- Annons -

Planerar du att köpa tomt och bygga hus där? Då finns det en hel del saker att tänka på för att få valuta för pengarna du spenderar. Villalivet.se tipsar här om hur du ska tänka när du ska köpa tomt för att det ska bli rätt tomt för ditt husbygge.

Många finkammar bostadsmarknaden för att hitta den perfekta villan som ligger på det perfekta läget, men få hittar objekt där både tomt och hus passar det man letar efter. Så varför inte bara köpa tomt och själv bygga ditt drömhem där? Vi tipsar om hur du väljer ut rätt tomt att bygga hus eller villa på och vad du ska tänka på när du köper mark.

Köpa tomt med byggrättigheter

Det viktigaste av allt när du planerar att köpa mark som du vill bygga på är att det finns planbestämmelser och bygglov, annars faller drömmen samman redan innan bygget ens börjat. Välj därför alltid att köpa tomt med byggrättigheter av olika slag. Vad du ska kolla upp är bland annat om det finns regler för hur stor area av tomten du får bygga på, om det finns bestämmelser om hur högt huset max får bli och om det finns regler om hur mycket husets tak får luta. Alla dessa saker spelar in när du ska bygga ditt hem och trist vore det väl om du vill bygga något som du inte får bygga. Kontrollera även tomtens mått, hur markförhållandena ser ut och i vilka väderstreck som tomten ligger.

köpa tomt

Regler när du ska bygga på köpt mark

Det finns flera regler att ha koll på när du ska köpa tomt som du vill bygga på. Till exempel kan det finnas regler som anger specifika mått för hur nära eller långt ifrån tomtens gräns som du får bygga. Beroende på hur stort hus du vill bygga så kan denna typ av regler vara avgörande för om du kommer kunna förverkliga drömbygget eller inte. Så hur ska du göra för att få reda på allt detta innan du står där med handpenningen klar och betald till säljaren? Ett smart tips är att kolla med byggnadsnämnden i den kommun där tomten ligger – de kan förklara vad som gäller för just din tomt och på så vis får du snabbt veta dess förutsättningar för byggnation.

Köpa mark i detaljplanerat område eller inte?

Det finns flera olika platser att köpa mark eller tomt på, men vilken plats är bäst? Väljer du att köpa tomt i ett detaljplanerat område, alltså en tom tomt i en tätort, finns det ofta bestämmelser som gäller speciellt för området. Kanske är det bara en viss typ av hus som får uppföras här eller så finns det bestämmelser om vart på tomten som bygget får ske. Denna typer av områden är nämligen ofta planerade av kommunen vilket betyder att man redan på kommunalnivå bestämt hur området ska byggas och utvecklas, så det bästa är att kontakta just kommunen för att höra vilka bestämmelser som finns. Ett enkelt sätt för att se om kommunens plan stämmer överens med din egen tanke om hur du ska bygga ditt nya hem är att kolla hur närliggande grannars hus och hem ser ut. Troligtvis är din tilltänkta tomt bunden av samma regler gällande till exempel höjd, exteriör och vilken hustyp det får vara. Vad som dock är viktigt att hålla i åtanke är att alla tomter är unika och att du inte helt kan förlita dig på att du ska få bygga exakt såsom grannarna gjort, för det kan finnas särskilda regler som gäller just för din markplätt.

Det är inte bara i detaljplanerade områden som det kan finnas särskilda byggregler för obebyggd mark och tomt. Även på landsbygden utanför tätorterna kan speciella regler och bestämmelser finnas. Därför bör du även här kolla vad kommunen säger om marken och sedan välja om du vill bygga hus på en tomt i detaljplanerat område eller inte.

köpa tomt

Tips inför tomtköpet

Det finns som nämnt många saker att hålla i tankarna när du ska köpa mark att bygga hus på. Här är vår checklista på vad du ska hålla utkik efter för att göra ett så bra tomtköp som möjligt.

Tänk på detta när du ska köpa tomt:

  • Ta din tid att välja lämplig tomt att köpa. Drömhuset förtjänar att byggas på en plats du kommer trivas på. Välj plats och område med omsorg samt kolla så lämpliga kommunikationer och barnomsorg finns tillgängligt.
  • Kommunens planer för området. Finns det fasta framtidsplaner för omgivningarna som kommunen har bestämt? Ring och fråga!
  • Hur ser byggrättigheterna ut? En annan viktig fråga till kommunen eller till säljaren av marken är vilka bygglov och byggbestämmelser som finns för marken, dessa är avgörande för hur ramarna kommer vara för ditt kommande husbygge.
  • Hur är markens kvalitet? Kontrollera vilken typ av mark tomten har, är den torr och packad eller är den fuktig med ytligt grundvatten? Kanske är det berg i marken till och med? Kolla så underlaget är bra nog att bygga hus på, gärna med hjälp av en anlitad markkonsult som gör en grundundersökning, alltså en geoteknisk undersökning.
  • Vilka förutsättningar finns för husbygge? Markens skick är avgörande för hur ditt husbygge kommer att gå. Beroende på vilken typ av mark det är så krävs olika åtgärder vilket kan kosta en del. Är det till exempel kuperad mark kan du behöva spränga så den blir jämn vilket gäller även för mark med berggrund. Bägge dessa marktyper utgör en extra kostnad för bygget. Likaså om du behöver pålning till grunden, dränera och fylla med grus. Undersök därför alltid noga innan du väljer att köpa marken.

När allt ovan är kontrollerat och klart är det bara att slå till och så småningom sätta igång med ditt husbygge. Lycka till!

Har du redan hittat din tomt och ska börja planera själva huset? Läs våra tips om vad du ska tänka på med husets interiör!

- Annons -