Vårkänsla med vackra tulpaner!

KATEGORI

I mitten av januari firar vi Tulpanens Dag. Även om ljuset är i antågande är det fortfarande mörkt och kallt. De färgglada blommorna symboliserar vårens och ljusets återkomst ger många av oss den där lilla extra energikicken som vi alla behöver just nu! Läs mer om tipsen hur du får en av Sveriges mest älskade snittblomma att hålla.

tulpan

Den mest intensiva försäljningsperioden är mellan nyår och påsk, och bara i Sverige odlas 120 miljoner tulpaner för att se till att vi kan få njuta av dem. Att odla tulpaner kräver ett stort kunnande då tulpandrivning är ett hantverk av rang som utvecklas konstant med ny teknik.

För den som vill finns det mycket att läsa på om tulpanerna och det finns dokumentation om odlingar redan på 1000-talet. Det finns dessutom tusentals olika sorters tulpaner som delats upp i nio olika gruppbetäckningar.

Från odling till butik

Även om Holland är tulpanens förlovade land är det svenska tulpaner som säljs i våra butiker. Lökarna kommer dock från Holland, men blommorna drivs fram av svenska odlare. Detta är för att den jord och det klimat som finns i Holland är precis vad lökarna behöver för att må bra.

Mellan augusti och november skickas det över miljontals tulpanlökar till Sverige som planteras och sedan skickas in i kylar för förvaring. Både temperatur och tiden i kylen är beroende på vilken sort det är och när det är tänkt att tulpanen ska säljas.

När det sedan är dags att driva fram tulpanerna görs detta i växthus med mycket ljus, och med hjälp av planering och kunskap om de olika sorterna, skördas blommorna i precis rätt tid för att du ska kunna njuta av dem så länge som möjligt.

Så får du dina tulpaner att hållatulpan

En bukett tulpaner är lätta att ta hand om och de kan hålla sig fina upp emot en vecka om du gör rätt. Gör så här för att få tulpanerna att hålla längre:

  1. För att blommorna ska kunna ta upp det färska vattnet lättare, skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv.
  2. Ställ buketten med pappret eller plasten på i en vas med kallt vatten i ett par timmar. Detta gör att de håller sin raka fina form längre.
  3. Ta bort förpackningen och arrangera tulpanerna som du vill ha dem. Fyll på med nytt kallt vatten.

Låt inte dina tulpaner stå nära frukt och direkt sol, då de vissnar fortare. Tänk på att ge nya snitt och nytt vatten efter någon dag!

Källa: blomsterlandet.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -