Malin Olsson – redo för ännu ett Sommarlov

KATEGORI

10 juni kickar SVT igång sommaren med klassikern Sommarlov. I år är antalet programledare större än någonsin, men tryggt vid rodret finns sommarlovsveteranen Malin Olsson som vid det här laget förknippas med mysiga sommarlovsmorgnar av en hel generation svenska barn.

När vi pratar med Malin har hon precis varit på inspelning av Vem bor här, tionde säsongen är under färdigställande och Malin tycker fortfarande att det är precis lika roligt. Ännu längre har hon varit med i Sommarlov. Själv har hon tappat räkningen hur många säsonger det blivit men efter att vi hjälpts åt att räkna konstaterar vi att det nu är tolfte gången.

Faktaruta: Malin Olsson

Namn: Malin Olsson
Familj:  Sambon Simon Peyron, döttrarna Blanka och Hedda
Ålder: 42 år
Gör: Programledare
Aktuell: Som programledare i SVT:s sommarlov.

– Jag är lite som en Janssons Frestelse när det gäller sommarlov, skrattar Malin, du vet den där klassikern som alla vill att den ska vara med för att det känns konstigt utan, men det är kanske inte den man tar först av.

malin olsson sommarlov
Foto: mattias ankrah svt

Varje år har Sommarlov ett tema, denna gång har programledarna själva fått vara med och välja och efter att ha landat i ”Framtiden” är Malin peppad till tusen.

– Med tanke på hur världen ser ut idag tyckte vi det var så himla viktigt att få se framåt, med glädje och nyfikenhet. I sommar är målet att fylla barnen med en massa positivitet inför framtiden. Vi ska försöka fånga deras drömmar och förhoppningar och jag tycker det ska bli så kul att få ta del av deras bild av hur framtiden ska se ut.

Sommarlov som med åren också har kommit att bli ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer lockar vare dag tusentals barn till inspelningsplatsen i Malmö.

Läs också: Malin Olsson är barnens rockstjärna

– Det är det som är så härligt med Sommarlov, säger Malin, alla dessa barn som åker från hela Sverige ner till oss i Malmö, det är så fint att få göra det tillsammans med dem. Mycket av den TV som görs idag förinspelas, men här får man verkligen respons, vi känner att barnen gillar det vi gör, och att vi gör programmet tillsammans.

Även om Malmö numera är hemma för Malin, berättar hon att inspelningarna har lite semesterkänsla. Många i teamet har varit med länge, men då de till vardags är utspridda i olika delar av landet blir varje sommar ett kärt återseende.

– Vi är som en liten sommarfamilj, utbrister Malin, det är som släkten man längtar efter att åka till på sommaren. Och det är faktiskt jättehärligt att få vara utomhus, även om det spöregnar. Barnen ska ju få sitt sommarlov oavsett så man blir nästan bara mer taggad när det är dåligt väder.

Varje morgon, från 10 juni till 16 augusti sänder SVT Sommarlov, men Malin som är veteran i sammanhanget har ändå lyckats förhandla till sig ett par veckors semester.

– Jag har ju två barn själv nu, säger Malin, de måste ju också få lov att ha lite sommarlov med sin mamma. Så ett par veckor hos svärmor i Göteborgs skärgård ska vi allt få till, simskola bland maneterna på väst­kusten är tradition.

Malin Olsson 1
Sommarlov 2022 2022 bildtext: malin olsson foto: mattias ankrah/svt bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, sveriges television samt programmets titel skall alltid anges.

Hemma i Malmö år målet att hinna gå på lite husvisningar. Malin som alltid stortrivts i lägenheten i stan har nu kommit på andra tankar, i takt med att barnen vuxit har drömmen om ett hus vuxit sig allt starkare.

– Jag har insett att mina barn är som två innekatter i en lägenhet, skrattar Malin, det är så hemskt! Vi bor mitt i stan med en stor väg utanför, där kan man inte släppa ut barnen hur som helst. Jag har själv vuxit upp i hus och inser nu enkelheten i att bara kunna öppna dörren och springa ut – det är frihet för ett barn!

Att lämna stadslivet helt lockar inte, men ett hus i stan står högt på önskelistan. Malin som alltid varit kreativ ser fram emot möjligheterna i ett hus, men någon hel­renovering är hon inte intresserad av. Både hon och sambon Simon som är musiker har jobb med mycket resor, att få till en husrenovering på egen hand känns helt enkelt inte rimligt.

– Många tror att jag är så himla fixig, säger Malin, och det är jag nog egentligen men nu, mitt uppe i småbarnslivet, och med ett så konstigt jobb finns det varken tid eller ork för andra projekt. Men det är ok, det får vara så några år, det kommer bli bättre när barnen är större.

Läs också: Malin Olsson satsar på julpyssel med Fixarjulen

Ja, även om många av de kreativa projekten får komma längre fram, är hon redo för huslivet, den enda farhågan hon möjligtvis kan komma på är faktiskt jobbrelaterad.

– Alla barnen i grannskapet kommer ju förmodligen att hamna hemma hos oss, säger Malin, det kanske blir en chock för dem att inse att Sommarlovs-Malin inte bara är en rolig figur. Jag kan ju också vara tråkig och är egentligen som vilken tjat-mamma som helst.

Och när vi då ändå har ett sommarlovsproffs på tråden måste vi passa på att be om lite bra tips. Vad tycker Malin är bra aktiviteter på sommarlovet?

– Barn har ju spring i benen helt naturligt, säger Malin, och åtminstone mina barn klättrar på väggarna om de inte får vara ute, men jag tycker inte att man behöver göra det så storslaget. Man måste inte åka till en djurpark eller ett vattenland, om man bara kopplar på sin egen fantasi inser man att det finns massor av roliga saker att hitta på alldeles i närheten, det kan räcka med en skog med häftiga träd.

Malins tips på sommarlovsaktiviteter

 • Ha picknick
  Picknick är perfekt, man äter gott, är ute i naturen och får klättra i träd – det älskar mina barn. Ännu bättre är om man bakar något tillsammans dagen innan, då har man två dagars aktivitet och god fika att ta med.
 • Bygg en hinderbana
  En hinderbana kan du enkelt bygga inne eller ute, eller varför inte uppfinna en när ni går på stan? Det är alltid lika roligt.
 • Gör en tipsrunda eller en runda med roliga uppdrag
  Gör en liten skattkarta med olika utmaningar på varje ställe, det kan vara alltifrån att hoppa från bryggan tio gånger till att äta en bulle eller plocka tio pinnar som är lika långa som ditt eget underben. Det blir som ett äventyr!
 • Lek med barnen
  Ta en dag där du bestämmer dig för att leka med barnen hela dagen – vara med på allt. Bygg sandslott, sparka boll, bada fast det är iskallt, häng på barnens aktiviteter oavsett, det blir kul!
 • Gå till en lekplats
  Det finns så många fina lekplatser i Sverige, man kan oftast också hitta glass i närheten så gå till lekplatsen och ät en glass, svårare än så behöver det inte vara.
 • Cykel-sightseeing
  Hoppa på cyklarna och ge er iväg till en del av stan där ni inte brukar vara, cykla runt och upptäck nya platser fast ni är hemma.
 • Gå på museum.
  Det finns jättemånga spännande museer att besöka, en del kostar en liten slant att gå in på men det brukar inte vara så dyrt.

Tips! Ta en dag i början av semestern och hitta på ett gäng roliga aktiviteter. Det är inte alltid lätt att komma på i stunden, så samla på er lite förslag på aktiviteter att plocka fram vid behov.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -