- Annons -

De flesta av oss firar tjugondag Knut, på ett eller annat sätt, men få har koll på varför vi firar och varför dagen heter som den gör. Här berättas historien bakom firandet av 20 dag Knut, där vi delar med oss av fakta om personen Knut som blev helgonförklarad och fick denna dag uppkallad efter sig.

För att avsluta julen firar vi tjugondag Knut, som infaller den 13 januari. Det är exakt 20 dagar efter julafton den 24 december, vilket namnet också skvallrar om. Men varför vi har med förnamnet Knut i det hela är det få som känner till. Visste du till exempel att vi bara firade jul till trettondedag jul förr? Varför julfirandet förlängdes med en vecka ska du få lära dig lite mer om här.

Historien bakom tjugondag Knut

Förr firade vi jul endast fram till trettondedag jul, den 6 januari, vilket är tretton dagar efter julafton. Men på 1100-talet blev en dansk prins vid namn Knut Lavard mördad den 7 januari, dagen efter trettondedagen. Denne danska höghet kom sedan att bli helgonförklarad och precis som katolska helgon fick även han en egen dag, vilken kom att bli hans dödsdag. I almanackan blev det därför ”Knuts dag” dagen efter trettondedagen vilket också var den första vardagen efter julfirandet. Så fick det vara fram tills 1600-talet då det bestämdes att både julens slut och Knuts dag skulle flyttas fram, och datumet som valdes var 13 januari. Ett uttryck som myntades under åren blev ”Knut driver julen ut” och det följde med flytten av datum. Men varför detta förflyttningsbeslut gjordes är något omtvistat. Vissa hävdar att det har att göra med att den lutherska kyrkan ville stärka sitt inflytande med hjälp av julen. Andra menar i stället att anledningen bakom firandet kommer av att det efter en större kyrkohögtid skulle firas med en fest cirka åtta dagar efter högtidens slut. Andra hävdar också att vi flyttade fram Knuts dag för att kunna räkna med den hedniska högtiden Midvinterblotet i julfirandet, trots att vi inte har några källor på när detta blot skulle ha utspelat sig. Vad vi dock vet med säkerhet är att tjugondag Knut i modern tid firas den 13 januari och infaller 20 dagar efter julafton.

Tips! Så förvarar du dina julsaker på bästa sätt!

20 dag Knut i modern tid

I modern tid är tjugondag Knut starkt associerad med julgransplundring som firas genom att ta sig en sista svängom kring granen innan pyntet kläs av och granen kastas ut. Det är också brukligt att plocka ned alla juldekorationer i hemmet och i trädgården detta datum. Tjugondag Knut brukar för många vara den absoluta deadlinen för att ta ned allt som har med julen att göra. Med andra ord betyder den 13 januari att julen verkligen är över och att vi ska vända blicken mot nästkommande högtider. Moderna talesätt är till exempel ”tjugondag Knut körs julen ut” eller ”tjugondag Knut kastas granen ut” vilka båda två påminner om det äldre talesättet både i stil och ton.

Så firar vi tjugondagen idag

Den starkaste moderna traditionen är att kasta ut granen detta datum och på många platser runt om i landet bjuds det in till julgransplundring med både julmusik och underhållning. Firandet riktar sig främst till yngre generationer och det är vanligt att det blir både dans kring granen en sista gång och att barnen får fiska i fiskdamm. Olika former av uppträdanden och underhållning bjuds det också en hel del på. Barn uppväxta i Stockholmsområdet är troligtvis bekanta med Clownen Manne som var ett årligt inslag under 90- och 00-talet på Stadshusets traditionella julgransplundring. Men på andra platser firas dagen på helt annat sätt. Något som kallas Knutmasso firas i Uppland och då bär folk papier-maché-masker och roar sig i en karnevalsliknande tillställning. På andra platser i landet firas det genom att klä upp sig som Knutgubbar. Dessa firanden varierar från plats till plats och kan vara allt från att som barn knacka dörr och bli bjuden på en godisbit, till att vuxna festar till det.

Hur firar du 20 dag Knut? Skriv till oss och berätta!

- Annons -