Finja tipsar: Bygg en skärmvägg till trädgården

Låt trädgården bli en förlängning av ditt hem. En skärmvägg ger dig många möjligheter att skapa en egen oas under bar himmel, antingen i anslutning ill huset eller fristående på tomten. Väggen skyddar mot vind och insyn, samtidigt som den ger dig en mysig plats för avkoppling och umgänge.
Med denna gör det själv-beskrivning bygger du en skärmvägg med måtten 4130 x 1800 mm, eller anpassa storleken efter dina önskemål.

Avlägsna ett jordlager som mäter cirka 4130 x 400 mm och är 600 mm djupt. Djupet är ett riktmått och är beroende av lokala klimatförhållanden. All matjord avlägsnas ner till tjälfritt djup. Fyll upp med ett 150 mm tjockt lager av makadam och packa med en vibroplatta. Jämna av och kontrollera med ett vattenpass att grunden är vågrät.

Lägg sulformsblocken i gropen. Blanda Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med Grovbetong och lägg 2 st parallella armeringsjärn ø 12 mm i betongen. Överlappa armeringsjärnen 500 mm i skarvarna.

Stående armeringsjärn placeras i den fortfarande blöta betongen genom att en stöttande träregel läggs ovanpå Sulformsblocken som ­armeringsjärnen fästs i, t.ex. med krampor. Använd 1 st armeringsjärn per Murblock Fördel. När betongen har härdat avlägsnas träregeln.

Bygg en skärmvägg 1

Mura upp väggen

De två första skiften med Murblock Fördel ska vara nergrävda i marken. Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ut bruket med mursleven på Sulformsblocken och mura upp ett skift Murblock Fördel. Fogens tjocklek ska vara ca 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna.

De stående armeringsjärnen sticker upp genom blockens hål. Armeringen ska räcka hela vägen upp i skärmväggen och skarvas därför på höjden, förslagsvis då några lav redan är murade. Använd najtråd och ett 500 mm överlapp vid skarvningen.

Armera Murblock Fördel med liggande bistål i det första, sedan vartannat och slutligen det näst sista skiftet. Blanda till Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen och fyll blockens hål med betongen. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna. Hela väggen ska fyllas.

Bygg en skärmvägg 2

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Bygg en skärmvägg till trädgården där det beskrivs hur du färdigställer väggen.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.