Elcykeln – årets julklapp 2017

KATEGORI

Handelns utredningsinstitut (HUI) utser varje år årets julklapp och i år blev det elcykeln som fick utnämningen. Kommer du att ge bort en elcykel i år? Eller misstänker du att du kommer att få en? Här skriver vi om både elcykeln och delar med oss av andra bra saker lämpliga att ge bort som julklappar 2017.

Vad ger du bort i julklapp i år? Kanske blir det årets julklapp, eller någon av de klappar som fått utnämningen tidigare år. Vi i alla fall vara någorlunda säkra på att flera av klapparna från tidigare år också kommer att återfinnas under många granar. Men vad innebär det att något utses till just årets julklapp, och vilka saker har tidigare korats till denna utmärkelse?

Årets julklapp, så väljs den

21 november i år presenterades årets julklapp: elcykeln. Den sammanfattar enligt HUI tre av 2010-talets stora trender: urbaniseringen, viljan att leva mer klimatsmart och intresset för träning och hälsa. Men bara för att en produkt väljs till årets julklapp, så betyder inte det att det blir en storsäljare. Så hur kommer det sig att HUI valde just elcykel detta år? Deras motivering av valet lyder

Årets julklapp 2017 – elcykeln – speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm.

(Källa: HUI)

Vidare skriver HUI att elcykeln idag har en bred målgrupp, fastän den fram till ganska nyligen betraktades som en speciell och exklusiv produkt. Den fungerar i storstäder och småstäder och också för att ta sig fram på grusvägar. Hur folk tar sig fram och hur infrastrukturen ser ut i samhället förändras i och med elcykelns entré marknaden.

årets julklapp

Vad innebär utnämningen årets julklapp?

Årets julklapp väljs årligen, och för att en produkt ska kunna utses till detta måste den uppfylla vissa speciella kriterier. HUI beskriver dessa såhär:

 • Nyhet – produkten som väljs ska vara ny för året, eller ha fått ett nyväckt intresse hos allmänheten.
 • Ha sålts mycket – produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal.
 • Vara representativ för tidsandan – produkten ska vara en tydlig representation av tiden vi lever i.

Vanligtvis blir det en elpryl i någon variant, som väljs som årets julklapp eftersom dessa snabbt kan uppfylla de kriterier som HUI sätter upp. Men det är inte bara sådana som kniper utnämningen. År 1999 var det boken som blev utnämnd, 2003 mössan och 2011 blev det den färdigpackade matkassen som utsågs till den prestigefyllda utnämningen. Men på senare år har teknikprylar legat i toppen när det kommit till årets julklapp.

Läs också: Bästa sättet att rengöra kakelfogar

De senaste åren har följande saker utsetts till årets julklapp:

 • 2017: Elcykeln
 • 2016: Virtual reality-glasögon
 • 2015: Robotdammsugare
 • 2014: Aktivitetsarmband
 • 2013: Råsaftcentrifug
 • 2012: Hörlurar
 • 2011: Färdigpackad matkasse
 • 2010: Surfplatta

Hur fungerar en elcykel?

En elcykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor, som gör det möjligt att färdas i upp till 25 kilometer i timmen. Motvind och uppförsbackar blir inte samma problem som med en vanlig cykel, och du slipper bli svettig. Därför är elcyklar populära för pendling till och från jobbet.

Cykeln drivs av ett litiumbatteri som väger ungefär fem kilo. Ett batteri av bra kvalitet klarar 500-1000 laddningar innan det måste bytas ut. Det innebär att den som köper en elcykel får vara beredd på att byta batteri vartannat till vart tredje år. Något att tänka på är batteriets placering. Eftersom batteriet är så pass tungt i förhållande till resten av cykeln är det viktigt att sätta det på ett sätt så cykeln inte ska bli instabil. En låg tyngdpunkt gör att cykeln blir mindre vinglig.

Läs också: Enkla tips för att motverka stopp i handfatet

Det finns elcyklar i många olika prisklasser. Ju dyrare cykel, desto fler finesser har den. En dyrare cykel har ofta motorn placerad i trampnavet, vilket gör att du får olika mycket hjälp från motorn beroende på hur mycket motstånd som ges. En billigare modell däremot kan ha batteriet placerat på annat sätt, det hjälper såklart fortfarande men kanske inte på ett lika avancerat plan som det gör i de dyrare cyklarna.

Julklappar 2017, några tips

Julhandeln 2017 väntas slå rekord, och en stor del av julklapparna kommer troligen att köpas på nätet. Kanske kommer många av paketen som levereras att innehålla årets julklapp; det vet vi inte än.

Det får vi svar på först efter julfirandet. Vad som dock talar emot att årets klapp kommer bli en storsäljare är egentligen en enda sak. Dess prislapp. En elcykel är dyr, och det är den även om det kan komma att införas en premie som gör att de blir billigare i inköp. Men samtidigt kan cykeln vara en bra investering och välkommen avlastning för den inbitne cyklisten såsom för jobbpendlaren.

Om du ska ge bort en julklapp som sammanfattar vår tid, men vill köpa något som inte ger lika stora hål i plånboken som den avancerade cykeln kan innebära, finns annat skoj att välja på. Vårt förslag är att du i stället väljer klapp som passar in i en annan rådande trend: hälso- och träningstrenden. Varför inte ett träningsredskap eller ett medlemskap på ett gym eller i en idrottsförening?

Det finns träningsformer för alla, men det kan vara svårt att hitta en träningsform som passar om du inte har möjlighet att prova flera olika. Därför kan det vara bra att ge bort ett kortare medlemskap som gör det möjligt att prova på många olika träningsformer. Sådana brukar vara dyra i längden, men en eller två månaders medlemskap brukar vara överkomliga i pris.

Detta även om månadskostnaden är hög jämfört med ett vanligt gymmedlemskap. Ett annat alternativ är att köpa träningsredskap, såsom hantlar exempelvis, till ett hemmagym. Det går att köpa billigt på nätet och i olika sportbutiker.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -