Servettvikning till jul och nyår

KATEGORI

Vet du inte hur du ska vika servetterna till vinterns festligheter? Lugn, vi hjälper dig. Med eleganta och påhittiga servettvikningar blir dukningen mer speciell, och det syns att du lagt ner möda på kalaset. Här går vi igenom fyra enkla varianter som både nybörjare och proffs klarar av att göra och kan lägga fram på bordet.

Det finns hur många sätt som helst att vika servetter på. Tidigare har vi tipsat om hur du kan vika en gran, men nu ska vi gå igenom lite andra vackra sätt du kan vika servetter på till jul- eller nyårsfesten.

Servettvikning som skapar känsla som ett hjärta

Här följer instruktioner för hur du enkelt viker servetterna till din dukning i form av ett hjärta. Dessa passar lika bra på jul som nyår, men också vid andra festligheter.

Det du behöver är stora servetter med lite stadga i, gärna i tyg. Alltså inga tunna och sladdriga saker, då blir det inte bra.

 1. Lägg servetten på ett bord, utbredd till max. Vik servetten på mitten, underifrån och uppåt. Vik på mitten en gång till.
 2. Vik kanterna rakt uppåt så att nedsidan bildar ett V och så att ändarna ligger uppåt i en jämn linje. Redan här ser du hur det ska bli ett hjärta till slut.
 3. Vik nu in kanterna där uppe på servetten, två kanter på vardera sida. Tänk på att vika in på undersidan, annars håller hjärtat inte ihop. Klart att placera på tallriken!
servettvikning
Bildkälla: Melodice.se

Vikning av servetter till en snygg klassisk rulle

Den klassiska rullen har nog många gjort, och den passar in i alla dukningar. Det går även att pimpa till den med ett fint band runt för den som vill. Hur som helst, här går vi igenom hur du viker en extra snygg klassisk servettrulle.

Du behöver servett av normalstor, eller större modell. Det blir allra snyggast med tygservetter, exempelvis i linne.

 1.     Lägg servetten på ett bord helt utbredd. Vik servetten diagonalt.
 2.     Snurra runt servetten så att den längre plansidan är nedåt och spetsen pekar upp.
 3.     Vik in kanterna från höger och vänster mot mitten, låt dem gå omlott lite. Det hela ska bli lite som ett öppet kuvert.
 4.     Rulla sedan ihop underifrån och vik den spetsiga toppen snyggt över. Placera på tallriken med denna kant synlig. Klart!

Vik en lilja

Om du vill ge dig på en lite mer sofistikerad servettvikning så kan denna servettvikning vara något för dig. Det här är en vikning som gör dina servetter till vackra liljor, men du skulle också kunna tro att servetterna ska föreställa fåglar.

Fri tolkning helt enkelt. Till denna vikning behöver du också stora servetter med stadga, gärna en i tyg samt en servettring som du tycker om.

 1. Lägg ut den stora servetten på bordet. Vik servetten på mitten, uppifrån och ned mot dig.
 2. Vik sedan ner de övre hörnen ner mot mitten och se till att de ligger jämnt längs bottenlinjen. Det hela ska nu se ut som en triangel med spetsen uppåt.
 3. Vik nu upp de nedre hörnen mot triangelns topp, så att det hela bildar en kvadrat med varsin kant upp ner, och mot sidorna.
 4. Vik sedan ner de hörnen som du precis vikt upp, fast till hälften, så att du liksom bildar två vingar och öppnar upp kvadraten.
 5. Ta tag i denna ”lilja” och trä på servettringen på spetsen längst ner. Fluffa till din skapelse efter tycke och smak. Placera på tallriken, klart!

Instruktionsvideo för att vika en diamant

Här är en tutorial för hur du lyckas med att vika en snygg diamant, som passar perfekt till nyår när allt ska glimma extra mycket.

Till vikningen behöver du, precis som innan, stora servetter med stadga, helst i tyg och gärna i en silvrig, guldig eller rubinröd färg.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -