[emaillocker]Hissgardiner är både praktiska och lätta att anpassa till de flesta fönster. Syr du egna kan du dessutom välja ett tyg som passar din inredningsstil i övrigt. Gör dina egna hissgardiner så skärmar du av mot insyn och stark sol utifrån. Det är lättare än du kanske tror![/emaillocker]

hissgardiner

Hissgardiner är inte en nymodighet, vad du än kan tro när du går i inredningsbutiker som erbjuder denna modell. Faktum är att hissgardiner blev på modet redan under 1700-talet och än i dag är det inne att köpa eller sy denna typ av gardin för att hänga upp i fönster. Syr du egna får du en gardin som helt och håller passar fönstrets storlek och form, dessutom kan du då fritt välja tyg, något som gör att de blir unika och personliga. Det är inte svårt att sy egna hissgardiner, här går vi igenom hur du kan gå tillväga.

Detta behöver du för att sy gardinerna

Först och främst behöver du ha valt ut ett tyg. Gärna ett som speglar din inredningsstil och som har en lika snygg framsida som baksida. Det senare förenklar för dig och gör så att du slipper sy ihop två tygstycken i varandra. Innan du köper tyg är det viktigt att du har mätt så att du vet hur lång du vill att gardinen ska vara när den är helt nedhissad. Du behöver även införskaffa:

  • Två eller flera krokar att hänga upp gardinen i.
  • Tygband eller persiennsnöre att knyta upp gardinen med. Det går bra med bomullsband eller band i spets och siden. Det finns även de som syr ihop band av det valda tyget så att hela gardinen matchas till bandet. Längden på denna kan vara runt 5 meter, men det är lite beroende på gardinens längd.
  • Två lister med en bredd på 2,5 centimeter och en tjocklek som är stor nog att kunna skruva ner en krok i.
  • Du behöver även måttband, nålar, penna och givetvis en symaskin.

Se till att mäta ordentligt

Mät så att dina hissgardiner verkligen täcker karmarna som sitter runt fönstret. Klipp sedan efter dina mått, och se till så att du har minst 4 centimeter sömsmån på vardera långsidan om tyget. Lägg till 10 centimeter i sömsmån på längden, både nedtill och upptill.

När du klippt din gardin genom tygstycket är det dags att fålla långsidorna. Det gör du genom att vika in ca 0,5 centimeter och nåla fast. Sy sedan fållen på båda långsidorna. Nu ska du bara göra klart plats för dina lister, detta genom att sy så kallade ”kanaler” i din gardin. Vik in 5 centimeter på båda kortsidor och nåla fast, sy sedan ihop och tänk på att här ska bli ett utrymme mellan kanterna för att pressa in en list.

Nästan klar med gardinerna

Stoppa in listerna i kanalerna eller tunnlarna och mät hur långa de måste vara. Lämna lite tyg för att kunna sy ihop den sida du inte redan sytt ihop och såga sedan listerna i en lämplig längd för ditt fönster. När listen sedan är på plats är det bara att sy ihop den kanal du har skapat på den sidan som ännu inte är ihopsydd. Därefter kommer krokarna och dessa ska skruvas fast på den plats du själv tycker är lämplig. Tryck gärna hål med en syl först för att enklare kunna skruva fast, det kan nämligen vara lite svårarbetat att få in en krok genom ett tjockare tyg.

Häng banden över gardinen

Nu är din hissgardin klar och det är bara att hänga upp och sedan få fast banden. Rulla upp gardinen och knyt fast den – klipp sedan banden i en lämplig längd. Du behöver inte sy fast banden utan du kan i stället bara låta dessa hänga över gardinen, lika snyggt och praktiskt det med. Klart. Njut nu av din nya hissgardin!