- Annons -

Finja tipsar: Gjut en fin betongskål

Alla kan formge och skulptera dessa enkla och vackra skålar i betong. Materialet är inte bara lätt att arbeta med utan ger dessutom stort utrymme till att vara personlig. Gör till exempel en stor skål att förvara frukt i, eller en mindre till praliner. Skålarna fungerar givetvis utmärkt även som prydnad och går också att utforma som ljusstakar. Skapa de verk du har lust till, det viktigaste är att du har roligt under tiden och får något att njuta av för egen del eller en tidlös gåva att ge bort. Se filmen som visar hur du gjuter din egen betongskål genom att bläddra bland bilderna till vänster.

Förbered

Blås upp några ballonger och placera dem i lagom stora skålar eller koppar med knutarna neråt. Stryk ett tunt lager olja på ballongerna.

Gjut

Blanda Glasfiberbruk A enligt anvisningarna på förpackningen. Tag på gummihandskar och arbeta med händerna. Lägg betong på ballongerna och forma hur du vill. Släta ut till plana bottnar med mursleven. Täck med plastfolie och låt vila ett dygn. Lyft därefter plasten och vattna betongen rikligt. Lägg tillbaka plasten och vänta ytterligare två dygn.

Avforma

Stick hål på ballongerna och dra försiktigt ut dem ur skålarna när betongen har torkat helt. Slipa vid behov kanterna med sandpapper.

- Annons -