Julkrans av säckväv – såhär gör du!

KATEGORI

Julkrans i ny tappning

Julkrans gjord av grankvistar i all ära, men i år är det en julkrans av säckväv som gör entré i våra hem. Välkomna dina gäster med denna enkla, men eleganta, dörrdekoration i jul. Vi visar dig hur du gör din egen julkrans av säckväv!

Säckvävskrans fungerar som dörrdekoration året runt. Den är klassisk och kan dekoreras efter årstiden, med ett rött band och ilexbär inför julen eller med gula fjädrar till påsk.

Du kan också låta den hänga odekorerad för en charmig och rustik känsla året runt. Eller använda som bordsdekoration med t ex minipumpor i mitten. Använd fantasin!

julkrans

  • Stomme i kraftig ståltråd, 4 storlekar (eller en kraftig ståltråd som du kan göra stommen av själv)
  • Vanlig ståltråd
  • Säckväv på rulle (ca 250 cm)
  • Sax eller rullkniv
  • Silvertejp
  • Dekoration (t ex ilexkvistar, kottar, fjädrar)
  • Limpistol
  • Sidenband

1. Forma först fyra olika stora stålringar av den kraftiga ståltråden, som du sedan lägger i varandra och fäster på fem ställen runtom med hjälp av en tunnare ståltråd. Resultatet ska se ut så här.

2. Halvera säckväven på längden med sax eller rullkniv

 

julkrans

3. Lägg väven på golvet eller på ett lämpligt arbetsbord. Placera din egentillverkade stålram ovanpå ena kortsidan av säckväven, så att all säckväv ligger framför din stålram. Det blir lite ”bulligt” nu i början!

4. Börja dra i mitten av tyget, upp igenom den mittersta sektionen av de tre raderna i stålramen. Dra tills du har fått upp ca fyra-fem cm säckväv.

julkrans

 

5. Gör nu likadant med säckväven i de två andra sektionerna, så att du till slut har fått upp tre rader med säckväv. På baksidan ska det fortfarande finnas två små stumpar kvar av det yttersta på säckväven, denna ska senare tejpas fast för att säckväven ska stanna på plats.

6. Pressa nu den framtagna säckväven mot närmsta fäste. Fortsätt sedan likadant – dra upp tre lager med säckväv och pressa mot det färdiga partiet tills du kommit hela vägen runt din krans. Det ska vara täta lager med säckväv runt hela kransen!

7. Om du nu har för mycket säckväv som sticker ut på baksidan så kan du trimma till den med en sax. Lämna tillräckligt för att du ska kunna tejpa ihop ändarna så att baksidan sitter fast.

8. Vänd din krans om och börja finjustera alla lager så att det ser snyggt och prydligt ut.

9. Nu kan du börja pynta din krans med små granskvistar eller vacker ilex. Använd limpistolen för att fästa dekorationen på säckväven.

julkrans

10. Slutligen – Knyt ett brett sidenband runt din krans och gör en vacker rosett. Häng upp på dörren och dekorera efter säsong, hela året runt!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -