Vägledning för dig som ska välja hemförsäkring

KATEGORI

Vägledning för dig som ska välja hemförsäkring

Det är inte helt lätt att veta vilken försäkring du ska välja till hemmet, eller vilket försäkringsbolag du ska välja. För att det ska bli så bra som möjligt gäller det att du fastställer och tar reda på nödvändig information gällande dina behov, kostnader och jämför de försäkringar som finns på marknaden.

Att betala en hemförsäkring är inte en av de roligaste utgifterna, men det är definitivt en av de viktigaste eftersom det skyddar och ersätter vid skador och olyckor. För att slippa dyra kostnader i utsatta situationer kan du istället välja en hemförsäkring som tryggar för dig och ditt hem.

Här hjälper vi dig på traven och ger dig vägledning i ditt val av hemförsäkring.

välja hemförsäkring

Alla behöver en hemförsäkring

Det är viktigt att du har en hemförsäkring för din egen och din familjs skull. Om du drabbas av inbrott, vattenskada, brand eller annat oförutsett jobbigt i bostaden är det en trygghet att vara rätt försäkrad. Då får du ersättning och hjälp av ditt försäkringsbolag. Med en hemförsäkring är du ofta även själv skyddad vid eventuellt rån, skador samt olyckor under tiden du reser. Se till att läsa om vad som ingår i just din försäkring eller i den du funderar på att teckna.

Oavsett om du bor i bostadsrätt, villa eller i andra hand behöver ditt hem och dina ägodelar vara försäkrade. Därför är det viktigt att du är noga med att ta reda på vad som gäller dig och din bostadssituation för att kunna välja hemförsäkring.

välja hemförsäkring 1

Hur du ska välja hemförsäkring

Alla hemförsäkringar skyddar vanligtvis mot inbrott och brand. Men det kan skilja sig åt mellan olika försäkringstyper. Därför gäller det att välja en hemförsäkring som täcker de vanligaste skadorna och det du är orolig för. Det vanligaste är att ha ett skydd mot brand, vattenskador och inbrott. Men du bör även ha ett reseskydd, ansvars- och rättsskydd samt ett överfallsskydd inkluderat i försäkringen. Detta för att vara försäkrad när du är på resande fot, om du skulle bli skyldig att betala skadestånd eller råka ut för överfall.

I vanliga fall täcker en vanlig hemförsäkring enbart hyresrätter, där du som bostadsrättsägare måste betala tillägg för att kunna få rätt ersättning vid eventuell olycka eller skada. Detta bostadsrättstillägg är alltså avgörande för att kunna anpassa försäkringen till bostadsformen. Oavsett om det är hyresrätt eller bostadsrätt som du bor i så finns det ofta andra tillägg som ger försäkringen mervärde. Till exempel går det att försäkra speciella ägodelar i hemmet, försäkra hemelektronik och lägga till allrisk som täcker ännu mer.

hemförsäkring

Hemförsäkring student – bra att veta

Som student kan du ofta teckna en hemförsäkring till ett rabatterat pris. I vanliga fall brukar den inte täcka lika stort försäkringsbelopp som andra hemförsäkringar, men gör sig ofta perfekt för dig med enklare boendeform och begränsad ekonomi. Om du inte äger mängder av mycket dyrbar egendom brukar en hemförsäkring för student täcka eventuella skador och oförutsedda händelser bra ändå – till ett förmånligt pris dessutom.

För att teckna en hemförsäkring för studenter så behöver du såklart vara student, men du behöver inte vara skriven på adressen i fråga som försäkringen ska gälla på. Det går lika bra om du är skriven på hemmaorten och hyr en lägenhet i andra hand eller har ett tillfälligt studentboende som du behöver försäkra. Försäkringar för studenter är ofta flexibla och är smidiga att skaffa för att täcka perioden som du studerar.

Fällor när du letar efter bästa hemförsäkringen

Det är enkelt att stirra sig blind på beskrivningar av alla olika försäkringar när du ska välja hemförsäkring. Oftast slutar det med ett slarvigt beslut där den bästa ur ekonomiskt perspektiv vinner priset. Men det gäller att inte vara dumsnål. Välj inte försäkring utav bara farten, utan stanna upp och gör en ordentlig överläggning och research kring den försäkring du funderar över att teckna. Gör samma sak när du ska välja vilket försäkringsbolag som passar just dig. Med ett smart val kan du både spara pengar och se till att du får rätt när olyckan är framme.

Ta reda på vad som gäller om du skulle bli drabbad av en olycka eller om hemmet skadas på något sätt. Vad krävs av dig, vad kan du förvänta dig och vilken ersättning är du berättigad till om du blir drabbad?

Vårt sista tips handlar återigen om att inte tänka för snålt, var försiktig med att ange ett för lågt försäkringsbelopp när du tecknar försäkringen. Om försäkringsbolaget vid olycka märker att du är underförsäkrad kan din ersättning tyvärr minskas. Oftast är en försäkring dyr just i den stund som du betalar fakturan, men när du väl blir drabbad är det en kostnad som du faktiskt får igen. Vanligtvis brukar den totala summan du betalar för en hemförsäkring vara mindre än vad kostnaden för skadorna hade kostat om du betalat allt från egen ficka.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -