Bästa luftrenare 2023: Bäst i test och köpguide

KATEGORI

Den ena luftrenare är inte den andra lik. När du väljer luftrenare behöver du känna till egenskaperna och fördelarna med varje produkt. Vissa luftrenare kan vara mer effektiva inom vissa områden än andra, och vissa låter lägre eller är billigare i drift. Gemensamt för alla luftrenare är att de håller luften fri från föroreningar och kan lindra vid allergier och astma. Det finns en uppsjö av olika luftrenare på marknaden, men vilken är den bästa?

För att hjälpa dig hitta den bästa luftrenaren och den som passar för just dig har redaktionen på Villalivet testat de 7 bäst säljande modellerna från 5 olika tillverkare. Vi har märkt stora skillnader mellan de olika luftrenarna i testet och också sett att tillverkarens information ofta inte är korrekt. Det vi fokuserat på i vårt bäst i test är bland annat luftreningskapacitet, ljudnivå och årlig driftkostnad.

Vi har även tagit reda på för- och nackdelar med varje luftrenare och utfört oberoende labbtester med följande frågor som utgångspunkt:

 • Är luftrenaren tillräckligt tyst för att använda i sovrummet på natten?
 • Hur klarar sig de dyra luftrenarna i jämförelse med budgetmodellerna i testet?
 • Hur stor yta kan luftrenaren rena?
 • Är filtret lätt att byta och hur prisvärt är det?

Vi gjorde våra tester utifrån samtliga de här aspekterna och några fler. Läs vidare för att se vilken luftrenare som blev bäst i test.

Testresultat

🥉 Bra luftrenare

Blueair Classic 605, Electrolux PA91 och Well A7 är alla bra luftrenare; Men på vår lista är de också de tre bullrigaste och dyraste att köra. Därmed inte sagt att de inte har optimal luftreningskapacitet, men om buller och kostnad är viktiga faktorer för dig kanske du vill ta en titt på de andra luftrenarna i vårt test.

Luftrenare Blueair Classic 605

bästa luftrenare 2023 1

Electrolux PA91

bästa luftrenare 2023 2

Well A7

bästa luftrenare 2023 3

Luftreningskapacitet (m3/h) 1087 476 350
Ljudnivå (dBA) 66 63 58
Kostnad per år 1603 1735 1345
Totalbetyg (1-5 där 5 är bäst) 2,8 2,8 3,8

🥈 Bättre luftrenare

Blueair DustMagnet 5210i, Coway AP-1008CH och Philips AC1214/10 Series 1000i är bättre rankade vad gäller ljudnivå och förbrukningsvaror än de förra modellerna. De misslyckas dock med att leverera vad gäller täckning och luftreningskapacitet i jämförelse med de andra.

Luftrenaren Blueair DustMagnet5210i

bästa luftrenare 2023 4

Coway AP-1008CH

bästa luftrenare 2023 5

Philips AC1214/10 Series 1000i

bästa luftrenare 2023 6

Luftreningskapacitet (m3/h) 240 350 280
Ljudnivå (dBA) 56 53 54
Kostnad per år 1 176 kr 1 250 kr 867 kr
Totalbetyg (1-5 där 5 är bäst) 3,0 3,8 3,4

🥇 Luftrenare som blev bäst i test

Så med alla faktorer medräknade, vilken luftrenare blev då bäst i test? En av modellerna utmärker sig särskilt i denna bäst-i-test och den har vi utsett till den bästa luftrenaren. Ozoneair Purify 60 utmärkte sig i alla kategorier och stack ut som en överlägsen luftrenare. Vad gäller låg ljudnivå, områdestäckning, luftreningskapacitet och förbrukningsvaror är denna bättre än samtliga de andra luftrenarna i vår testgrupp.

Luftrenare Ozoneair Purify 60

Ozoneair Purify 60

Luftreningskapacitet (m3/h) 971
Ljudnivå (dBA) 52
Kostnad per år 1 150 kr
Totalbetyg (1-5 där 5 är bäst) 4,2

Så testade vi luftrenarna

För att säkerställa att varje luftrenare utvärderades rättvist och korrekt testade vi ett antal modeller från olika märken. Testerna utfördes i en kontrollerad miljö för att eliminera alla externa faktorer som kan påverka resultaten, såsom temperatur, luftfuktighet och vindhastighet.

Under testet mättes de olika luftrenarnas ljudnivå (dBA) i ett helt ekofritt rum så att brus och annat icke önskvärt ljud framträdde tydligt. Vidare utvärderades luftreningskapacitet (m3/h) och årlig driftskostnad i testet. Var och en av modellerna uppvisade olika prestanda inom varje område, och resultaten jämfördes med andra luftrenare av liknande storlek. Efter att ha utvärderat dessa faktorer kan vi nu rekommendera de bästa luftrenarna för 2023 som ger valuta för pengarna och överlägsen prestanda.

test av luftrenare

Rankning av de 7 testade luftrenarna

Samtliga luftrenare vi testade är några av de bästa på marknaden. De har alla sina unika specifikationer och sina för- och nackdelar och passar därför olika typer av behov. Var och en är ett utmärkt alternativ om du letar efter en luftrenare för att hålla luften i ditt hus fräsch, ren och fri från allergener och föroreningar. Så här delade vi upp detaljerna för varje luftrenare när vi jämförde dem.

Plats 1 – bäst i test: Ozoneair Purify 60

Bästa luftrenaren 2023

Ozoneair Purify 60 presenteras av tillverkaren som “nästa generations luftrenare”, men håller den måttet? Vi tycker att den gör det – och utnämner denna luftrenare till bäst i test.

Med Ozoneair Purify 60 får du en tämligen överkomlig inköps- och driftskostnad, en kompakt design, perfekt för sovrum, och en bekväm, omställbar apparat. Denna modell kan enkelt placeras på ett skåp eller en hylla. Stativet kan också tas bort och luftrenaren kan hängas på väggen.

Luftrenaren har den lägsta ljudnivån, den näst högsta reningskapaciteten och är relativt billig i drift. Ozoneair Purify 60 tillämpar sin egen reningsteknik för att uppnå sin höga luftreningskapacitet. Genom att eliminera föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp har den förmågan att rena både luften och ytorna utanför apparaten.

Luftrenare Ozoneair Purify 60
Storlek, H x B x D (cm) 35x20x15
Fläkthastighet 3
Teknik HEPA-filter och Oxyplasma®
Angiven ljudnivå (dBA) 35-55

 

Fördelar med Ozoneair Purify 60

 • Den lägsta ljudnivån jämfört med alla testade modeller, 52 dBA
 • Näst högsta reningskapacitet tack vare en unik reningsteknik
 • Liten, kompakt och flexibel
 • Låg driftskostnad

Nackdelar med Ozoneair Purify 60

 • Endast tre fläkthastigheter
 • Inköpskostnad i det övre spannet

Plats 2: Electrolux Well A7 test

bästa luftrenare 2023 7

Electrolux Well A7 presterar jämnt i jämförelse med de flesta andra modellerna när det kommer till kapacitet, driftskostnader och ljudnivå. Denna modell erbjuder till och med funktioner som fem fläktinställningar och avancerad E12 kolfilterteknik i slimmad nytänkande design.

Well A7 har tagit luftreningsdesign till en helt ny nivå, dessutom vann man designpriset Red Dot Award 2021. Luftrenaren kan, precis som en TV, ställas direkt på golvet eller hängas upp på väggen. Det finns dessutom en uppsjö av olika dekorationer så att du kan anpassa den efter eget tycke och smak. Eftersom formen är mer rektangulär upplevs den dock relativt stor i jämförelse med några av de övriga luftrenarna, vilket även gör den förvånansvärt svårplacerad.

Nackdelarna med den här modellen är ljudnivån, där Well A7 mäter 58 dBA vilket är bland de högsta i testet. Driftskostnaden för Electrolux Well A7 ligger även de i det övre spannet jämfört med andra modeller i testet och är något man bör ha i åtanke.

Luftrenare Well A7
Storlek, H x B x D (cm) 60x48x21
Fläkthastighet 5
Teknik E12 kolfilter
Angiven ljudnivå (dBA) 24-50

Fördelar med Electrolux Well A7 luftrenare

 • Avancerat E12 kolfilter för extra luftrening
 • Snygg nytänkande design, perfekt som inredningsdetalj i ditt vardagsrum
 • Fem valbara fläkthastigheter

Nackdelar med Electrolux Well A7 luftrenare

 • Relativt hög årlig driftskostnad i jämförelse med andra modeller
 • Skrymmande, kan vara svårplacerad

Plats 3: Coway AP-1008CH test

bästa luftrenare 2023 8

Coway AP-1008CH  är en jämnt presterande luftrenare, topp tre på vår lista, och detta av goda skäl. Med sin eleganta utformning kan den här modellen också bli en del av en modern heminredning. Men fastna inte bara vid det snygga utseendet – den här luftrenaren är dessutom en av de tystaste och mest välpresterande när det gäller luftreningskapacitet jämfört med andra modeller i vårt test.

Av alla luftrenare som testades är denna både billig och ger bra prestanda i förhållande till sitt pris, med en av de lägsta inköpskostnaderna av alla modeller i vårt test. Coway AP-1008CH saknar dock vissa praktiska funktioner, bland annat har den bara tre fläkthastigheter.

Coway AP-1008CH är ändå tillräckligt tyst för ett sovrum och håller det rent och fräscht i hemmet. Den här modellen kommer inte göra dig besviken, oavsett om du väljer den på grund av det låga priset eller den höga prestandan. Och du – den kan till och med skapa en härlig inredningskänsla i ditt vardagsrum!

Luftrenare Coway AP-1008CH
Storlek, H x B x D (cm) 65x36x20
Fläkthastighet 3
Teknik HEPA-filter
Angiven ljudnivå (dBA) 22-49

Fördelar med Coway AP-1008CH luftrenare

 • En av de lägsta i inköpskostnad för alla testade modeller
 • Hyfsat låg årlig driftskostnad
 • En av de tystaste modellerna som testats, perfekt för sovrum

Nackdelar med Coway AP-1008CH luftrenare

 • Färre fläktinställningar än jämförbara modeller
 • Stor modell, svårplacerad I mindre utrymmen
 • I vår leverans saknades bruksanvisning på svenska vilket är ett klart minus

Plats 4: Philips AC1214/10 test

bästa luftrenare 2023 9

Den har en av de lägsta inköpskostnaderna och den överlägset billigaste driftskostnaden – så hur kan man då låta bli att älska Philips AC1214/10 Series 1000i? Denna luftrenare är av mindre modell, har fem olika fläktinställningar via en unik kontrollpanel och är relativt tystgående med sina 54 dBA. Den uppenbara nackdelen, som man kanske också får räkna med, är den låga reningskapaciteten i jämförelse med övriga luftrenare.

Vi uppskattar dock den lilla storleken på den här luftrenaren, den tar inte upp mycket plats i sovrummet och är lätt att flytta vid behov. En stor fördel är också filtret av aktivt kol som avlägsnar dåliga lukter och VOC från luften.

Luftrenare Philips AC1214/10 Series 1000i
Storlek, H x B x D (cm) 56x33x21
Fläkthastighet 5
Teknik HEPA-filter + aktivt kol
Angiven ljudnivå (dBA) 32-62

Fördelar med Philips AC1214/10 luftrenare

 • Den mest kostnadseffektiva, både när det gäller inköp och årlig drift
 • Den lilla och kompakta storleken gör den perfekt för sovrum och mindre utrymmen
 • Presterar bra vad gäller uppmätt ljudnivå, är till och med lägre än det angiva värdet

Nackdelar med Philips AC1214/10 luftrenare

 • Låg reningskapacitet i förhållande till övriga modeller

Plats 5: Blueair DustMagnet 5210i test

bästa luftrenare 2023 10

Blueair DustMagnet 5210i är en av de mest estetiskt tilltalande modellerna på listan. En kombination av möbel och luftrenare som är lättplacerad där den gör mest nytta. Blueair DustMagnet använder sig av ett kombinationsfilter med elektriskt laddade partiklar och tar bort 99 % av luftburet damm med hjälp av sin patentsökta teknik.

Blueair DustMagnet 5210i är dock mindre än väntat, och med tre fläkthastigheter istället för fem är den mindre flexibel än andra modeller. DustMagnet kompenserar dock för detta i drifts- och inköpskostnader som en av de bästa i båda kategorierna.

Om du är ute efter en luftrenare som både är snygg och fungerar bra, så borde Blueair DustMagnet 5210i vara ett toppval! Den är också en av de mest prisvärda luftrenarna, dock på bekostnad i luftreningskapacitet. DustMagnet presterar sämst när det kommer till den egentliga luftreningen.

Luftrenare Blueair DustMagnet 5210i
Storlek, H x B x D (cm) 52x22x22
Fläkthastighet 3
Teknik Kombinationsfilter
Angiven ljudnivå (dBA) 29-45

 

Fördelar med Blueair DustMagnet 5210i luftrenare

 • Låg inköpskostnad
 • Överkomliga årliga driftskostnader
 • Liten storlek, perfekt för lägenheter, sovrum och andra mindre utrymmen

Nackdelar med Blueair DustMagnet 5210i luftrenare

 • Lägre fläkthastigheter jämfört med andra modeller
 • Lägst prestanda när det gäller luftreningskapacitet
 • Lägst rumskapacitet

Plats 6: Blueair Classic 605 test

bästa luftrenare 2023 11

Blueair Classic 605 är en toppresterande luftrenare och kommer på första plats för luftreningskapacitet i vårt test. Det betyder att den kan täcka större utrymmen än de flesta andra modeller, men detta innebär också att den är den mest högljudda apparaten på vår lista. Den nådde nämligen upp till hela 66 dBA. Även om luftrenaren är smidig att flytta med sin metallkonstruktion och sina hjul, är ljudnivån så hög att den inte går att bortse ifrån.

Beroende på var du placerar modellen är den kanske inte optimal om du vill arbeta i en tyst miljö. Den som gillar att sova till vitt brus kan däremot inte hitta en bättre luftrenare!

Storleken på den här modellen är större än genomsnittet, vilket gör den olämplig för mindre rum som sovrum. Om du däremot vill rena ett stort utrymme kan denna luftrenare från Blueair vara ett perfekt alternativ!

När det kommer till driftskostnader är det ingen överraskning att denna större modell har en dyrare årskostnad. Effekten i den här apparaten kan dock lätt motivera den höga kostnaden. Dock är även inköpspriset det högsta på vår lista.

Luftrenare Blueair Classic 605
Storlek, H x B x D (cm) 66x50x34
Fläkthastighet 3
Teknik HEPA-filter
Angiven ljudnivå (dBA) 33-62

Fördelar med Blueair Classic 605 luftrenare

 • Den högsta reningskapaciteten på vår lista med 1087 m3/h
 • Gedigen konstruktion i metall
 • Perfekt för rengöring av större rum, däribland vardagsrum, källare och andra gemensamma utrymmen

Nackdelar med Blueair Classic 605 luftrenare

 • Den stora utformningen gör att den olämpligt för mindre rum
 • Högst uppmätt ljudnivå i testet, inte idealisk för sovrum
 • Högst inköpskostnad
 • Dyr i drift

Plats 7: Electrolux PA91 test

bästa luftrenare 2023 12

Electrolux PA91 är en elegant och stilren luftrenare med många bra bekvämlighetsfunktioner samtidigt som den fungerar som ett modernt komplement i alla hem. Denna Electrolux-modell har en mängd alternativ när det kommer till fläkthastighet som kan ställas in i fem olika lägen. Du kan sköta den här modellen med en hjälp av en touchskärm på det unika femkantiga höljet. Verkligen en iögonfallande modell, inte minst på grund av den mörkgrå nyansen och läderhandtaget.

Electrolux PA91 är en av de dyraste att köpa och har en av de högsta driftskostnaderna, och misslyckas därmed när det gäller valuta för pengarna och, kanske ännu viktigare, när det gäller bullernivån. Driftskostnaden är högst samtidigt som reningskapaciteten är relativt låg jämfört med de andra luftrenarna i testet.

Med hela 63 dBA i våra tester är ljudet från den här luftrenaren betydligt mer påtagligt och störande än hos andra modeller. Detta kan vara en avgörande faktor om du är ute efter en luftrenare för sovrummet. Om du istället vill ha en luftrenare för vardagsrummet eller för andra gemensamma utrymmen kanske ljudnivån är av mindre betydelse.

Luftrenare Electrolux PA91
Storlek, H x B x D (cm) 73x31x31
Fläkthastighet 5
Teknik HEPA-filter
Angiven ljudnivå (dBA) 24-50

Fördelar med Electrolux PA91 luftrenare

 • Snygg, modern design
 • Perfekt för vardagsrum och gemensamma utrymmen
 • Intuitivt användargränssnitt med touchskärm
 • Flera alternativ för att justera fläkthastighet

Nackdelar med Electrolux PA91 luftrenare

 • Hög årlig driftskostnad
 • Låg luftreningskapacitet för storlek och pris
 • Bullrig modell, testning vid 63 dBA
 • Dyr i inköp

Hur fungerar en luftrenare?

Luftrenare suger in luft och fångar upp partiklar med hjälp av ett HEPA-filter, vilket är särskilt effektivt när det gäller större partiklar som damm. Funktionen hos luftrenare påminner om den hos en dammsugare – båda har fläktar som suger in luften genom ett filter.

För att förstå varför en luftrenare är viktig är måste man förstå hur de fungerar. En luftrenare renar alltså luften genom att suga in förorenad luft och låta denna passera genom ett filter. Filtret avlägsnar så föroreningar som damm, pollen, husdjursmjäll, VOC (flyktiga organiska föreningar) och andra luftburna partiklar, varefter den renade luften åter släpps tillbaka ut i rummet.

Det finns även luftrenare som tillämpar annan reningsteknik i kombination med HEPA-filter för att kompensera de svagheter som filtret trots allt har. HEPA-filter renar nämligen bara den luft som passerar genom luftrenaren och de allra minsta partiklarna passerar rakt genom filtret.

Med kompletterande reningsteknik kan även de minsta partiklarna avlägsnas samtidigt som luften och alla ytor renas utan att luften behöver passera genom filtret.

Läs också: Luftrenare bäst i test 2024

När behöver man en luftrenare?

Vi spenderar 80% av vår tid vi inomhus. Varje dygn tar vi 25 000 andetag vilket motsvarar 10 till 20 kilo luft. Det är just därför en liten skillnad i luftkvaliteten kan göra underverk för både hälsa och själ. Kvaliteten på inomhusluften har visat sig ha samband med allt från stress och koncentrationssvårigheter till huvudvärk och hosta.

Har du astma eller allergi som förvärrats på sistone?

 • Nyser du ofta?
 • Har du ständig nästäppa?
 • Har du återkommande huvudvärk eller halsont?
 • Bor du i närheten av trafikerade vägar?
 • Har du familj med småbarn?*

*Barn och äldre människor är extra känsliga mot luftföroreningar enligt Naturvårdsverket och ett antal epidemiologiska studier.

Enligt Folkhälsomyndigheten får en av fem svenskar besvär av inomhusluften. Många vet inte ens om att de har smutsig luft inne. Det kan vara allt från virus och bakterier till pollen och allergener från djur. Med hjälp av en luftrenare kan du effektivt förbättra din inomhusmiljö och minska risken för luftvägsinfektioner och besvärliga allergier.

Testade luftrenare

Vi har testat 7 av de bäst säljande luftrenarna på den svenska marknaden. Hög rengöringskapacitet och låg ljudnivå är avgörande för att bli bäst i test. Alla luftrenare i testet använder sig av ett så kallat HEPA-filter för att samla upp föroreningar i luften.

En av luftrenarna använder sig även av en kompletterande reningsteknik utöver filtret. Mätningarna är utförda av professor Örjan Johansson vid Luleå tekniska universitet som har mätt prestandan på samtliga luftrenare i testet. Följande luftrenare har testats:

 1. Electrolux PA91
 2. Philips AC1214/10
 3. Coway AP-1008CH
 4. Blueair DustMagnet 5210i
 5. Blueair Classic 605
 6. Electrolux Well A7
 7. Ozoneair Purify

Så hittar du den bästa luftrenaren

Vilken luftrenare som passar dig bäst beror på flera olika faktorer, bland annat storleken på ditt rum, din budget och de specifika föroreningarna i ditt hem.

För rum med höga halter av damm och husdjursmjäll behöver du ha en kraftfull luftrenare som snabbt kan rena stora mängder luft. Dessutom bör din luftrenare ha ett HEPA-filter och ytterligare filterteknik som exempelvis aktivt kol för att få bort lukt och kemikalier från luften.

Om du besväras av höga ljud bör du välja en luftrenare med lägre ljudnivå som inte stör dig när den är igång. Många luftrenare kommer också med justerbara fläktinställningar för att hålla ljudnivån så låg som möjligt. Den bästa luftrenaren är den som både har låg ljudnivå och hög rengöringskapacitet. Något annat som är viktigt med tanke på dagens elpriser är hur mycket el den förbrukar. Dessutom bör man tänka på löpande kostnader, som exempelvis vad det kostar att med jämna mellanrum byta ut filtret.

Var alltså medveten om hela kostnaden för luftrenaren, det vill säga för både inköp och underhåll. Många modeller har utbytbara filter som måste bytas regelbundet för att luftrenaren ska fungera optimalt. Leta efter modeller med filter som håller längre och ta även med kostnaden för utbytesfilter när du beräknar den totala kostnaden för luftrenaren.

Hur stor reningskapacitet behöver en luftrenare ha?

Vilken storlek du behöver på luftrenaren beror på hur stort ditt rum är. En större luftrenare kan rena mer luft på kortare tid, men i gengäld kostar den ofta mer och tar mer plats.

Välj en luftrenare som är bäst lämpad för storleken på utrymmet där den ska användas. Luftrenare med hög reningskapacitet är vanligtvis större än de med lägre kapacitet. Tänk på att dessa kan vara svåra att placera i till exempel sovrummet just på grund av sin storlek.

Vilken reningskapacitet du behöver beror också på vilken typ av föroreningar du har i ditt hem. Om du exempelvis har husdjur behöver du ha en luftrenare med hög reningskapacitet för att säkerställa att husdjursmjället effektivt avlägsnas från luften.

Om du har allergier eller är känslig för luftburna partiklar som pollen och dammkvalster bör du välja en luftrenare som kan filtrera bort partiklar så små som 0,3 mikrometer.

Hur mycket hörs en luftrenare?

Ljudnivåerna kan variera mycket mellan olika modeller av luftrenare. Om du tycker det är jobbigt med höga ljud kan du leta efter en luftrenare med lägre ljudnivå. Titta på apparatens decibelvärde (dBA) som anger vilken ljudstyrka den har. Ju högre dBA-, desto högre och mer störande ljud. Vissa luftrenare har justerbara hastigheter så du kan välja lägre hastighet för tystare drift.

Luftrenare kan ha decibelnivåer från 25 dB till 60 dB eller mer. Mindre luftrenare har oftast lägre decibelnivå än större enheter. Beroende på vad du behöver kan du välja en högre decibelnivå om du vill ha ett kraftfullare filter eller välja en luftrenare med lägre ljudnivå om det är viktigt för dig att den går tyst.

Eftersom de flesta luftrenare fungerar med en fläkt och ett filter uppstår det oundvikligen brus från dem. Vid högre hastigheter låter fläkten mer samtidigt som mer luft renas. Det är viktigt att ta hänsyn till ljudnivån om luftrenaren ska användas i sovrummet eftersom den kan inverka störande på sömnen.

Vad kostar luftrenaren i drift?

Utöver kostnaden för att köpa en luftrenare måste du räkna in kostnaderna för att köra den. Detta innefattar eventuella utbytesfilter och även andra delar som kan behöva bytas med tiden. Glöm heller inte att titta på energiförbrukningen. Välj helst en luftrenare med låg strömförbrukning och filter med lång hållbarhet för att hålla nere dina löpande utgifter.

Luftrenare kräver regelbundet byte av filter och i vissa fall andra förbrukningsdelar. Det är viktigt att kostnaden för detta inte blir onödigt hög samtidigt som du också måste titta på hur mycket energi den drar. Vissa luftrenare kan kosta uppemot 2 000 kr årligen när det gäller filter och el.

För att hålla nere driftskostnaderna för din luftrenare kan du leta efter en modell med energibesparande funktioner eller eventuellt investera i en smart luftrenare. Smarta luftrenare kan självreglera sin funktion utifrån luftens kvalitet och även justera fläkthastigheten efter denna. På så vis kan strömförbrukningen sänkas då din luftrenare är igång enbart när det behövs.

Läs också: Så väljer du rätt luftrenare – en köpguide

Kostnaden för en luftrenare kan variera mycket beroende på storlek och funktioner. Genom att välja rätt luftrenare för ditt hem och ta hänsyn till de löpande driftskostnaderna kan du förbättra din inomhusluft utan att det kostar dig en förmögenhet.

Vilken reningsteknik använder luftrenare?

Luftrenare fungerar med hjälp av olika typer av filter och tekniker för att avlägsna föroreningar från luften. Bland annat används HEPA-filter, aktivt kolfilter och elektrostatiska filter. HEPA-filter fungerar visserligen effektivt men enbart för partiklar av en viss storlek. För bästa skydd bör luftrenaren förutom filtret även tillämpa annan teknik för att uppnå bästa möjliga rening.

De reningstekniker som används tillsammans med HEPA-filter är bland annat aktivt kolfilter och elektrostatiska filter. Filterluftrening tillsammans med extra funktioner ger betydligt bättre resultat än luftrenare med enbart HEPA-filter.

Luftrenare som tillämpar flera tekniker kan effektivt rena din inomhusluft från sådant som dammkvalster, husdjursmjäll, mögelsporer, pollen och rök, vilka samtliga kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Dessutom kan de här luftrenarna även avlägsna bakterier och virus från omkringliggande ytor och på så sätt skapa en friskare inomhusmiljö för dig och din familj.

När du väljer luftrenare är det viktigt att se vilken typ av teknik den använder och att ta hänsyn till storleken på det område du behöver rena. Olika tekniker har olika effektklassificeringar för att avlägsna vissa föroreningar, så se till att välja den luftrenare som passa för just det du behöver den till.

