Smarrigaste sommarmaten lagar du lätt vid grillen! Med lite nya fiffiga tips, fräscha recept och smarta redskap blir det både godare och hälsosammare än tidigare.
Mer fisk på grillen!
Nästan hälften av svenskarna vill grilla mer fisk och skaldjur. Enkla metoder som fiskplanka kommer tillbaka. Halstringsjärnet funkar förstås fint som alternativ. Här med färsk sparris emellan. Från ICA Hemma.
Rosépeppargrillad lax med ansjovisdipp
Lax och grönsaker:
600 g laxfilé
1 msk rosépeppar
1 msk olja
1 tsk salt
250 g grön sparris
250 g vit sparris
1 knippe färsklök
grillhalster
Ansjovisdipp:
1 bananschalottenlök
125 g ansjovis
1 kruka dill
1 dl majonnäs
1 citron
Till servering:
färskpotatis
sallad
Så här gör du:
1. Lax och grönsaker: Skär bort skinnet från laxen och skär den i bitar. Mortla rosépepparn och massera in den på laxen tillsammans med olja och salt.
2. Ansa sparrisen och löken.
3. Ansjovisdipp: Skala löken, hacka den, ansjovisen och dillen. Blanda det med majonnäsen och smaka av med pressad citronsaft.
4. Lax: Lägg laxen, sparrisarna och löken i ett halster. Grilla tills laxens innertemperatur är ca 56°C.
5. Till servering: Servera laxen med grönsakerna och ansjovisdippen.
Lätta laxplankan!
- Blötlägg plankan.
- Lägg upp en hel laxfilé med skinnsidan nedåt.
- Krydda med dina favoritkryddor.
- Lägg på grillen!
Recept från ica.se
Lätt att flytta
Varifrån blåser det idag? Hitta en solig plats i lä och bär grillen dit. Fin porslinsemaljerad kolgrill från Ikea.
Denna grill är tillverkad i svartlackerat rostfritt stål. Modellen har 5 brännare och 1 sidobrännare, även dessa i rostfritt stål. Det medföljer bla grillgaller, dropplåt, automatisk tändning, termometer i locket, varmhållningsgaller, förvaringsskåp och gasslang. Från Solhaga Garden.
American way
Champinjonburgare och fisk- och kycklingburgare med fräscha och hälsosamma tillbehör kommer mer och mer.
Champinjonburgare med sötpotatisaioli
1 sötpotatis (1 sötpotatis motsvarar ca 200 g)
2 vitlöksklyftor
1 äggula
2 tsk dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
1 1/2 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 champinjonburgare
Till servering
surdegsbröd
hyvlad fänkål
skivade tomater
gräslök
sallad
Så här gör du:
1. Skala potatisen, skär den i bitar och koka. Låt potatisen svalna en stund.
2. Skala vitlöksklyftorna.
3. Stöt potatisen med en visp och blanda den med riven vitlök, äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
4. Grilla champinjonburgarna enligt anvisningen på förpackningen.
5. Servera champinjonburgarna i grillat bröd med tillbehören.
Recept från ica.se
Håll kycklingen på plats på grillen! Från ÖoB
5 tips för säker gasgrillning!
Låt alltid flaskan stå upp. Hantera och förvara alltid flaskan stående.
Gör ett läcktest. Kontrollera slang och anslutningar när du byter flaska. Använd såpvatten eller AGA:s TL4 spray.
Rätt tryck. Trycket i din gasolflaska varierar med yttertemperaturen och för att gastrycket till din gasolutrustning inte ska bli för högt måste du ansluta en tryckreducering till gasolflaskan. Läs bruksanvisningen för din gasolutrustning så vet du vilket tryck och flöde som behövs.
Stäng flaskventilen. Stäng alltid flaskventilen när du inte använder utrustningen.
Placering av gasolflaskan. Förvara aldrig gasolflaskan under grillen eller på platser där temperaturen kan bli upp mot 65° C, till exempel på inglasade balkonger.
Leilas Sticky Spareribs
6 portioner
3 gula lökar
1/2 vitlök
15 svartpepparkorn
5 kg färska tunna revbensspjäll
Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten, lök i klyftor, hela vitlöksklyftor och svartpepparkorn. Lägg i revbenen och koka dem långsamt i 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp spjällen ur buljongen och torka dem med hushållspapper. Lägg dem på en ugnsplåt och pensla med barbecue glaze, recept nedan.
Griljera spjällen i cirka 30 minuter och pensla med glaze en gång till under griljeringen. När glazen torkat in lite och fått färg är de färdiga.
Sticky barbecue glaze:
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 bitar färsk ingefära
4 klyftor vitlök
Blanda muscovadosocker, soja, honung och ketchup i en bunke. Skala och riv ingefäran och vitlöken och rör i den i glazen.
Servera gärna coleslaw och home fries till spareribsen.
När grillvärmen inte räcker, tänd en gasolvärmare, men kom ihåg att förankra den så den inte blåser omkull. Från Solhaga Garden.
Värm dig vid grillen och klä upp dig i grillstassen från Ikea.
En hederlig kolgrill med lock, termometer, dubbla spjäll, askuppsamlare och värmehylla. Grill och grillspett från ÖoB.
Miljösmart kol av kokosnöt! Grillkol av 100 % kokosnötsskal är fri från tungmetaller, lätt att tända, brinner i 4 timmar med pyttelite aska. Släck med vatten och tänd igen när det torkat. Från Solhaga Garden.
Min mumsiga Margerita!
Pizzastenen är toppen! Degen blir spröd och god. Grilla på briketter, de brinner längre tid än kol och på minst 250 grader! Grillredskap och pizzaset från ICA Hemma.
Den får så fin sälta med några sardeller i tomatsåsen. Nu kan jag grädda den på grillen. Räcker till en stor pizza för 2-3 personer.
Deg: 3dl dinkelmjöl. 1,5 dl ljummet vatten. 25 gram jäst. 1 msk olivolja. 1 nypa salt
Tomatsås: 3 msk tomatpasta. 4 hackade sardeller. 1 pressad vitlöksklyfta. 1,5 msk torkad basilika. 0,5 dl olivolja. 1 nypa salt och lite svartpeppar
Smula i jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och sen mjöl. Knåda och låt jäsa en halvtimme. Blanda såsen och bred ut på den färdiga degen. Lägg 2 skivade mozzarellor på toppen. Grädda i ca 15 minuter på 250 grader. Njut!
Ta med grillen till stranden! Bärbar grill från ÖoB.
Text: Eva Linetti
Läs mer