Badrumsbelysning är viktig för hur ditt badrum kommer att upplevas. Den är inte bara till för att ge en skön känsla i badrummet, utan även för att du ska kunna se dig i spegeln på ett fördelaktigt sätt. Här är några tips för att hjälpa dig hitta rätt belysning för dig och din familjs behov.

TEXT EVA LINETTI

Badrumsbelysning

Bara vuxna

Om ni bara är vuxna i familjen kan du välja belysning lite mer fritt och skapa ett härligt, inbjudande badrum genom att ha flera mindre ljuskällor som ”punktbelyser” där du bäst behöver det, till exempel ovanför handfatet. Det ger dig frihet att locka fram just den atmosfär som du vill ha.

Barnfamiljen

Om ni är en barnfamilj som ska husera i det nya badrummet behövs en starkare huvudbelysning för att säkert kunna lysa upp alla delar av rummet, så som hörn och eventuella blöta fläckar. Har du mindre barn så tänk på att sätta strömbrytaren åtkomlig även för dem. Det underlättar om de skulle behöva smyga upp på toaletten i mörkret.
Ljusa idéer för badrummet bild 2  Ljusa idéer för badrummet bild 5
Fönsterljus

Ett fönster i badrummet är en fantastisk tillgång, då dagsljus alltid är en bra ljuskälla. Dra nytta av detta under dygnets ljusa timmar och vänta med det konstgjorda ljuset tills mörkret faller. Om du tycker att det är för mycket insyn genom ditt badrumsfönster kan du istället sätta in en ruta i frostat glas. Även självhäftande varianter av insynsskydd för fönstren finns på marknaden. Ett tredje alternativ på ett parti som släpper igenom ljus men ingen insyn, är de trendiga glasblocken. De finns i olika färgtoner och kan bli ett effektfullt inslag i badrummet.

Punktljus

Den känsligaste platsen att belysa är utrymmet runt spegeln. Det får inte bli för starkt och kallt men ska ändå lysa upp tillräckligt bra för att ni ska kunna lägga make-up och raka er. Den bästa placeringen på spegelbelysningen är i ögonhöjd på båda sidorna om spegeln. Där får du så lite skuggor som det bara är möjligt. Måste belysningen ändå sitta ovanför spegeln är det viktigt att den är mjuk och dämpad.
Ljusa idéer för badrummet bild 3

Dimmer

 

Ljusa idéer för badrummet bild 4