Kort sagt, för att få en så bra luftrenare som möjligt för just dig bör du titta extra noga på:

 • Typ av teknik
 • Ljudnivå
 • Driftskostnad
 • Storleken på utrymmet som ska renas

Vanliga frågor och svar

När det gäller luftrenare finns det några viktiga frågor du bör ställa dig innan du köper. Här följer några av de vanligaste frågorna kring luftrenare:

Vilken är den bästa luftrenaren för sovrummet?

Ozoneair Purify luftrenare har visat sig vara ett av de bästa alternativen för sovrum under 2023, och kännetecknas av kraftfull reningskapacitet, låg driftskostnad och låg ljudnivå.

Vilken är den mest kostnadseffektiva luftrenaren?

Philips AC1214/10 Series 1000i har en av de lägsta start- och driftskostnaderna, dock med lägre reningskapacitet jämfört med andra luftrenarna vi har testat. Ozoneair Purify 60 är ett av de mest kostnadseffektiva alternativen på marknaden med en effektiv rengöringskapacitet samtidigt som den har en relativt låg driftskostnad.

Vilken typ av luftrenare är bäst för större utrymmen?

Luftrenare med stor reningskapacitet är bäst för större utrymmen. Blueair Classic 605 är ett av bästa alternativen på det här området, med den överlägset högsta rengöringskapaciteten samtidigt som den är förhållandevis prisvärd när det gäller den årliga driftskostnaden.

Vilken är den bästa luftrenaren mot kvalster?

När det gäller luftrenare är HEPA-filter kanske en av de vanligaste funktionerna, men det finns också särskilda filter som är gjorda för att fånga upp allergener från dammkvalster. Vissa luftrenare erbjuder en ytterligare typ av teknik som kombineras med ett HEPA-filter för att fånga upp och eliminera kvalsterallergener, och dessa är de bästa luftrenarna när det kommer till just kvalster.

Vilken luftrenare är tystast?

Bland de testade produkterna är Coway AP-1008CH är den tystaste i fråga om de angivna värdena. Observera att ljudnivån är direkt kopplad till fläkthastigheten vilket innebär att luftrenare med enbart filterteknik har en betydligt sämre reningsförmåga vid låga fläkthastigheter.

Kan luftrenare ta bort lukt?

Ja, många luftrenare har ett aktivt kolfilter för att absorbera luktmolekyler och minska obehagliga lukter i luften. Philips AC1214/10 Series 1000i och Electrolux Well A7 klarar båda av att ta bort dålig lukt eftersom de har filter av aktivt kol som kan fånga upp luktpartiklar och VOC.

Vilken är den bästa luftrenaren mot allergier?

Ozoneair Purify är ett utmärkt alternativ när det gäller att minska luftburna allergener, detta tack vare den kraftfulla rengöringskapaciteten. Också Philips AC1214/10 Series 1000i är en bra luftrenare för att minska allergener eftersom den har ett filter av aktivt kol som garanterar 99,9 % eliminering av virus, allergener och föroreningar.

Slutsats

När man letar efter den bästa luftrenaren 2023 finns det mycket att tänka på. Varje luftrenare har sina egna styrkor och svagheter som man bör ta hänsyn till. Ozoneair Purify är dock en utmärkt luftrenare för dig som vill ha låg ljudnivå, kraftfull rengöringskapacitet och kostnadseffektivitet i ett och samma paket. Inte undra på att den har fått lysande recensioner från kunder över hela världen!

*Uppmätt ljudeffektnivå vid angiven reningseffekt utfört av: Örjan Johansson, PhD Professor and Chair of Engineering Acoustics Civil, Environmental and Natural Resources Engineering Luleå University of Technology’.

**Teoretisk beräkning av reningsgrad i 100 m3.

***Driftkostnaden är baserad på 1kr/kWh och förbrukningsdelar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -