Vinterförvaring växter – få växterna att överleva kylan

När solen inte är lika stark längre och vinterns kyliga luft kommer intågandes är det dags att ge växterna ett bra skydd ute i trädgården. När första frostnatten är kommen ska växterna vara skyddade för att ha chans att överleva.

Vinterhalvåret betyder vila för trädgården, men för att den ska kunna överleva eventuell snö och minusgrader är det viktigt att du förbereder din vinterförvaring av växter och rår om trädgården redan på hösten. En väl förberedd trädgård kommer bli blomstrande fin under våren igen.

vinterförvaring växter

Men vad är nödvändigt och vad är inte lika viktigt att prioritera? Här tar vi upp saker som är viktiga att tänka på när det kommer till vinterförvaring av växter.

Förbered dina växter utomhus i god tid

Det är viktigt att du planerar in ditt trädgårdsfix i god tid under hösten. Detta för att inte riskera att kylan kommer innan trädgården har hunnit bli förberedd. Ta bort eventuell näring till växterna redan i september för att få dem att sluta växa och ha chans att mogna till. Samtidigt ska du undvika att skära och klippa till träd och växter utomhus för att vara säker på att de får tillräckligt med vila.

Undvik att rensa rabatten och låt istället växterna vissna och skapa sitt eget vintertäcke. Om du har löv som ligger på marken kan du även samla ihop dessa och placera dem på rötter som ett varmt och tryggt skydd.

vinterförvaring växter 1

Uteväxter vinter – skydda dina krukväxter

Har du stora krukväxter som står i trädgården är det viktigt att hålla koll på utetemperaturen när den sjunker. Jorden i krukan kan snabbt frysa om frosten tränger sig på vilket är skadligt för växten. För att skydda uteväxterna kan du ge dem ett bra skydd genom att sätta bubbelplast eller säckväv runt krukan för att försäkra dig om att den håller värmen. Fäst med ståltråd runt kanterna.

Har du en frostfri balkong, ett förråd, lekstuga eller annat svalt utrymme för din vinterförvaring av växter är du lyckligt lottad. Svala temperaturer och lagom med ljus får växterna att må som allra bäst. Var försiktig med vattningen under vintern, växterna ska inte stå torra men behöver heller inte vattnas lika ofta som när de är placerade i en solig och varm miljö. Om du ska vattna växter som står utomhus är det bäst att göra detta på en frostfri dag för att inte riskera att jorden förfryser.

Bra skydd för träd och buskar

Har du fruktträd eller nyplanterade träd i trädgården är det bra att skydda stammarna med hjälp av ett nät eller en fiberduk. Rådjur och harar visar sig gärna på vintern i hopp om att finna något att äta samtidigt som rådjuren mer än gärna gnuggar hornen mot stammar. Samtidigt behöver vissa stammar, speciellt unga fruktträd och stamrosor, extra mycket skydd mot kylan.

När vintern sedan är kommen är det viktigt att du skakar av tung snö som lagt sig på buskar och träd för att inte grenar ska böjas eller brytas av. Du kan även klä in trädkronorna med en fiberduk för att försäkra sig om att kronorna skyddas mot frost och kyliga vindar.