- Annons -

När man diskuterar kaffe är det många som pratar om bönorna och deras aromer, men alla har olika smakpreferenser och tilltalas av olika smaker. Tillsammans med Melitta vill vi på Villaliv belysa andra viktiga komponenter för ett gott kaffe; din kaffebryggare och vikten av ett bra kaffefilter.

Den första elektriska kaffebryggaren med filter såg dagens ljus 1965, och det var här vi ändrade våra kaffevanor. Denna kaffebryggare har sedan inspirerat efterkommande filterbryggare, både när det kommer till utseende och finesser. Detta har gjort att man nu kan hitta kaffebryggare med filter i alla olika prisklasser. Oavsett vilken kaffetyp du är, så finns det en filterbryggare för dig.

Använd din filterbryggare på bästa sätt

För att ett kaffe ska bli gott behöver man givetvis ha goda bönor och färskt, gott vatten som grund. Kaffebryggare med rätt filter som gör aromerna rättvisa är precis lika viktigt. Ett kaffe har 800 olika smaknyanser (jämfört med vinets knappa 500), vilket gör att det är av största vikt att ha ett kaffefilter som kan filtrera och lyfta fram dessa smaknyanser istället för att strypa dem.

Du som kaffeälskare också välja att använda dig av filterbryggare med en så kallad guldböna, en utmärkelse kaffebryggarna kan få om de klarar en rad olika tester.

kaffebryggare

Filtreringshastigheten

Beroende på hur fint eller grovt kaffebönorna är malda behöver filtreringen vara ett visst antal minuter för att få fram kaffets alla aromer och ge mer fyllighet. Ett finmalet kaffe är rekommenderat att ha 4-6 minuter filtreringstid, medan ett grövre malt kaffe behöver ha 6-8 minuter. 

Rätt bryggtemperatur

För att ta fram kaffets smaker krävs det att din filterbryggare håller en bryggtemperatur på 92-96°C, och det är när temperaturen går över 96°C som kaffet kan smaka bränt och extra bittert. Om vattnet istället inte är tillräckligt varmt kommer inte kaffets smaker fram ordentligt.

Förmågan att hålla rätt temperatur

När kaffet väl är färdigbryggt och doftar ljuvligt i kannan är det minst lika viktigt att värmeplattan kannan står på håller rätt temperatur. Är plattan för varm riskerar kaffet att brännas vid eller om det är för låg temperatur, kan kaffet tappa all den härliga smak som frigjordes vid bryggningen.

Filterbryggare för alla kaffedrickare

Det finns nog inte två personer som dricker sitt kaffe likadant, vi tilltalas av olika smak och rostningsgrad. Därför har Melitta utvecklat ett brett sortiment av filterbryggare och kaffemaskiner; både lite enklare och mer avancerade varianter. Tack vare detta breda sortiment, kan du få en bra kaffeupplevelse med eller utan guldböna. Allt för att kunna erbjuda Sveriges kaffeälskare en kaffebryggare som passar just dina preferenser.

Foto: Melitta

Gå in på Melitta.se och hitta det kaffefilter och bryggare som passar din kaffesmak!

Du har väl inte missat tävlingen om produkter från Melitta i samband med Villalivs 10 år-jubileum? Tävla här!

- Annons -