- Annons -

Byt till vinterdäck men kolla om de duger först

Byt till vinterdäck! Vintern närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att plocka fram dina gamla vantar, den slitna toppluvan och vinterjackan som har sett sina bästa dagar. Kläderna funkar ju trots allt ytterligare en säsong… Precis så här resonerar många bilister om sina vinterdäck trots att konsekvenserna kan bli förödande. Bra vinterdäck räddar liv och är den bästa livförsäkringen som finns när halkan slår till.

vinterdäck på
CNP AB

När de första snöflingorna dalar ner på backen så ringlar sig köerna långa till landets verkstäder. Själva benämningen ”vinterväglag” innebär att vinterdäcken måste sitta på om det finns is, snö eller frost på vägbanan – du kan alltså byta till vinterdäck från 1 december till 31 mars. Kör du på dubbdäck så får de användas mellan den 1 oktober till 15 april medan de dubbfria får sitta på året runt.

Lag och underlag

Dubbat eller odubbat? Det är beslutet som många av oss våndas inför och svaret beror främst på vart i vårt avlånga land man bor och på vilket underlag man färdas mest. Skillnaden mellan olika vinterdäck är relativt liten så länge man kör på snö men på blankis är dubbat oslagbart. Däremot har de nordiska friktionsdäcken lägre ljudnivå, är bättre för miljön och dessutom slipper man fundera kring eventuella dubbdäcksförbud. Å andra sidan har experter räknat ut att friktionsdäcken är beroende av att 25 procent av landets bilar rullar på just dubbdäck.

när ska man byta till vinterdäck
CNP AB

Dubbens rivande och slitande förhindrar nämligen att vägarna poleras glashala av de snällare friktionsdäcken. Hur man än vänder och vrider på frågan så finns inget glasklart svar – däremot tre gyllene regler. Välj vinterdäck med omsorg, tänk kvalitet framför kvantitet och låt inte snålheten bedra säkerheten.

LÄS OCKSÅ: VÄRLDENS DYRASTE BIL – SE HELA TOPP 10 LISTAN

Grepp och begrepp

Har du begagnade vinterdäck så glöm inte att kolla mönsterdjupet som måste vara minst tre millimeter. Är något däckpar slitet är det bäst att byta alla fyra, men blir det bara två nya så ska de fräschaste alltid placeras bak. Håller du inte med? Det kan låta motsägelsefullt för gör man tvärt om så bör ju rimligen broms- och manövreringsförmågan förbättras. Problemet är bara att olyckorna blir så mycket allvarligare om man tappar greppet med bakdäcken och just därför ska bästa paret alltid placeras bak.

Det är heller inte tillåtet att blanda dubbade med odubbade och är det så att du blir ertappad med att köra på sommarsulor under vinterväglag så väntar 1 200 kronor i böter. Vad som är ett godkänt vinterdäck? Vi har ju lärt oss att titta efter ”M+S” märkningen men det gäller bara fram till den 30 november 2024. Därefter måste alla godkända vinterdäck vara försedda med symbolen ”alptopp/snöflinga”. Tänk på att det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder och däck.

när byta till vinterdäck
CNP AB

Mer information kan du hitta på Transportstyrelsen.

- Annons -