Grilla säkert – 5 bra tips

KATEGORI

Grilla säkert i sommar!

Äntligen grilltider igen och nu börjar den härliga doften av grillat kött sprida sig i våra villakvarter! Här får du 5 bra och enkla tips från Brandskyddsföreningen så du kan grilla säkert och undvika både hemska bränder och personskador i sommar. 

Grilla säkert

1. Kolla om du får grilla
Ifall det råder eldningsförbud i din kommun får du inte använda engångsgrill, bara din egen grill eller iordningställda grillplatser. Information om eventuellt eldningsförbud hittar du på din kommuns hemsida.

2. Välj en bra plats för din grill
Placera din grill på ett underlag som inte kan brinna, långt ifrån husväggar, barn och lekande hundar. Du som använder engångsgrill, ställ den i lä och se till att den inte kan blåsa i väg. Grilla aldrig i ett inglasat uterum eller på en inglasad balkong, det kan leda till kolmonoxidförgiftning. Om du bor i flerbostadshus och fastighetsägaren tillåter att du grillar på balkongen, använd elgrill.

3. Använd rätt material
Använd bara riktig grillkol eller briketter i din grill. Om du använder gasolgrill, följ tillverkarens anvisningar för hur du hanterar den typen av bränsle.

4. Minska riskerna
Använd ingen annan brandfarlig vätska än tändvätska. T-sprit kan vara direkt livsfarligt att använda nära en grill då ångorna i flaskan kan explodera. Om du eldar med gasol, se till att flaskan står upp och att den inte är placerad under grillen. Och framför allt: Lämna aldrig din grill utan bevakning.

5. Avsluta din grillning säkert
Många bränder uppstår efter avslutad grillning. Glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn – se till att kolen känns kall, och ta hand om den på ett säkert sätt. Om du använder engångsgrill: låt kolen brinna ut, dränk den i minst en liter vatten och släng den inte i soporna.

Fler tips finns i appen Brandrisk ute.

Grilla säkert

 

Läs också:

Gilla att grilla!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -