Vad du väljer att ha för växter runt omkring dig hemma säger egentligen ganska mycket om vem du är. Snittrosor eller olivträd? Trendiga fikusar eller romantiska pelargoner? Läs mer om vad dina växter säger om dig här!

Har du många storbladiga växter som tar mycket plats är du förmodligen en inredningsintresserad person och tycker det är viktigt att ha grönt inne. Har du en enda kaktus i fönstret är du kanske en person som inte är hemma så mycket och därför inte hinner ta hand om ett helt sjok av grönska. Men vad mer säger dina växter om dig?

Vad har du för växter hemma?

Olika personer kan ha samma växt hemma, men skapa helt olika stämningar med denna beroende på styling och inredning i helhet. Samma växt kan alltså förmedla helt olika känslor och stilar beroende på hemma hos vem den växer och frodas. Men dessa växter som nämns nedan kan ändå lite peka åt vad för typ av person som just du är.

Trendiga växter – för den medvetna

växter
Bildkälla: Greenify.dk

Har du en Elefantöra i en kruka i fönstret? Eller en Monstera i hörnet i vardagsrummet? Kanske låter du Succulenter stå i den ljusaste delen av hemmet? Om någon eller flera av dessa växter finns hemma hos dig är chansen stor att du är en trendmedveten person som följer inredningsbloggar. Exempel på fler trendväxter är:

  • Zebrakalla. Kanske trendigast av alla trendiga växter just nu. En kalla kännetecknas av sina stora gröna blad, formade som sköldar. Trivs på de ljusa ställena i hemmet men inte i direkt sol.
  • Cowboykaktus. En kaktus som kan placeras i både skugga och sol som dessutom tål att glömmas bort. Den behöver nämligen vatten då och då, så du behöver inte oroa dig för att du skulle vattna den för lite.
  • Fiolfikus. Denna växt har stora blad, formade som just fioler. Denna gillar luftfuktighet och vill både vattnas och duschas ofta. Om den har optimala förutsättningar kan den växa sig riktigt stor.

växterMedelhavsdrömmaren

Om du är en person som längtar ner till Sydeuropas värme och torra landskap med långa stränder och god mat har du förmodligen en del växter som påminner om dessa länder. Vi räknar med att växter som troligtvis är hemma hos dig är:

  • Fikonträd. Ett fikonträd i fönstret signalerar att du har koll på medelhavet och dess härliga kultur. Dessa träd ska stå så ljust som det bara går och älskar verkligen sol, den gillar även att torka ut mellan vattningarna – när du sedan vattnar den ska du se till att göra det rejält. Under vinterhalvåret tappar den sina blad och vill då gärna stå både svalt och i dunkel.
  • Citronträd. Har du ett eller två citronträd som lyser i köket har du verkligen omfamnat de sydligare breddgraderna. Denna växt är inte bara vacker att se på, om du sköter den rätt kan du dessutom skörda dess frukter mellan varven. Plantan vill stå ljust, men under sommaren vill den inte stå i direkt solljus. Det är måttlig vattning som gäller och medelhavsnäring för att växten ska må som allra bäst.
  • Olivträd. Liksom de nämnda växterna signalerar även denna att du tycker om medelhavsländernas natur och kanske även har rest en del till detta område av Europa. Olivträdet växer vilt i både Italien och Grekland, och trivs egentligen bäst utomhus där det är ljust och hög luftfuktighet. Om du har den inomhus vill den inte ha alltför torr luft. Ett tips är att spreja vatten kring bladkronan då och då. Använd en pensel för att pollinera blommorna och se till att beskära kontinuerligt.

Blommiga växter – somrigt och romantiskt

Har du många blommiga växter hemma och kanske rent av älskar snittblommor, kan det vara så att du är lite av en romantiker. Eller vad säger du själv? Det är väldigt vackert med rosor, pelargoner och andra blommor, men hur sköts de bäst?

växter

  • Pelargon. En blomma som många har på verandan eller på altanen under sommaren är pelargon. Denna vackra och lättskötta blomma trivs både inomhus och utomhus, och gillar när det är varmt och soligt. Vattningen ska vara jämn.
  • Ros. Är du en riktig romantiker har du garanterat snittrosor hemma. Hur får du egentligen dessa att hålla sig fina länge? Snitta rosorna diagonalt med en vass kniv, fyll ofta på med varmt vatten och snitta rosorna igen, gärna varannan dag samtidigt som du byter ut vattnet. Låt rosorna stå på en sval plats, så håller de sig fina längre. De trivs inte i direkt solljus så undvik att ställa dem i fönstret.