Smarta hem – styr hemmet från telefonen

Smarta hem är det nya och att kunna styra hela sitt hem genom telefonen är en trend som tros bli större och större. Redan nu ser vi flera stora tillverkare ta betydande steg på detta område. Det finns flera sätt för att själv automatisera ditt hem och styra det direkt från telefonen.

Här informerar vi om hur marknaden för prylar som faller inom kategorin smarta hem ser ut och tipsar om hur du kan styra ditt hem från mobilen. Smarta lösningar för dig som vill leva i framtiden helt enkelt.

Framtidens hem på framfart

 

smarta hem

Det har länge pratats om smarta hem system. Men sanningen är att få prylar har fungerat så bra som de borde. Nu har dock marknaden kommit ikapp och flera stora tillverkare har storsatsat på smarta hem-prylar som du kan styra från din telefon. En av dessa tillverkare är Apple, och andra giganter är hack i hälarna. Apple har släppt sitt HomeKit som har en standard som fungerar över produkt- och varumärkesgränser. Många har tidigare inte vågat satsa på universalappar för smarta prylar som går över standarder, men nu har alltså Apple tagit ett sådant stort steg. Detta för att minska krångel om du har produkter från olika märken.

I och med Apples släpp av deras smarta hem applikation startade de även samarbete med tre hustillverkare i USA för att skapa kompletta lösningar för smarta hem. Så, i framtiden kanske du bor i ett hus som är helt och hållet anpassat för att styra från en applikation, häftigt va?

Smarta hem lösningar – styr med mobilen

För att enkelt och smidigt kunna skaffa lösningar för att styra ditt hem så gäller det att du har Wifi, men det har ju de flesta idag. Det är mer ovanligt att inte ha det. Sedan behövs någon typ av utrustning som kan sända signal och en som kan ta emot signaler. Med mobilen som en universalkontroll kan du sedan styra olika saker i ditt hem, men det gäller att du har rätt appar för ändamålet också. Det är lättare än du kanske tror och här följer några tips på hur du kan styra ditt hem med mobilen. Principen är enkel och förklaras väl på produkterna.

  • Köp en sändare och automatisera ditt hem. Tellstick Net är ett billigt alternativ men det finns andra som är bättre. Denna kan du sedan koppla ihop med appar för mobilen. Vissa är gratis, andra kostar pengar. Vill du däremot bara tända och släcka lampor med mobilen så funkar appen Telldus väldigt bra.
  • Köp en mottagare som kan kommunicera med din sändare, om du köpt en Tellstick Net för att kontrollera belysning kan Nexas WMR fungera bra. Montera då denna bakom den befintliga strömbrytaren och konfigurera. Till detta behövs behörig hjälp och du kan då styra via både mobil och vanlig strömbrytare.
  • Köp ett paket för att automatisera, som HomeKit eller liknande. Då blir du garanterad att produkterna konfigurerar med varandra. Däremot är detta ofta dyrare.
  • Sänk temperaturen i ditt hem med någon grad på kvällen, och höj den igen på morgonen. För detta behöver du smarta termostater och tillhörande applikation.
  • Med hjälp av en rörelsesensor kan du övervaka ditt hem på distans i till exempel mobilen. Du kan få ett meddelande om någon eller något får sensorn och reagera, och du kan välja att slå på en övervakningskamera för att se vad som försiggår i hemmet – oavsett var i världen du befinner dig. För att kunna installera en övervakningskamera krävs dock att du har en hubb i ditt smarta hem. I ett Apple-hem är det smartaste att använda en Apple TV eller IPad som hubb.

Finns många olika standarder

Det finns många olika standarder för att styra ditt hem via mobilen, och här har vi främst gått igenom billigare och enklare alternativ. Men allt eftersom tekniken utvecklas kommer också fler möjligheter. Teknik är dyrt men tänk på att mer kvalitativa och hållbara prylar ofta kostar lite mer. Och glöm inte att sändare och mottagare ska vara kompatibla med varandra. Betyget på styrapplikationer för mobil kan du enkelt läsa om i APP store eller i Google play butiken.

smarta hem
Apple har en egen APP som du kan använda för att styra ditt smarta hem

 

Tänk också på att vissa prylar kan existera i en version som är förberedd för att fungera med Apple Homekit eller Google Home, och en version som inte är det. Läs alltid ordentligt på produkten om vilket eller vilka system den fungerar med.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar