- Annons -

En kattförsäkring är avsedd att täcka oförutsedda händelser som kan drabba din katt. Sjukdomar, tandvärk och sterilisering är några vanliga, men dyra, problem som du måste lägga ut för. Det finns många som erbjuder kattförsäkringar i varierande prisklasser och det är bra om du tittar på saker som självrisk, livförsäkringens längd och maxersättningen hos respektive kattförsäkring. Läs mer här!

Nu är det dags att skaffa katt, igen! Katter sägs minska stressrelaterade sjukdomar och mildrar ensamhet, men kan precis som vem som helst drabbas av tandbesvär, njursten och diabetes. Det är uteslutet att inte ha en kattförsäkring, men vad kan vara bra att känna till innan du tecknar avtalet? Här kommer vi med lite tips att ha i åtanke.

Försäkring katt – bra att veta

Att teckna en kattförsäkring innebär att jämföra olika erbjudanden och se vilket som passar dig och din katt bäst. Är det en inne- eller utekatt du tänker skaffa? Någon speciell ras? En dyr bengal eller en bondkatt du fick för en tjuga? Teckna alltid försäkringen så fort du skaffat katten, och gör det med kattens initiala egenskaper i åtanke. Att teckna kattförsäkring är lite som det mesta: skriv kontrakt medan solen skiner! Ju friskare och yngre katten är, desto bättre villkor kan du få på din försäkring.

Risker med respektive kattras

Alla katter dras med olika risker. Har du en raskatt med stamtavla ska uppfödaren informera dig om kattrasen tenderar att få njursvikt, hjärtproblem eller något annat som är bra att känna till. Känner du dig osäker kan du alltid hitta information på nätet om respektive kattras. Då kan du också passa på att ta reda på vad just din kattras föredrar för typ av föda, så garanterar du ett längre och mer hälsosamt liv för katten.

Vanliga sjukdomar och defekter hos katter

Även om många katter håller sig relativt friska är det inte ovanligt att de drabbas av någon sjukdom på äldre dagar. När du tecknar en kattförsäkring ska du alltid ta med ett hälsodeklaration som en veterinär kan utfärda. Dessa sjukdomar och defekter kan vara bra att känna till, även om listan kan göras betydligt längre:

- Annons -
  • Artros
  • Diabetes
  • Mask
  • Tandbesvär
  • Toxoplasmos
  • Urinvägsbesvär

Tänk också på att inne- och utekatter drabbas av olika typer av besvär. Utekatter riskerar förvisso mask, smittbara sjukdomar och olyckor i trafiken, men å andra sidan riskerar de inte övervikt i samma grad.

Maxersättning?

När du tecknar försäkring kan du titta på vad maxersättningen är för respektive försäkring. Stirra dig dock inte blind på vilken försäkring som erbjuder högst maxbelopp. Väg det mot vad försäkringen kostar dig i månaden, och vad försäkringen faktiskt täcker. Kanske behöver du inte maxbeloppet om du har en katt som har låg risk att drabbas av något oförutsett. En innekatt har låg risk bryta benet och liknande som kräver stora ingrepp. Å andra sidan kanske just din katt behöver besöka veterinären ofta, eftersom den drabbats av diabetes?

Karenstid?

Är du ute i god tid och tecknar kattförsäkringen så fort du skaffat din kattunge behöver du inte oroa dig över en karenstid på 20 dagar. Många försäkringar kan till och med förhandla bort den under vissa omständigheter. Ärver du en katt, eller adopterar den från ett katthem, kan dock karenstiden vara avgörande. Beroende på din situation ska du fundera på hur viktigt det är för dig att det finns, eller inte finns, karenstid på försäkringen. Ofta varar den i några veckor, men det finns kattförsäkringar helt utan karenstid också.

Självrisk?

De flesta kattförsäkringar har både en fast självriskkostnad och en rörlig. Den fasta brukar ligga på runt 1000 kronor eller lite mer, medan den rörliga kan ligga på 15-25 % på kostnaden. Letar du efter en försäkring som inte har den rörliga självrisken behöver du i regel vara beredd på att de har en dyrare månadskostnad istället.

Livförsäkring?

När kattförsäkringen tecknas avgörs också hur mycket katten är värd. Faktorerna som bestämmer kattens kostnadsvärde baseras på ras, avelsmeriter, stamtavla och vad du köpte den för. Det är det beloppet som betalas ut som livförsäkringen. Ofta löper livförsäkringen ut vid 10-13 års ålder på din katt. Du kan förlänga livförsäkringen som ett tillägg, men alla kattförsäkringar erbjuder olika möjligheter. Diskutera det med respektive bolag.

försäkra din katt

Vanliga tillägg på kattförsäkring

Det är vanligt att man gör olika tillägg på sin försäkring. Vanliga typer är:

  • Reseförsäkring
  • Medicinförsäkring
  • Rehabiliteringsförsäkring.

Diskutera med din veterinär och uppfödare och se om de rekommenderar något särskilt tillägg, som passar just den katten du har.

Vi på Villalivet hoppas du fick lite bättre koll på vad som kan vara bra att tänka på när du ska teckna kattförsäkring. Lycka till!

- Annons -