- Annons -

En livsstil att ha hund!

Drömmer du om att en dag få bli hundägare? Kanske tiden är inne att förverkliga din dröm. Linn Hohner kallar sig entreprenör inom hundbranschen och håller i hundägarutbildningar, socialiseringsträffar och andra hund-aktiviteter. Här är hennes bästa tips och råd inför hundköpet!

djurliv
Linn med Vera, en blandras mellan pudel, Yorkshire och chihuahua. Foto: Kent-Olof Nord

Det är mycket att fundera på när du står i begrepp att skaffa hund; frågor kring ras och vilken roll din nya familjemedlem ska få men också en hel del praktiska aspekter som kostnader, träning, passning m.m.

Större hundar kräver mer

Att välja rätt hundras är A och O, annars kan drömmen om hund lätt bli till en mardröm. Den ska lämpa sig för din livsstil och gärna möta dina förväntningar både i mentalitet och utseendemässigt. Har du barn väljer du helt klart en ras som har egenskaper lämpande för en barnfamilj. Vill du främst ha en träningskompis är det bra att välja en ras som har mer driv än om du är någon som hellre håller sig på hemmaplan.

Vardagslivet ska fungera

Mycket viktig att hålla i beaktande är hur livet ser ut för dig en vanlig vardag. Du har förmodligen ett jobb att sköta så hunden kommer behöva tillsyn de timmar du inte är hemma. Allt fler arbetsgivare tillåter att du tar med hunden till jobbet, vilket helt klart är en positiv utveckling.

djurliv

Hundvakt eller dagis?

Ett alternativ till vardagspassning är att skriva in din hund på ett hunddagis eller att ordna med en dagmatte/daghusse. Det finns kanske någon du känner som kan ställa upp? Tänk även på dina semestrar. Var ska hunden bo om du reser bort? Att kolla med eventuell hundvakt innan hund-köpet är klokt. En hundvakt är guld värd de stunder det krisar med tiden och vardagspusslet!

”Gå en gedigen hundkurs där du får kunskap om hundspråk och hundägande.”

Kostar tid och pengar

Att köpa och betala för hunden är en engångsutgift. Hunden kostar dock pengar livet ut. Den ska försäkras och beroende på ras betalar man en avgift. Hunden kan bli sjuk eller råka ut för en olycka som kan bli riktigt kostsam. Helt klart ska man gå en gedigen hundkurs där man får kunskap om hundträning och hundägande. Även om du haft hund sedan tidigare är det nyttig att gå en uppdaterad hundägarutbildning. Hundar med mycket eller lång päls kan behöva professionell behandling i hundtrimmet upp till varannan månad. Kolla med en pälsvårdskonsulent hur mycket det skulle kosta för rasen av ditt val.

Vem går ut med hunden?

Hundens ansvar faller alltid på föräldrarna/de vuxna i familjen. Om barnen vill ha hund men du känner dig mindre beredd på att ägna dig åt den sortens livsstil kan det vara ett bra alternativ att ställa upp som hundvakt i stället. Då får barnen också prova på hur det är att gå ut och ta ansvar för en hund.

djurliv

Bra att tänka på innan!

✔ Att ha hund är att ha en viss livsstil.

✔ Hundägande är kontinuerligt, lite som att ha barn som aldrig växer upp.

✔ Välj hundras efter dina förutsättningar, inte enbart efter dina önskemål.

✔ Numera finns det flertal allergivänliga hundraser, både stora och små.

✔ Hunden ska välkomnas av hela familjen, inte bara av barnen.

TEXT Linn Hohner FOTO Linn & Kent-Olof Nord

- Annons -