver göra mer skada än så, till skillnad från vad som behövs när du installerar många andra sorters pumpar, såsom redan nämnda bergvärmepumpen.
Installation av värmepump
Allt som behövs för att installera pumpen är först en lämplig plats för utomhusdelen, vanligt är att välja en plats på baksidan. Tänk bara på att inomhusdelen ska kopplas samman med delen utomhus, så se till att hitta en plats som passar att ha pump på både ute och inne. Delen utomhus står uppställd på ett benstativ som placeras på plan mark. Är marken inte plan ska den utjämnas först för bästa stabilitet. Inomhus tas den gamla värmelösningen bort, vanligtvis en oljepanna. Vanligt är att välja samma plats att ställa den nya vatten- och luftvärmepumpen på. Pumpen ansluts sedan till de befintliga rören som först kapar och modifierar till att anpassa efter den nya värmelösningen. Sen är det i princip bara att starta igång din nya vatten- och luftvärmepump.
Läs också: Värmepumpar – den enkla guiden till rätt uppvärmning
En värmepump för alla hushåll
En stor fördel med Mitsubishi Electrics värmepump Ecodan är att den finns i flera olika utföranden, anpassade för små som stora hem. Pumpen är utvecklad för att ge varmvatten till traditionella radiatorer eller golvvärmesystem och du behöver inte ändra om mer i ditt existerande värmesystem än att byta ut den klassiska oljepannan mot denna lösning. Ytterligare fördel är att Mitsubishi Electric inte producerar överflödig värme eller kyla då den är utrustad med den senaste tekniken för att få kompressorn att arbeta kontinuerligt. Det betyder att vatten- och luftvärmepumpen varierar i hastighet beroende av ditt behov vilket samtidigt ger ökad besparing, mindre slitage och lägre ljudnivå än många andra av dagens tillgängliga lösningar. Vad du till exempel kan se på displayen är hur mycket energi du förbrukar för din uppvärmning och det gör det även enklare att hålla koll på värmekostnaderna.
Mitsubishi Electric vatten- och luftvärmepump är miljövänlig
Det vi på Villaliv tycker extra mycket om med Mitsubishi Electrics värmepump är att den är miljövänlig samtidigt som den även värmer hemmet på ett effektivt sätt. Pumpens smarta teknik gör nämligen att du får ut maximal värmeeffekt med minimalt energitillskott. Likaså kan du välja att ha olika temperaturer i olika rum, vilket regleras genom att separera hemmet i två zoner som du sedan har trådlös rumsreglering för. Kanske vill du ha olika värme på olika våningsplan?
Tips till dig som ska välja värmepump
Det absolut första du bör fundera över om du är i färd med att välja värmepump är att tänka över vilket energibehov du har. En mindre villa kräver inte samma uppvärmning som en stor, och tvärtom. En bra sak är då att titta på såväl värmepumpens storlek som på dess energidekal. På energidekalen kan nämligen utläsas vilken effekt (kW) pumpen har. En låg effekt täcker en mindre yta och en hög effekt täcker en större. Det bästa är att välja den pump som är anpassad efter energibehovet, och bra att veta är att om du bor i ett hus med enrörsradiatorer så krävs det att du väljer en starkare värmepump för bästa effekt. Fördelaktigt med Mitsubishi Electrics lösningar är att deras olika produkter i samma serie går att kombinera efter behov. Det finns alltså inte en fast lösning som du måste välja utan du kan kombinera inomhus- och utomhusdelar efter hur just ditt hus är uppbyggt.