Se upp! Det här är giftigt för din hund

Hundar är nyfikenheten i ett litet nötskal: de nosar upp allt som hamnar på golvet, springer runt bland växter i naturen och kommer åt kemikaliska ämnen på parkeringsplatser och runt bilen. Även växter och för människan vardagliga livsmedel kan ge olika typer av besvär för din hund. Vi på Villalivet har satt ihop en lista åt dig över sådant som är giftigt för hund.

Giftigt för hund: här är listan

Har din hund fått i sig något giftigt eller visar symtom på förgiftning? Kontakta veterinär omgående.

giftigt för hunden

Alger. Algblomning kan innehålla giftiga cyanobakterier.

Bekämpningsmedel. I trädgården ska man vara försiktig med vilka bekämpningsmedel man använder. Snigelbekämpning kan till exempel orsaka kramp hos din hund.

Deg. Något så enkel som en bakdeg under jäsning kan orsaka magbesvär hos din hund.

Ekollon. Frätande tanniner som vid hög dos kan leda till livsfara.

Fästingar. Det är ovanligt att hundar drabbas av TBE, men det kan hända. Rensa alltid hundens päls på fästingar.

fästingar

Getingstick. Oftast ofarliga, men hundar kan precis som människor också få en allergisk reaktion.

Glykol. En av de vanligaste förgiftningarna på hund är glykolförgiftning.

Kakao. Kan ge diarré, kräkningar. Det förekommer dödsfall vid stora mängder.

Läkemedel. Alvedon kan exempelvis ge allvarliga skador på din hunds mage och tarmar.

Lök. Rå och tillagad. Kan i stora mängder leda till allvarligt tillstånd hos din hund.

Nötter. Framför allt saltade nötter ska hunden inte få i sig, eftersom det kan leda till saltförgiftning. Macadamianötter ska vara extra giftiga för hunden.

Orm. Huggormsbett är giftigt för hund.

Paddor. Svenska paddor är inte dödligt giftiga för hund, men ger besvär som salivutsöndring och minskade pupiller.

Russin, vindruvor. Giftigt för hundens njurar.

Råttgift. Även i liten dos.

Svamp. Låt inte hunden stoppa i sig någon svamp. Många giftiga svampar har en brännande effekt i munnen på hunden, som gör att den självmant spottar ut det. Andra giftsvampar är dock lömskare än så och hunden märker inte av det farliga ämnet. Ingen svamp i munnen, om du är det minsta osäker.

Salt. Hundar är betydligt känsligare för salt än vi människor.

Växter. Det finns en hel lista på växter som är giftiga för hund: se nedan.

Nedan skriver vi mer utförligt om några av de vanligaste besvären och giften.

Algblomning

Visst är det frestande att bara rusa ut i vattnet med vinden fladdrandes i öronen! Speciellt en riktigt varm sommardag. Som hundägare kan du dock behöva säga stopp. Här är det viktigt att du som matte eller husse håller koll på algblomning, som tenderar komma tidigare för varje år i och med klimatförändringarna.

Algförgiftning hund, är det vanligt?

Det är inte jättevanligt, men det händer och kan dessvärre leda till dödsfall. Symtomen visar sig inom 30 minuter: kräkningar, darrningar och vinglighet. Kontakta veterinären om du misstänker algförgiftning. Var noga med att tvätta av din hund om den badat i vatten som kan ha haft algblomning.

Ormbett

Aj aj aj. Ett ormbett kan komma plötsligt och får hunden att gny till ordentligt. Blev din hund biten av en huggorm finns det en risk att den också fick i sig gift. Symtomen är akut hälta (vid bett i foten) och smärta, och din hund kan drabbas av en chock. Många förväxlar chocktillståndet med andningsproblem, men förhoppningsvis behöver du inte oroa dig för att själva giftet orsakade detta. Håll hunden så stilla du kan, och kontakta veterinär.

Återhämtning

Det tar en tid för hunden att helt återhämta sig från ett huggormsbett: några dagar upp till flera månader. Det beror helt enkelt på hur mycket gift som ormen sprutade in. Det händer att bettet inte innehållit något gift alls. Låt veterinären ställa diagnosen, och håll dig själv lugn så kommer hunden också vara lugn. Följ sedan veterinärens ordination och lita på att de gör sitt bästa för att din hund snart ska vara på fötter igen.

Glykolförgiftning

På parkeringar och runt bilar kan det förekomma spill av glykol från fordonens kylarvätska, låsolja och bromsar. Glykolet smakar sött – desto godare om den blandas med snö. Endast en liten mängd glykol är giftigt för hund.

Symtom

Symtom på glykolförgiftning kan komma efter 30 minuter men också låta vänta på sig i upp till 12 timmar efter olyckan. Illamående, kräkningar, törst och vinglighet kan vara tecken på glykolförgiftning. Njurskador kan bli en konsekvens av förgiftningen, det förekommer också dödsfall. Kontakta alltid en veterinär om du misstänker glykolförgiftning.

Saltförgiftning

Hundar kan få saltförgiftning både genom att få i sig salta livsmedel och genom saltvatten. Det förekommer dödsfall av saltförgiftning för hundar, var därför noga med att din hund inte dricker havsvatten. Även våra svenska hav innehåller tillräckliga mängder salt för att det ska kunna bli giftigt för din hund. Hunden lapar i sig vattnet ur havet och är de riktigt törstiga blir det stora mängder.

 • Förebygg risken! Ta med stora mängder kranvatten när ni är på stranden och visa för hunden att det är där den ska släcka törsten.

Växter

Olika växter är farliga både för människor och hundar. Klassiska giftväxter som liljekonvalj, jätteloka, sprängört, stormhatt och gullranka ska därför hundar inte heller få i sig något av.

Vanliga växter som finns i och runt våra hushåll som är giftiga för hunden är:

 • Azalea
 • Brudslöja
 • Cyklamen
 • Gladiolus
 • Hosta
 • Hyacint
 • Idegran
 • Julstjärna
 • Krysantemum
 • Tomatplantor
 • Tulpaner
 • Prickblad

De allra flesta förgiftningsolyckor går att bota. Håll dig lugn och lyssna på vad veterinären säger, så ska det gå bra för din vovve!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar