- Annons -

Finja tipsar: Bygg en utegrill med murblock

Mat smakar allra bäst utomhus! Är din passion att laga mat under bar himmel så är en murad trädgårdsgrill en god investering. Med denna gör det själv-beskrivning murar du en trädgårdsgrill som står stadigt året runt och alltid är redo att stå i centrum på trädgårdsfesten. Bygg grillen efter beskrivning och ritning eller låt dig inspireras av inspirationsbilderna och rita en egen grill.

Förbered grunden

Avlägsna ett jordlager i samma storlek som den tänkta grillen och som är 400 mm djupt. Djupet är ett riktmått och är beroende av lokala klimatförhållanden.

All matjord avlägsnas ner till tjälfritt djup. Fyll upp med ett minst 100 mm tjockt lager av makadam och packa väl. Jämna av och kontrollera med ett vattenpass att grunden är vågrät.

Lägg U-blocken i gropen. Såga öppningar i sidan på tre av block i den längre muren så att alla block förenas. Sätt formningsbrädor mot de öppna ändarna för att förhindra betongen att rinna ur blocken. Blanda Grovbetong enligt ­anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med Grovbetong och lägg ner 2 st. stående och parallella Bistål Bi40 i betongen. Överlappa bistålen 300 mm i skarvarna. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna.

Mura väggarna

Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ut bruket med mursleven på U-blocken och mura upp ett skift Murblock Fördel. Fogens tjocklek ska vara ca 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna. Det första skiftet av murblock ska delvis vara nergrävt i grunden och läggas ovanpå den fortfarande blöta betongen i U-blocken.

Armera med två parallella bistål i det första och näst sista skiftet. Lägg bistålen i murblockens spår, klipp upp dem och böj dem i hörnen.

Vid delen där asklådan ska sitta, muras det sista skiftet med Murblock Bas 120 för att åstadkomma den avsats som lådan ska vila på.

Peta in mineralull i hålen på det översta blockskiftet och fyll igen med cirka 20 mm Cementbruk A. För en extra stabil konstruktion kan blocken fyllas med betong. Blanda i så fall till Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen och fyll upp hålen med betongen.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för utegrill, där det beskrivs hur du färdigställer det.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

- Annons -